icon
Technische Analyse

TA: Europa hoger. US Industrials omlaag, US Tech lager

printPrint

Koersen voor dit artikel: DOW SP Fut Nasdaq AEX DAX CAC40 Caterpillar Boeing SP500
Wederom een bijzondere beursdag gisteren waar de ontwikkelingen van de afgelopen dagen een nieuwe wending kregen. We zagen namelijk dat de Amerikaanse beurzen weer wat volatiel waren en dat de koersen wat uitelkaar liepen. Zo stegen de techfondsen behoorlijk terwijl de industrials onder druk bleven staan vanwege de zorgen om de prijzen voor staal na de importheffingen van Trump. Zo zagen we enkele grote producenten binnen de Dow Jones die in grote mate staal gebruiken zoals Caterpillar en Boeing onder druk staan. Deze beide fondsen vielen dan ook 2,5 tot 3% aan waarde weg waardoor beide fondsen in totaal ruim $14 aan koerswaarde moesten inleveren.
Een forse klap voor een prijsgewogen index als de Dow Jones en dat was ook gedeeltelijk te zien in de slotstand die 150 punten lager was. De techfondsen in de VS deden het een stukje beter gisteren en zodoende noteerde de Nasdaq opnieuw een nieuwe All Time High van ruim boven de 7.600 punten terwijl de S&P 500 redelijk vlak bleef staan.

Het is nog wat twijfelachtig op Wall Street vandaag en zodoende wachten we dan ook op de volgende verhalen vanuit het Trump-kamp over de tarieven terwijl we met bovengemiddelde interesse uitkijken naar de Macro-Economische cijfers deze week zoals bijvoorbeeld de inflatiecijfers van de VS om 13.30 vandaag. 
 

Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: analist Daïm Boscart verzorgt ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt dit abonnement uitproberen tot 1 mei 2018 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 

Europa
De Europese indices deden het gisteren een stukje beter dan de VS. De richting was eenduidig omhoog zonder uitzonderingen en de Europeanen probeerden gezamenlijk wat van de achterstand ten opzichte van de VS goed te maken. Zo zagen we de AEX zeer mooi openen en werd er al snel een plus van 2,6 punten op de borden gezet, ook in Duitsland begonnen de markten goed: met een plus van ongeveer 110 punten kwam de DAX tot 12.454 punten en kwam de weerstandsgrens van 12.500 weer nadrukkelijk in beeld.

Uiteindelijk kwamen al deze winsten in gevaar richting en na de opening van Wall Street. Daar kelderden de futurestanden richting de opening en waren het met name de Dow Jones en de S&P 500 die voor wat onrust zorgden. Zo verdwenen de winsten zelf even helemaal maar na een mager eerste uurtje op Wall Street konden de koersen toch wat ombuigen. Zo zagen we de koersen in Europa wat aantrekken en op de slotveiling maakten de beurzen nog een mooie sprong aangezien de Amerikanen toen nog even gasgaven. Al met al een redelijk dagje gisteren met 70 pluspunten voor de DAX, 1,3 pluspunt voor de AEX en een minimaal plusje voor de gevoelige CAC40. 

Geen zeer grote uitslagen dus maar wel gaven de Europese indices in mijn ogen twee belangrijke signalen af: 1) Het sentiment, momentum en de trend blijven opwaarts. Sommige indices zoals de AEX en de CAC40 blijven sterk boven het 200-MA staan en de DAX doet haar best de 12.500 op te zoeken om vervolgens het 200-MA in het vizier te krijgen. 2) De Europese indices maken eindelijk wat terrein goed op de VS en reageerden niet zo heftig als de Dow Jones op de onrust omtrent de staalprijzen.

Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat ik positief blijf aankijken tegen de toekomstige prijsontwikkelingen in Europa en ik verwacht dan ook dat we de komende periode nog een stukje extra mogen stijgen. In Europa hebben we namelijk nog steeds last van de ''mini-crash'' van begin februari terwijl sommige Amerikaanse indices alweer op recordhoogtes noteren. Waar politieke- en economische instabiliteit voornamelijk vanuit de VS wordt gevoerd vind ik het dan ook frapant dat de gevolgen hiervan merendeel hier in Europa te zien zijn op de koersborden. Een overdreven reactie verwacht ik en de komende dagen mag men in Europa wel wat meer herstel tonen om de achterstand op de VS goed te maken.

Wellicht hebben we daar vandaag een mooie aanleiding toe met de inflatiecijfers op het oog. Indien deze wederom mooi is aangetrokken zullen de roddels over een mogelijke 4e renteverhoging in 2018 weer oplaaien wat weer impact kan hebben op de Euro/Dollar. Hiervan verwacht ik dat deze iets kan zakken wat extra ruimte op de charts in Europa zal geven. 

Voor de AEX wacht het volgende koersdoel de komende dagen rond de 550 punten waar ik verwacht dat de DAX richting de 12.500/12.720 zal bewegen. 

Daily AEX:

Daily DAX:Wall Street
In Amerika blijft met name de Nasdaq er met kop en schouders boven uitsteken maar ook de S&P 500 houdt knap stand. Beide indices wisten vrijdag een uitbraak te forceren en kwamen boven enkele belangrijke weerstandslijnen te staan. De S&P 500 brak met het negatieve trendkanaal van het jaar 2018 terwijl de Nasdaq zelfs boven haar ATH-top kwam te staan. Beide indices hebben deze niveaus vast gehouden en zodoende ziet het er nog steeds rooskleurig uit voor deze indices.

De Dow Jones wist echter net niet boven de dalende toppenlijn van 2018 te sluiten afgelopen vrijdag. In plaats daarvan sloot de DJI precies rond dit niveau waardoor de weerstand werd opgebouwd. Na een weekend vol roddels en gesprekken over de tariefverhogingen van Trump zagen we gisteren dat de industrials het moeilijk hadden en samen met de technische neerwaartse druk van de dalende toppenlijn resulteerde dit in een negatieve sessie voor de Dow Jones. De index viel terug tot onder haar 50-MA en kwam niet boven deze dalende toppenlijn te staan.

Echter verwacht ik niet al te veel problemen vandaag, alle overige indices staan er mooi voor en we hebben de afgelopen weken gezien dat dergelijke zorgen vaak na een dag weer zijn vergeten. Een minnetje wordt dan opgevangen door een behoorlijke plus en de markten stijgen vrolijk verder. Ook nu lijkt dit het geval en voor de komende dagen verwacht ik een mooi stijgend koersverloop in de VS. 

De DJI zal richting de 26.000 proberen te bewegen (25.800) terwijl de SPX naar de 2.875 zal moeten bewegen om de ATH-zones te testen. De Nasdaq is ook uitgebroken en daar zie ik mogelijkheden tot 7.750 punten.

Daily Dow Jones:Daily S&P 500:Daily Nasdaq:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia