icon
Technische Analyse

TA: Sterke opwaartse reactie beurzen na nachtelijke dwaling

printPrint

Op de nacht van dinsdag naar woensdag zakten de markten behoorlijk als reactie op het ontslag van de heer Cohn, de belangrijkste economische adviseur van Trump. Reden voor zijn ingeleverde contract was de vrees voor een handelsoorlog die kan worden veroorzaakt door het ophogen van Amerikaanse tarieven. De futures zakten hard weg, de Dow Jones moest voorbeurs een verlies van 450 punten toestaan, de AEX viel voorbeurs dik 5 punten terug en zelfs de sterke Nasdaq moest maar liefst 110 punten inleveren tijdens de voorbeurs handel. Een boel paniek op de markten dus 's nachts maar richting de opening van de markten zagen we de boel al redelijk herstellen wat uiteindelijk leidde tot een mooi herstel waarbij de sommige indices aan het einde van de dag zelfs keurig in de plus sloten. 

Zo zagen we de AEX met 2,5 pluspunt weer eens boven de 530 punten sluiten terwijl de Duitse DAX index zelfs 1% hoger wist te sluiten met 130 pluspunten. Al met al een zeer mooie dag dus voor de Europese indices die langzaam maar zeker weer mooi herstel tonen en het nu per saldo ook ietsjes beter doen dan de Amerikanen. Logisch ook, en dit gaf ik gisteren in mijn voorbeurs TA ook al aan, aangezien de markten hier nog wat goed hebben te maken in vergelijking met de VS. Daar noteren de beurzen inmiddels weer erg hoog en zagen we gisteren opnieuw dat de Nasdaq bijzonder sterk was. Een plus van 25 punten was genoeg om de Nasdaq richting de 7.400 punten te tillen en daarmee komt de index steeds dichter bij de All Time High van 7.505 punten.

Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: analist Daïm Boscart verzorgt ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt dit abonnement uitproberen tot 1 mei 2018 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 


Europa
Zoals gezegd hebben we gisteren een erg mooie verschuiving van de gelden gezien op de beurzen naar aanleiding van speculatie, onrust en toch ook wel onvrede over de Amerikaanse ontwikkelingen aangaande de ''vrije handel''. De belemmeringen van Trump op staal en aluminium kunnen de Amerikaanse economie schaden. Wanneer men bang is voor de gevolgen van deze maatregel een gerespecteerd econoom als Cohn zijn naam niet aan wenst te verbinden aan deze maatregelen uit angst voor mogelijke gevolgen is de schrikreactie voor degenen die al twijfelden natuurlijk erg groot en dat veroorzaakte dan ook de grote verkoopdruk. Wat ik gisteren ook schreef en waar ik bij blijf is het feit dat ik van mening ben dat een negatieve reactie op dit besluit meer voelbaar zal moeten zijn in de VS dan elders in de wereld.
De VS werpt immers tarieven op voor de rest van de wereld om regionaal dumpen van China te voorkomen, een rare wending waarbij andere regio's zoals bijvoorbeeld Europa ook zal gaan reageren met protectionistische maatregelen ten aanzien van de VS. 

De matige start van de beurzen gisteren kwam dus gisteren voornamelijk door de handelsperikelen. Naarmate de dag vorderde was er echter weer reden voor wat lucht in Europa, de Euro begon namelijk te stabiliseren na 4 sessies met mooie winsten en deze lijkt nu te toppen en wat te gaan inleveren. Aan de andere kant zagen we gedurende de dag gisteren mooie Macro-Economische data binnendruppelen die de belegger er weer even aan deed herinneren hoe goed de economische situatie op het moment nou eigenlijk is en dat overschaduwde deels de maatregelen van Trump. De werkgelegenheid in Amerika nam weer fors toe, de overproductie op olie lijkt iets afgenomen, arbeid in de VS wordt wat duurder (inflatie), het BBP van de EU groeide conform verwachting terwijl het GDP in Japan zelfs met 0,4% groeide waar 0,2% werd verwacht. Daar kwamen vannacht nog Chinese handelscijfers bij en daar zijn de exporten weer gigantisch toegenomen wat wederom een teken is van sterke economische condities over de hele wereld.

Zodoende blijven de markten redenen houden om positief te blijven en om kalm te schakelen naar hogere toppen. De AEX brak gisteren met de 530 punten en daarmee komt het gemarkeerde koersgebied op de daggrafiek rond de 535 punten steeds dichterbij. Dit koersgebied heb ik natuurlijk niet zomaar gemarkeerd, ik geloof dat hier een belangrijke test voor de AEX wacht. Een notering boven de 535 punten betekent namelijk twee dingen: enerzijds wordt er een GAP gesloten waarmee we een BULLISH set-up zien, daarnaast zal men hiermee boven het 200-MA komen en een slot hierboven is eigenlijk een koopsignaal waar u niet zolang over hoeft na te denken.

Voor de DAX wacht er op de grafiek nu ook een GAP aan de bovenzijde wat nog zal moeten worden gedicht. De DAX zal proberen rond de 12.417 punten te bewegen waarna ook de 12.500 weerstand direct weer in beeld zal komen. Hier moet de DAX boven weten te komen om uiteindelijk ook het 200-MA aan een test te onderwerpen. Deze wacht rond de 12.722 punten en blijft voorlopig nog erg ver uit de buurt voor de DAX. Zodoende kijk ik nu eerst even naar de AEX en de CAC40 waar de grafieken iets meer perspectief bieden in Europa.

Daily AEX:

Daily DAX:Wall Street
In Amerika zien we dus erg rommelige koersverlopen en dat maakt de handel lastig. Instapmomenten zijn moeilijk te bepalen aangezien de grote koersschommelingen zorgen voor grote fluctuaties in waarde. Hiermee is het normale handelsplan eigenlijk niet uit te voeren en zal u moeten kijken naar kleinere posities, kleinere hefbomen en minder aantallen om de downside waaraan u wordt blootgesteld te verkleinen. Deze markten zijn namelijk dodelijk wanneer u met te strakke stop-losses werkt en dus zal u op een andere manier uw verliezen moeten afdekken en wel met lagere hefbomen en minder aantallen. Indien u wel met strakke stops werkt zult u vaak, ook al zit u in de goede richting, nog op dagbasis worden uitgestopt omdat er binnen een paar tics behoorlijke verschillen kunnen ontstaan.

Qua grafieken blijft de Nasdaq voorop lopen. De Amerikaanse belegger blijft momenteel de grootste stroom van het beschikbare kapitaal naar techfondsen brengen en de Nasdaq doet zodoende goede zaken. Met een plus van bijna 30 punten gisteren noteert men inmiddels weer rond de 7.400 punten en dus komt de ATH van 7.505 steeds dichter in beeld. Een bijzondere ontwikkeling aangezien men exact 1 maand geleden nog een ''mini-crash'' achter de rug had en uitbodemde rond de 6.630 punten. Daarmee had de Nasdaq binnen enkele sessies bijna 12% aan koerswaarde weggegeven maar van die 12% is nog maar 1,5% aan verlies over en dus doet de Nasdaq dit ontzettend knap. De rally van de afgelopen maand is dan ook net zo imposant te noemen als de felle correctie en geeft aan dat de markten de waarschuwing hebben gezien, hebben begrepen en hebben verwerkt maar dat men nog steeds overtuigd is van de opwaartse kansen van de aandelenmarkten en met de groeiende economie en het uitblijven van een handelsoorlog kunnen de markten nog een stukje verder omhoog in 2018. 

Daily Dow Jones:

Daily S&P 500:Daily Nasdaq:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia