icon
Technische Analyse

TA: Negatieve sfeer zet markten onder druk

printPrint

Na een lange periode van zekerheid, mooie cijfers en economische rust & samenwerking liepen de beurzen sterk op de afgelopen jaren. Nu een aantal van deze voorwaarden beginnen weg te vallen brokkelt het vertrouwen in het financiële stelsel steeds wat verder weg. Optimisme maakt plaats voor pessimisme en dat merken we aan terughoudendheid van de belegger. Zo worden de cijfertjes wat strenger beoordeeld en wordt er niet meer blind ingekocht. Dit is bijvoorbeeld mooi te zien aan de Bitcoin, de hype is er wel een beetje af en na het bereiken van de top rond de 20.000 dollar eind vorig jaar zien we de munt rustig en stilletjes doodbloeden. Correcties zijn sterker dan de oplevingen en op den duur verwacht ik dat de bitcoin niet veel meer waard zal zijn. Jammer voor de groep die laat is ingestapt of dat zelfs nu nog doet maar dat mag een les zijn voor toekomstige hypes: als het te mooi is om waar te zijn is het dat vaak ook..

Dan nog even de aandacht voor de Nasdaq: de techsector is de afgelopen 10 jaar geëxplodeerd en naar mijn mening ook terecht. Tech is hot en de toekomst en dat is ook vrij normaal wanneer je naar de kenmerken van techbedrijven en uitvindingen kijkt. Deze partijen streven naar innovatie, ontwikkeling, automatisering en goed opgebouwde winsten tegen minimale kosten. Anders dan de retailsector kan de techsector door slim gebruik van eigen technologie haar efficiency optimaal verhogen. Ook in het dagelijkse leven gebruiken we tech om processen te versnellen op het werk met automation systemen en databases maar ook thuis met verschillende elektronische apparaten en cloud omgevingen. 

Toch blijft de techsector gevoelig wanneer het draait om de key: veiligheid. We leggen ons hele hebben en houden in de handen van techbedrijven. Alle mogelijke informatie van persoonlijke kenmerken tot bankgegevens staan in de cloud of op servers van techgiganten. De kunst is deze goed te beschermen want wanneer dit niet gebeurt, zo zagen we bij Facebook, kan dit de kop kosten. 

Sowieso lijken we op een keerpunt te zijn beland. We hebben dik 10 jaar van groei achter de rug op de beurzen. Alle indices hebben All Time Highs op de borden gezet de afgelopen 3 jaar en de AEX kwam onlangs nog tot de hoogste stand in bijna 17 jaar tijd. Saillant detail is dat de Nasdaq in deze periode meer dan 400% aan koerswaarde heeft gewonnen.

Waar de beurzen onlangs wat toppen wisten te noteren hebben we de eerste golf naar beneden al zien komen. De handelsspanningen tussen China en Trump zorgden voor wat koersverlies op de industriële fondsen, deze werden immers het hardst geraakt door de maatregelen. Momenteel zien we de tweede golf omlaag: tech. De techfondsen lijken te veel te hebben gewonnen en komen onder prestatiedruk (cijfers kunnen verwachtingen niet meer doen nakomen). Daarnaast gaan naar mijn verwachting de hierboven genoemde veiligheid en handelsspanningen een grotere rol spelen de aankomende weken/maanden. 

Men zal scherper worden en blijven op het beschermen van persoonsgegevens wat al een langlopende trend is. Daarnaast kunnen China en Amerika in een volgende fase van de dreigende handelsoorlog elkaar echt pijn gaan doen met maatregelen op elektronica, chips en halffabricaten voor de productie van techfondsen. Ik voorzie dan ook een reurige periode met veel valkuilen en met mij vele andere beleggers, dat is te zien aan de koersreacties van de afgelopen weken.

Kortom, alle ogen zullen op tech gericht zijn en daar wacht de richting voor de algehele markt voor de komende periode. 

Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia