icon
Technische Analyse

TA: Spoedreperaties op Wall Street

printPrint

Koersen voor dit artikel: DOW SP Fut AEX DAX Nasdaq H.SENG Shanghai SP500 Gas Gas
En wederom een zeer volatiele sessie op de beurzen gisteren. De markten stonden er slecht voor en voorbeurs zagen we met name de Amerikaanse indices diep in het rood duiken. De Nasdaq FUT zakte door het putje waarna ook de S&P en de Dow Jones zeer snel daalden. Voorbeurs hebben we de Dow Jones dik 400 punten lager zien staan en dus was er wederom nood aan de man. Reden voor de voorbeurs daling was wederom angst voor een agressieve houding van China in de dreigende handelsoorlog. Naarmate de dag vorderde zagen we het vertrouwen in de markten weer terug komen: Trump stelde niet uit te zijn op een handelsoorlog en er kwamen ook gematigd positieve berichten uit China naast enkele mooie inflatie en werkgelegenheidscijfers. 

Toen deze meningen en cijfers binnen vloeiden zagen we een opmerkelijk herstel ontstaan op Wall Street. De Dow Jones veerde op en tnam de boel mee op het sleeptouw, uiteindelijk sloot de index ruim 230 punten in de plus. Een zeer knappe beweging aangezien de Dow Jones rond de opening bijna 500 punten lager stond. Hiermee realiseerde de Dow Jones een intraday herstel van 700 punten en dat is natuurlijk zeer indrukwekkend. Wel is deze herstelbeweging wederom een teken van onzekerheid en volatility, intraday verschuivingen van 3 tot 4% lijken normaal te worden maar dat is het natuurlijk zeer zeker niet. Blijf dus goed op de markten letten en speel in op de situatie met duidelijke doelen en stops.
 

Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: analist Daïm Boscart verzorgt ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt dit abonnement uitproberen tot 1 JUNI 2018 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 

Europa
De Europese indices kwamen gisteren na opening direct onder druk te staan. Zowel de AEX als de DAX vielen ver terug in de loop van de morgen en rond het middaguur bereikte de beurzen hun dieptepunt door zo'n 1,5% in de min te noteren. Eerder op de morgen toonden men nog een kleine plus en dus was het verval behoorlijk groot. Zoals ik in de intro al vernoemde was het verval groot doordat de Amerikaanse futures opnieuw een knauw kregen. Het blijft het zelfde liedje op de beurzen de afgelopen weken: de sfeer en het sentiment zijn redelijk goed door de onderliggende macro-economische factoren maar de dreiging van een handelsoorlog aangewakkerd door Trump zorgt voor veel onrust op de markten. Daarnaast hebben we nog het ''rentespook'' (US 10Y Yield blijft in de picture staan) terwijl er dit jaar de mogelijkheid bestaat dat de FED in totaal 4x de rente zal verhogen. 

Deze ''cocktail'' aan onzekerheden zorgt voor een grote mate van onrust en onzekerheid op de markten wat uiteindelijk dus in een volatiele en bewegelijke markt resulteert. Beurzen dalen rap en snel en het technische plaatje is aardig verzwakt. Zo zien we bijvoorbeeld dat vrijwel alle indices nu lagere toppen en lagere bodems hebben neergezet. In Europa is het helemaal broos en zwakjes, de AEX en de DAX noteren beide onder het 200-daags gemiddelde en daarnaast zien we een ''Death-Cross'' voor de DAX en een aankomende ''Death-Cross'' voor de AEX die een dezer dagen zal worden afgerond.

Verder zien we dat in Europa het sentiment erg negatief is door de twee volgende zaken: 1) de indices noteren onder het 200-MA 2) de indices laten negatieve koerspatronen zien; de DAX heeft een duidelijke downtrend gevormd terwijl de AEX dubbele en driedubbele toppen onder het 200-MA noteert. Al met al geven deze zaken te kennen dat men in Europa nog zeker niet klaar is voor een herstelbeweging van formaat al moeten we wel realistisch blijven: wanneer de Amerikanen echt gas zullen gaan geven zal ook Europa meegaan in dit tempo.

Daily AEX:

Daily DAX:Wall Street
Amerika blijft een geval apart de afgelopen weken, de Amerikaanse beurzen latwen vrij duidelijk zien wat een President als Trump kan veroorzaken. De wispelturige beslissingen in het personeelsbeleid, economische benadering, protectionisme, privé zaken en onnozele uitspraken zorgen voor hevige reacties op de markt. Wat hierin centraal staat is dat men geen lijn of structuur kan vinden in hetgeen Trump doet en wilt bereiken en dat ziet men op de beurzen niet graag. 

Eerder in deze analyse heb ik al meerdere zaken benoemd die de volatiliteit en onrust veroorzaken. Zodoende zal ik nu voor Amerika enkel de technische zaken belichten. In Amerika zien we dat de Dow Jones en de S&P 500 beide de 200-MA niveaus aan het opzoeken zijn waardoor we daar een belangrijke test van de 200-MA lijn zien waarbij nu wat consolidatie ontstaat. Zo hebben de DJI en de SPX al meerdere malen de 200-MA lijn daadwerkelijk getest waarna er een opwaartse reactie is ontstaan. Zo dienen de 200-MA lijnen op Wall Street vooralsnog als springplank maar zoals we in Europa hebben gezien kan dit snel veranderen wanneer men onder deze niveaus sluit. Dan blijkt namelijk vaak dat wanneer men onder deze lijn duikt er een lange periode van negatieve koersontwikkeling volgt.

Voor nu is het dus zaak voor de Amerikanen om boven de genoemde niveaus te blijven staan. Wanneer men onder deze niveaus duikt zal het namelijk moeilijk worden om het tij te keren. Voor nu is het dan ook lastig om koersniveaus te benoemen maar ik zou proberen in te spelen op de volatility, neem shorts met een strakke stop richting de 200-MA niveaus waarna je zou kunnen kiezen voor een long op het moment dat de beurzen herstellen vanaf de ''springplank'' (200-MA). 

Daily Dow Jones:Daily S&P 500:Daily Nasdaq:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia