icon
Technische Analyse

TA: Lastige week op komst, beurzen rijp voor nieuwe corrigerende ronde

printPrint

Koersen voor dit artikel: AEX Nasdaq NSDQ100
Beste beleggers,

[DE SLIMSTE BELEGGER IS BEGONNEN, DOE MEE, LEER VAN GUY EN MAAK KANS OP €2.500]

Na een zeer volatiele week en de onrustige periode daarvoor lijkt er heel wat aan de hand op de beursvloer. Traders leven redelijk in onmin met elkaar en snelle winsten worden afgewisseld met felle correcties die op de korte termijn zeer hevig zijn. De volatility loopt hiermee op en dit komt door een groot aantal zaken die een beetje ''etteren'': het beleid van Trump, angst voor hogere rente, handelsspanningen en bovengemiddelde verwachting van florerende bedrijven zorgen voor een hoog verwachtingspatroon en een strak spanningsveld. Gevolg hiervan is dat de markten snel reageren en posities snel worden afgebouwd als er ook maar een kleine hobbel op de weg verschijnt. Onrust dus op de markten en gezien de sprongen die we maken de laatste dagen lijkt de eerste correctiegolf die we de afgelopen twee weken hebben gezien een voorbereiding op een algehele grotere beweging naar het zuiden. Wees dus scherp want het zou aankomende week weleens snel verder kunnen zakken.

Zo zien we dat de grafieken in Europa en Amerika beide wat negatieve tekens vertonen, hieronder zal ik de Nasdaq-100 en de AEX bespreken om de technisch zwakke vorm van beide indices aan te duiden. Beginnend met de AEX zien we dat de Nederlandse hoofdindex moeite heeft met het vinden van richting. We zien dat de AEX op de middellange termijn een negatieve trend heeft gevormd met drie snel dalende toppen wat vaak een technische waarschuwing is. Ook deze keer bleek dat de derde lagere top een aankondiging wat van een verkoopronde. De AEX vormde namelijk een platte derde opeenvolgende top rond de 550 punten in het begin van oktober waarna de koers in nog geen twee weken tijd met ruim 35 punten daalde. Een zeer snelle en felle daling die aangaf dat de trend op het Damrak wel degelijk is omgeslagen naar negatief. Zodoende hebben traders die een technische benadering van de grafieken hanteren een nogal pessimistische kijk op het geheel op de korte/ middellange termijn aangezien er technische indicatoren zijn die aangeven dat er een moeilijke periode aankomt. Door de breuk met het dalende trendkanaal is de AEX nu in een bijzonder koersgebied terecht gekomen: 517/530 punten waar het nu lastig positioneren is. We zien wat verkoopdruk rond de bovenkant ontstaan wanneer de koersen wat richting de 530/535 lopen terwijl de koers stevig wordt opgevangen rond de 513/518 punten waar een zeer belangrijke steun wacht. Desalniettemin verwacht ik dat de AEX binnen afzienbare tijd terug kan bewegen naar de 500 punten aangezien de indicatoren op de korte termijn weinig kansen bieden.

Daily AEX:

De situatie voor de Nasdaq-100 is wat anders de situatie die ik hierboven voor de AEX heb geschetst. De Amerikaanse techindex heeft een klap gehad na een mooie lange uptrend. Eigenlijk was er weinig aan de hand voor de Nasdaq maar we zien een abrupt einde aan de mooie opgaande trend en een felle daling die de gemoederen doet bezig houden. Hiermee daalt het vertrouwen in de markt in zijn geheel ook aangezien de techsector toch het paradepaardje is geweest van de afgelopen jaren waarin veel techbedrijven mooie winsten lieten zien. Het echte geld zit tegenwoordig dan ook in de techbedrijven en dus is de Nasdaq inmiddels veel meer geworden dan enkel een afspiegeling van de techindustrie in Amerika. De Nasdaq geldt op sommige punten als de belangrijkste vormaanduider van de VS en dus is men nu wat paniekerig over de koers die de Nasdaq neemt.

Kijkend naar onderstaande grafiek is het al vrij snel duidelijk dat de Nasdaq in een zeer lastige fase zit. De koersen kelderen in een zeer rap tempo en van de topkoers die in begin oktober rond de 7.700 werd gezet zijn nog maar 7.100 punten over. Een daling van bijna 7% (en het was zelfs kortstondig even meer) en dat doet zeer. Zodoende zien we wat twijfels op de beurzen en de zeer mooie winst van vorige dinsdag werd in de daaropvolgende sessies weer zeer makkelijk weggepoetst. Voor nu wacht er zo'n 150 punten verder naar beneden pas serieuze steun op de Nasdaq en dus verwacht ik de komende sessie(s) een 2% daling voor de Nasdaq alvorens we kunnen gaan zien of de BEARS nog meer schade willen en kunnen aanrichten.

Daily Nasdaq:Met vriendelijke groet, 

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia
<-- pushup - yes -->