icon
Technische Analyse

Donderwolk boven markten na topvorming en waarschuwing Transport

printPrint

Koersen voor dit artikel: Nasdaq DJ Transp. DOW AEX SP Fut
Na een mooie reeks van de beurzen begint het er op het moment toch wat minder florissant uit te zie op de financiële markten. Zo zien we bijvoorbeeld dat de opwaartse rek wat uit de markten aan het verdwijnen is en er snelle positiewisselingen plaatsvinden. Zo zagen we eerder gisteren een snelle neerwaartse prik op de markten nadat de beurzen eerder mooi wisten te openen ...

In Amerika waren het met name de Nasdaq en de Dow Transport die een ferme waarschuwing gaven. De Nasdaq verspilde intraday een winst van bijna 90 punten (1,1%) om vervolgens te sluiten met een klein verlies (-1 punt). Een andere belangrijke raadgever op Wall Street, de Dow Transport, liet ook van zich horen de index opende rond de 10.890 punten maar zette direct de afgaling in, uiteindelijk sloot de index 240 punten lager dan de hoogste stand van de sessie, de index verloor intraday ruim 2%. Ook hier zien we dus dat er behoorlijk wat winstnemingen en die kunnen zorgen voor extra verkoopdruk op de markten later deze week.

In Amerika waren het met name de Nasdaq en de Dow Transport die een ferme waarschuwing gaven. De Nasdaq verspilde intraday een winst van ruim 100 punten (1,5%) om vervolgens uiteindelijk te sluiten met een plus van slechts 30 punten. Een andere belangrijke raadgever op Wall Street, de Dow Transport, liet ook van zich horen gisteren. De index opende rond de 10.890 punten maar zette direct de afgaling in, uiteindelijk sloot de index 240 punten lager dan haar high en zodoende verloor de index ruim 2% intraday. Ook hier zien we dus dat er behoorlijk wat winstnemingen worden geplaatst die zorgen voor verkoopdruk op de markten.

Ik ben niet heel erg gecharmeerd van deze ontwikkelingen omdat juist deze twee indices vaak aantonen wat de vorm van de markten op termijn zal zijn. De ''Dow-Theory'' schrijft namelijk voor dat er naar de Transport index kan worden gekeken om de toekomstige vorm van de Dow Jones vast te stellen. De Transport begint vaak met het draaien van de trendrichting waarna een grote en snelle draai van de Dow Jones kan volgen.

Ook de verrichtingen van de Nasdaq zijn erg belangrijk op Wall Street: tech is met uitstek de sector waar het geld is verdiend de afgelopen jaren. Zo zijn de 5 fondsen met de grootste marktwaarde tegenwoordig allemaal techfondsen en zijn de verrichtingen van deze bedrijven natuurlijk bepalend voor de geldstromen op Wall Street.

De techcijfers van afgelopen dagen zijn natuurlijk redelijk goed geweest maar we moeten ons wel realiseren dat de techfondsen momenteel bijzonder hoog noteren en dat na alle mooie cijfers er wat toppen op de grafieken zijn ontstaan. Net als op de grafieken van deze losse fondsen hebben veel indices ook topniveaus bereikt:

De Nasdaq heeft onlangs opnieuw mooie toppen genoteerd en heeft sinds de bodem van 2008 nu een stijging van 420% achter de rug. Ook populair is de AEX, de Nederlandse hoofdindex tikte gisteren de 575 punten aan en daarmee behaalde men de hoogste stand in 17 jaar tijd...

De vorming van de toppen en de daarop volgende reactie: Nasdaq, DJT en AEX zwakte snel af na het bereiken van de top is in mijn ogen een teken van voorlopige verzadiging. De zakken van de beleggers zijn diep maar vergeet niet dat er ook een tijd is dat men de winsten van tafel haalt. Het lijkt erop dat dit punt momenteel is bereikt en dat betekent dat we de komende dagen verdere winstnemingen en dus dalingen kunnen gaan zien. Neem daarbij de handelsspanningen en andere politieke spanningsvelden die Trump heeft gecreëerd en u kunt dan wel nagaan dat we momenteel erg moeten opletten voor een flits-daling van de beurzen.

Daily AEX:

Daily Nasdaq:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets

Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia