icon
Technische Analyse

TA: Volatility door handelsperikelen

printPrint

Koersen voor dit artikel: SP Fut DOW Nasdaq SP500 H.SENG Shanghai AEX DAX
De aanhoudende dreigende taal tussen de VS en China blijft zorgen voor onregelmatigheden op de financiële markten. Zo zagen we vorige week dat elke suggestie naar verdere protectionistische maatregelen de beurzen erg veel pijn kunnen doen. De Dow Jones viel hierdoor op intraday basis 750 punten terug en sloot uiteindelijk bijna 600 punten lager. Ook de SPX en de Nasdaq kregen een flinke tik van 2,25% en daarmee sloten de Amerikaanse beurzen per saldo lager. De grootste verliezer in Amerika vorige week was dan ook de Nasdaq die door de aanhoudende druk over bijvoorbeeld de handelstarieven maar ook door het datalek en enkele falende technologieontwikkelingen in zwaar weer verkeren. Langzaam maar zeker laten alle drie de grote indices in de VS een duidelijk negatief koerspatroon zien waarbij duidelijk lagere toppen worden genoteerd en waar men naarstig op zoek is naar diepere bodems. Verder zien we de S&P 500 zelfs al een aantal keer kort onder het 200-MA noteren waardoor de dreiging voor een serieus slot onder deze lijn steeds groter wordt. Het oogt broos en zwak en op deze manier is het slechts een kwestie van tijd alvorens men het voorbeeld van Europa zal gaan aannemen..
 

Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: analist Daïm Boscart verzorgt ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt dit abonnement uitproberen tot 1 JUNI 2018 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 

Europa
In Europa hebben de beurzen vooralsnog een iets betere vorm te pakken dan de Amerikaanse markten. Dit komt natuurlijk enerzijds doordat de spanningen in het internationale handelsveld met name gericht zijn aan de VS en China. Verder staan de Europese beurzen simpel gezegd gewoon wat laag en in vergelijking met de Amerikaanse beurzen zijn de Europese markten vooralsnog nog steeds een stuk verder teruggezakt dan de markten in Amerika. Wel wordt dit verschil met de week wat kleiner gemaakt en dat betekent dat de divergentie in de markt met stapjes wordt terug gebracht. De Amerikanen hebben telkens een wat mindere vorm en kruipen naar de 200-MA lijnen waar Europa dus al een tijdje onder staat.

Ook vandaag zien we bij de opening een opvallend verschijnsel: waar Europa afgelopen week redelijk vlak sloot zagen we de Amerikaanse indices ruim 2% tot 2,5% lager sluiten. Normaliter zou dit een startschot zijn voor een daling in Europa maar tegen veel verwachtingen in begonnen de Europeanen juist hoger vandaag. Zodoende zien we dat de beurzen in Europa misschien al wel een voorschot hebben genomen op de ontwikkelingen die aan de gang zijn en zich wat minder proberen aan te trekken van hetgeen zich in de VS afspeelt. Een zeer protectionistische Trump zal immers de hele wereldeconomie kunnen schaden maar in het bijzonder natuurlijk die van de Verenigde Staten.

Voor nu lijkt het erop dat de Europese beurzen blijven bewegen binnen een vaste maar bekende bandbreedte. Zo zien we dat de AEX schommelt tussen de 200-MA lijn aan de bovenzijde terwijl onderin een sterk steungebied wacht rond de 506/516 punten. Een redelijk groot koersoppervlakte maar in deze volatiele markt liggen de doelen wel degelijk binnen dit koersgebied. Voor de DAX geldt dat men nu positie probeert te kiezen tussen de 11.800/12.500 punten.  

Daily AEX:

Daily DAX:Wall Street
In Amerika zijn de markten wederom toe aan een test van de belangrijke steunzone die ik vanaf heden definieer als de ''springplank'': het 200-MA van de S&P 500. We zien duidelijk op de charts dat de markten in Amerika wegzakken tot dit niveau waarna de dalingen consolideren en er een zeer snelle opwaartse beweging volgt. Een natuurlijke reactie aangezien in de technische analyse de 200-MA lijn eigenlijk een zeer belangrijke betekenis heeft. Deze MA-lijn zien we namelijk als een belangrijke indicator voor de vorm van de beurzen. Bij een notering boven het 200-MA hebben de stieren de overhand terwijl bij een neerwaartse doorbraak de beren het voor het zeggen hebben.

Dit zorgt ervoor dat beleggers, fund managers, algoritmen en vele andere partijen er altijd voor proberen te zorgen dat men boven deze 200-MA lijn blijft staan om '' de sfeer erin te houden''. Dit resulteert dan ook vaak in een koopsignaal voor de markten wanneer men daadwerkelijk rond dit punt komt te staan en dat zien we de afgelopen weken ook duidelijk terug.

Wat we zien op Wall Street is dat we dalen tot de 200-MA niveaus van de SPX waarna de markten weer opveren en in ieder geval op de zeer korte termijn wat kracht proberen te tonen. Deze ontwikkeling zien we nu al een paar weken en dat zorgt ervoor dat er momenteel een duidelijk afgebakend speelveld is ontstaan waarbij er LONGS kunnen worden ingeslagen rond de 200-MA niveaus van de SPX waarna deze na een aantal (3%) dagen van stijgingen weer kunnen worden verkocht om het vervolg van de markten te bestuderen. Een dreigend slot op dagbasis onder het 200-MA is echter een zeer hard verkoopsignaal en een perfect short moment op de Amerikaanse beurzen.

Let dus goed op, werk met strakke stops en een duidelijk systeem in deze ''Rollercoaster-markt''.


Daily Dow Jones:
Daily S&P 500:Daily Nasdaq:
Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia