icon
Technische Analyse

TA: Sterke uitbraak beurzen, Nasdaq zet nieuwe ATH in de boeken

printPrint

Koersen voor dit artikel: DOW DAX Nasdaq SP Fut AEX CAC40 EUR-USD CAC Mid-Small SP500
Een zeer sterk slot van de beurzen vorige week waar met name de Nasdaq weer uitblonk: de index schreef vrijdag 2% aan waarde bij en excelleerde hiermee richting een nieuwe recordtop boven de 7.500 punten. Zoals ik al zei: tech is hot en was even goedkoop en zodoende werden de koersen bizar opgedreven. Zodoende was de dip van begin februari juist een mooi koopmoment en zien we momenteel dat de Buy-The-Dip kopers de correctie van begin februari helemaal hebben weggewerkt. Sterker nog: gezien de futurestanden openen we vandaag waarschijnlijk ruim 1,5% boven de toppen van begin februari en dus hebben we op dat moment een stijging van bijna 15% achter de rug nadat de koersen eerst 12% terugvielen. Een sterke beurs met veerkracht zien we dus nu en dat onderschrijft de achterliggende motor ''de economie'' die nog steeds op volle toeren draait. Daar kunnen uitspraken over handelsbelemmeringen zoals die van Trump wel degelijk voor wat ongelijkheden zorgen maar per saldo zal de BULL de strijd blijven winnen indien we mooie Macro-Economische cijfers blijven zien. 

Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: analist Daïm Boscart verzorgt ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt dit abonnement uitproberen tot 1 mei 2018 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 

Europa
Waar de Nasdaq nieuwe records in de boeken wist te zetten zagen we de indices in Europa nog wat stuntelen. De AEX en de CAC40 belandden gisteren beide rond de 200-MA niveaus terwijl de Duitse DAX index hier nog eigenlijk ver van verwijderd is. Al met al kunnen we dus stellen dat we flink onder de toppen noteren terwijl men in Amerika al een flinke inhaalslag heeft gemaakt of de toppen al heeft opgehoogd.

Maar waarom is dit eindelijk en is dit ''terecht''? Ik zie eigenlijk geen aantoonbare reden voor deze scheefgroei en de trend van 2016 en 2017 waarin de Amerikaanse beurzen flink voorlopen op Europa blijft dus nog even aanhouden. Kijkend naar de Euro is het verschil eigenlijk ook moeilijk te verklaren, op 23-01 toen de DAX een ATH van 13.600 punten wist te realiseren noteerde de Euro 1,2305, exact de slotstand van de Euro/Dollar koers van afgelopen sessie. Zodoende zien we dan ook dat er geen excuses kunnen worden gezocht in dure valuta of andere zaken. Sterker nog, Europa zou in mijn ogen iets beter moeten presteren gezien de stabiele rentestanden en de stabiele houding ten aanzien van internationale handel. Wij hebben hier immers geen President lopen die roept dat we de tarieven t.o.v. de hele wereld gaan verhogen. Natuurlijk kan iedereen deze verhogingen gaan voelen maar normaliter zullen het met name de Amerikanen zijn die zullen gaan ''bloeden'' als gevolg van deze maatregelen. 

Vandaag zien we opnieuw een hogere opening in Europa en dus mag men gaan proberen de achterstand deels goed te gaan maken. De beurzen hebben nog wat in te halen en kunnen vandaag de eerste slag gaan slaan. De AEX en de CAC40 noteren in ieder geval boven de 200-MA lijnen wat voor wat ruimte aan de bovenzijde zorgt. Daarnaast zien we dat de DAX weer nadrukkelijk richting de 12.500 punten beweegt wat betekent dat er een test van deze belangrijke weerstand in aantocht is. Zolang de indices boven deze koersniveaus weten te komen blijft het vooruitzicht goed en kan men in Frankrijk en Nederland richting de 50-MA lijnen terwijl de DAX richting de 200-MA lijn van 12.720 punten kan bewegen waar een zeer belangrijke test wacht. 
 
Daily AEX:

Daily DAX:Wall Street
Op Wall Street is het circus nu echt compleet: de markten corrigeerden en gleden lelijk onderuit. Bijna exact een maand geleden vroegen we ons nog hardop af of deze correctie een voorbode was voor meer ellende en op dagbasis zagen we de grootste verliezen die we ooit hebben gezien in absolute getallen. De Dow verloor meer dan 1.000 punten in een sessie en zo zagen we nog veel meer ellende.

Wat we nu een maand later hebben geleerd is vooral dat de markten de stijging nog zeker niet beu zijn. De economische condities verantwoorden een verdere stijging van de markten en zodoende staan we weer op dezelfde niveaus en zelfs hoger (nasdaq) dan een maand geleden. De ''overwaarderingen'' waarover we begin februari spraken blijken achteraf helemaal niet zo overgewaardeerd aangezien men nu zelfs tegen een hogere prijs besluit te kopen.

Technisch gezien hebben de prijsontwikkelingen van de laatste dagen voor een ''break-out'' gezorgd. Een moment waarop enkele zware technische weerstanden (dalende toppenlijnen, ATH's en 50-MA lijnen in dit geval) worden doorbroken en er nadrukkelijk opwaartse druk op de prijsvorming ontstaat. Men wil de boot nu niet meer missen en dit zorgt voor veel nieuwe intreders in de markt terwijl bestaande posities werden vergroot tegen een lagere prijs. Nu de beurzen weer rond de niveaus van weleer bewegen kan dit fenomeen wat afremmen maar eigenlijk lijken de ontwikkelingen momenteel op een opmaat naar meer. De Dow Jones en de SPX zullen zeker proberen te herstellen tot de ATH-niveaus terwijl de Nasdaq in dat geval richting de 7.750 punten kan bewegen.. 

Daily Dow Jones:Daily S&P 500:Daily Nasdaq:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia