icon
Technische Analyse

TA: Markten zwakken af na sterke start, daling op komst

printPrint

Koersen voor dit artikel: AEX DAX Shanghai H.SENG DOW
Beste beleggers,

De beurzen hebben tot nog toe een wisselvallig koersverloop laten zien. Zo zien we dat de AEX na een plus van dik 4 punten is weggezakt en inmiddels richting het nulpunt beweegt. In Amerika zien we een soortgelijke beweging: de Amerikaanse indices liepen mooi op richting de opening van de Europese beurzen maar rond het middaguur zijn alle futures inmiddels in het rood gedoken. De beurzen reageren dus nog niet al te best op de mooie berichten uit Amerika waar de heffingen op Chinese productie nou officieel zijn ingegaan. Op haar beurt heeft China gereageerd door vandaag opnieuw te stellen dat er nieuwe heffingen zullen komen op Amerikaanse import. 

Voor nu blijven de beurzen onder enkele bepalende steunniveaus acteren. De beurzen hebben weliswaar wat mooie sessies met plusjes achter de rug maar daarnaast hebben we ook enkele zeer slechte dagen gezien. Al met al blijven met name de twee meest toonaangevende indices van Amerika en Europa behoorlijk tegenvallen. Zowel de DAX (Duitsland) als de hoofdindex uit Amerika (Dow Jones) blijven ruim onder het 200-MA noteren en de DAX komt inmiddels al niet meer boven de 12.500 punten uit. Een zorgelijke ontwikkeling zeker wanneer we kijken naar enkele zeer basale regels uit de technische analyse waar het 200-daags gemiddelde als trendbepalende lijn wordt gezien: een notering boven het 200-MA is positief en geeft opwaartse druk waar neerwaartse druk toeneemt wanneer men onder het 200-MA noteert.

Daily Dow Jones:Daily DAX:AEX
De AEX staat momenteel nog wel boven de 200-MA lijn maar zal dit waarschijnlijk niet lang volhouden met de huidige ontwikkelingen. Waar de importheffingen en de dreigende handelsoorlog initieel de industriesector bedreigen komen de overige sectoren natuurlijk ook in de problemen bij verder oplopende spanningen tussen China en de VS. Waar de AEX bestaat uit veel verschillende fondsen die actief zijn in verschillende deelsectoren en industrieën is men voor nu nog redelijk schadeloos uit het handelsgevecht gekomen maar dit kan dus snel omslaan.

Ik verwacht nu de invoerheffingen daadwerkelijk zijn ingegaan het besef onder handelaren en beleggers zal gaan komen aan de ernst van de situatie. De maatregelen die worden doorgevoerd hebben een zeer negatief effect op de economie en nu bepaalde maatregelen tastbaar en voelbaar worden zal de druk op de beurzen behoorlijk toenemen.

Daily AEX:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia