icon
Technische Analyse

TA: Wall Street knalt omhoog, Europa blijft ongeschonden

printPrint

Koersen voor dit artikel: AEX DAX DOW SP Fut Nasdaq H.SENG Shanghai Facebook Tesla
De Amerikaanse beurzen hebben gisteren een knappe herstelbeweging laten zien als reactie op de dalende koersen die we in het begin van deze week op Tweede Paasdag hebben gezien. Wat misschien nog wel knapper is, is dat de Europese beurzen zonder noemenswaardige schade de dag hebben gesloten. De AEX verloor slechts 1 punt terwijl de DAX er 90 cadeau moest doen. In vergelijking met wat de beurzen in Amerika maandag hebben verloren is dit slechts een zeer beperkte daling en dus is de vorm in Europa redelijk goed te noemen. Logisch ook aangezien de Amerikanen de koersdalingen die we momenteel zien zich grotendeels zelf mogen aanrekenen. De economische onrust door de opgeworpen tariefverhogingen komen immers door de houding van de Amerikaanse President en de techfondsen die onder druk staan kunnen ook de schuldige zoeken in Amerikaanse bedrijven als Facebook en Tesla. 
 

Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: analist Daïm Boscart verzorgt ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt dit abonnement uitproberen tot 1 JUNI 2018 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 

Europa
De Europese beurzen gingen in tegenstelling tot de Amerikaanse markten pas gisteren van start met de nieuwe beursweek. Door het extra lange Paasweekend waar wij ook Tweede Paasdag vieren viel de schade in Europa reuze mee, de Amerikanen verloren immers dik afgelopen maandag: de Dow Jones zag bijna 2% aan koerswaarde verdampen terwijl de Nasdaq bijna 3% aan koerswaarde verloor. 

Zodoende had ik de schade in Europa gisterenmorgen hoger verwacht maar men hield de rug recht en bleef redelijk stabiel liggen en krabbelde zelfs iets op na een matige opening. Wel blijven de beurzen in Europa zoals we nu al een periode gewend zijn er technisch zwak uitzien. De DAX en de AEX blijven ruim onder het 200-daags gemiddelde noteren en laten inmiddels ook wat zwakke koerspatronen zien onder dit 200-daags gemiddelde. Dit duidt erop dat men vrede lijkt te hebben met de huidige notering van de beurzen en dat men voorlopig geen aanstalten lijkt te maken om daadwerkelijk koersherstel te realiseren.

Zo zien we dat de AEX na het vormen van een dubbel top patroon tegen het 200-MA nu tegen een dalende weerstandslijn loopt rond de 530 punten. Voor de Duitse DAX index is het helemaal een poos geleden dat men boven de 200-MA wist te noteren. De Duitsers hebben na de neerwaartse doorbraak van het 200-MA zelfs een scherpe daling gemaakt en een negatieve trend op de daggrafiek gevormd. Zo zien we een duidelijk dalende trend ontstaan onder het 200-daags gemiddelde waarbij een reeks van lagere toppen en bodems zien.

Binnen de negatieve en dalende beweging in Duitsland en Nederland zien we op het moment wel wat ruimte voor een kleine en vlugge herstelbeweging. Zo liggen er mogelijkheden voor de AEX om het 533/535 koersgebied op te zoeken voor een nieuwe test van de topzones en de 200-MA lijn terwijl de DAX rond de 12.200 punten de bovenzijde van de dalende trend kan testen en een nieuwe lagere top kan noteren. Zodoende is er nu wat opwaartse bewegingsruimte voor zowel de DAX als de AEX maar dit zal in mijn ogen een snelle opwaartse beweging zijn. Gezien de internationale economische spanningen is het namelijk slechts een kwestie van tijd voordat we de volgende  snelle daling richting de onderste koersdoelen gaan zien: 506/510 voor de AEX en 11.400/11.600 punten voor de DAX.

Daily AEX:

Daily DAX:Wall Street
In Amerika zien we de afgelopen weken erg volatiele sessies. Deze volatility is in de markt gekropen door een hoge mate van onzekerheid, waar men de afgelopen twee jaren enkel omhoog keek en verzekerd was van stijgende koersen heeft men nu duidelijk meer moeite met het positioneren van de markt. Zo zien we bijvoorbeeld dat de Dow Jones werkelijk reuzesprongen maakt waarbij men beide kanten op kijkt. We zien koersbewegingen van tussen de 350-700 punten intraday en dit is historisch gezien in absolute getallen echt uniek. Natuurlijk kunnen we het een en ander relativeren door de relatieve getallen te bekijken maar ook dan zien we nu dat de beurzen een stuk wilder zijn dan pakweg de afgelopen twee jaar.

Wat opvalt is dat de Amerikanen beginnen te lijden onder de druk die toeneemt door wat onduidelijkheden en onzekerheden. Zo zien we dat men vanaf het moment dat Trump begon over het verhogen van importtarieven wat terughoudend werd. Deze terughoudendheid is naar mijn mening meer dan terecht temeer omdat Trump met name China probeerde te raken met deze maatregel. Zoals we allemaal al wisten en wat nu ook blijkt is dat China dit niet onbeantwoord kan laten en dat men nu ook tarieven verhoogt richting Amerika. Oog om oog, tand om tand: dat lijkt momenteel de boodschap en wanneer een van de twee partijen niet snel over de brug komt met een oplossing zal deze houding leiden tot een gevreesde handelsoorlog.

Waarom men zo bang is voor deze handelsoorlog is natuurlijk omdat het leven in zijn geheel een stuk duurder zal worden. Minder geld onder de mensen maar misschien nog wel belangrijker voor beleggers: minder omzet, afzet en winst onder de bedrijven als gevolg van de lagere inkomsten. Daarnaast zal productie duurder worden en deze mix is natuurlijk funest voor de groeicijfers van zowel de economie als die van de bedrijven zelf.

Zodoende zien we de markten zakken en we zien de Amerikaanse markten nu al enkele dagen bivakkeren rond de onderste steunniveaus op de daggrafiek. De S&P 500 zakte zelfs al even kort door het ijs door te breken met het 200-MA maar veerde hierna wel weer snel op. Toch blijven de Amerikaanse indices zo'n 1%-2% van de 200-MA lijnen noteren waardoor deze nog steeds nadrukkelijk in beeld blijven. De afgelopen test zorgde voor een kleine herstelbeweging maar of dit genoeg zal zijn betwijfel ik. Bij een volgend negatief nieuwsfeitje kan het sentiment zo weer omslaan en voor de volgende verkoopgolf zorgen. Nieuwe dalingen van enkele procenten zijn momenteel zeker niet uitgesloten dat hebben we de afgelopen weken gezien en wanneer de BULLS aan het einde van de sessie een keer niet thuis zullen geven op zo'n dag zal de lange termijn trend definitief omslaan naar het negatieve..

Daily Dow Jones:Daily S&P 500:Daily Nasdaq:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia