icon
Technische Analyse

TA: Dow Transport laat zwakke vorm zien met SKS patroon

printPrint

Koersen voor dit artikel: DJ Transp. DOW Nasdaq
De Amerikaanse Transport index, de Dow Transport, is niet in goede doen en dat laat de technische daggrafiek van de index maar ook al te goed zien. Zo zien we bijvoorbeeld een daling bijna 2.000 punten (bijna 15%) vanaf september met daarnaast een zorgwekkend koerspatroon in de vorm van een Schouder-Kop-Schouder op de daggrafiek. In mijn ogen een serieuze waarschuwing van de markten aangezien de Dow Transport van oudsher een belangrijke indicator is.

Volgens de Dow-Theory, een oude ''Theory'' die toch nog door vele technische analisten wordt toegepast is de Dow Transport een belangrijke graadmeter voor de vorm van de markten. De theorie omschrijft dat wanneer de Dow Transport een draai laat zien de overige markten vaak zullen volgen. Dit gegeven bleek de afgelopen weken wederom een waarheid te zijn: de Dow Transport begon eind september al met het inleveren van beurswaarde waarna uiteindelijk de Dow Jones, S&P 500 en de Nasdaq in de tweede week van oktober begonnen te volgen. Daarnaast ging de daling van de Transport aanvankelijk in een sneller tempo waarna de overige indices ook snel aanhaakten in dit tempo. De afgelopen maanden hebben we een felle daling als gevolg gezien en zodoende krijgt de Dow Theory wederom wat extra erkenning vanwege haar toepasbaarheid. De Dow Jones noteert inmiddels zo'n 10% lager dan haar top van 2 maanden geleden (begin oktober) en ook de overige indices zoals de Nasdaq (-13%) staan flink lager. 

Toch lijkt er voorlopig nog geen einde te komen aan de daling wanneer we de Dow Transport mogen geloven. De index laat enkele zorgwekkende zaken zien:
  • Voor het eerst sinds november 2017 heeft de Dow Transport een hele candle onder de 10.000 steunlijn staan. Deze serieuze steunlijn lijkt dan ook officieel gebroken.

  • Er is een Schouder-Kop-Schouder patroon ontstaan. Wanneer we het verschil tussen de kop en de neklijn pakken en dit van de koers afhalen kunnen we een koersdoel voor de DJT formuleren. In dit geval ligt dat rond de 8.500/8.600 wanneer de daling voortzet. 
De komende uren/dagen lijken dus cruciaal voor de Dow Transport, als men niet terug boven de 10K weet te komen en het SKS-patroon vervolg weet te geven met een verdere neerwaartse prik kan het de komende dagen nog wel eens een stuk vervelender gaan worden.

De ''eindejaarsrally'' lijkt in ieder geval verder weg dan ooit....

Daily Dow Transport:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia
<-- pushup - yes -->