• Week 51
  • Week 50
  • Week 49
  • Week 48
  • Week 47
16:57 uur |

OOK WALL STREET LEEFT RUSTIG TOE NA BESLISSINGEN VAN CENTRALE BANKEN

| DaimBoscart
Koersen in dit artikel: EUR-USD DOW AEX SP Fut DAX Shell SP500 NSDQ Fut DJ Transp.

Beste beleggers,

Deze week staat zoals gezegd voornamelijk in het beeld van de centrale banken die met hun monetaire- en rentebesluiten zullen komen deze week. De ECB, FED en de BoE komen allen aan bod deze week en dit zorgt als vanouds voor mooie schommelingen op de valutamarkten. Met name de verhouding tussen de Euro en de Dollar dienen we scherp in de gaten te houden. Het meest voor de hand liggende scenario is in mijn ogen een sterkere Dollar naar aanleiding van de verdere verkrappende maatregelen van de FED. Een sterkere Dollar zal de Euro wat doen afzwakken wat op haar beurt weer goed is voor de Europese indices. Die komen namelijk goed uit de verf wanneer de Euro wat goedkoper wordt en deze correlatie kunt u duidelijk zien op onderstaande chart. Een hogere Euro drukt de AEX naar onderen terwijl een afzwakkende Euro ten aanzien van de Dollar de koersen juist weer stimuleert. Dit heeft meerdere redenen, de in Euro genoteerde fondsen worden aantrekkelijker als de Dollar aantrekt, de economische concurrentiepositie van Europese multinationals versterkt wat terwijl ook een Shell en verschillende financials goed beuren bij een stijgende Dollar. Kortom, de ogen zullen nu vooral worden gericht op Draghi, Yellen en consorten en wat deze uitlatingen met de valutamarkten gaan doen. 

Correlatie Euro/Dollar & AEX

Wall Street
Op Wall Street doen de beurzen het bij opening eigenlijk precies hetzelfde als de Europese indices vanmorgen deden. Een vlakke opening met weinig actie en wat verdeeldheid onder beleggers. De aantrekkende Euro heeft de Europese indices in ieder geval in bedwang weten te houden, de AEX steeg slechts 1 punt en stuitte op de 548/550 weerstandszone. In Duitsland doet de DAX het voorlopig niet al te best, de index noteert zo'n 40 punten en laat opnieuw een FAIL zien rond de 13.200 weerstandszone. 

In Amerika zien we redelijk vlakke koersen, de Dow Jones en de Dow Transport noteren een fractie lager terwijl de S&P 500 rond het nulpunt blijft staan. Aan de andere kant zien we de techfondsen sterk liggen, de Nasdaq future blijft zo'n 25 punten in de plus staan en houdt hiermee hoop op een mooie sessie vandaag waarbij een hertest van de 6.900 zone zal moeten worden gerealiseerd. 

Persoonlijk verwacht ik voor vanavond niet al te veel meer van de beurzen. De Euro/Dollar blijft rond de 1,18 staan terwijl de agenda van vandaag bij lange na niet de belangen van de rest van de week kan evenaren. Zodoende denk ik dat we vandaag snel moeten vergeten, wellicht zien we Amerika nog wat lager sluiten vanavond waarna we bij een Europese dip morgenvroeg snel kunnen instappen om de rest van de week te profiteren van de mogelijke stijging richting de jaartopzones. 

Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
11:44 uur |

EUROPESE BEURZEN VLAK NA HERSTELPOGING EURO

| DaimBoscart
Koersen in dit artikel: EUR-USD AEX DAX

Beste beleggers,

De Europese beurzen doen het vandaag redelijk rustig aan en dit viel niet te verwachten aan de voorbeurs futures die werden getoond. Vlak na opening stonden de Europese beurzen dan ook een stuk hoger dan we nu zien en de klad lijkt er een beetje in te komen. De AEX noteerde vlak na opening nog bijna een plus van twee punten terwijl men nog nog maar een half puntje hoger staat terwijl de Duitse DAX index een kleine 40 punten hoger noteerde en nu ''nog maar'' 20 winstpunten overhoudt. Oorzaak van het negatieve koersverloop vandaag in Europa lijkt te liggen bij de Euro die vandaag ietwat herstelt nadat het vorige week ruim 1% aan waarde verloor. De Euro zakte door de 1,18 grens en het tikte zelfs even het bodemgebied van 1.17/1,1725 aan door een bodem te zetten rond de 1,173. Vannacht trok de Euro echter weer wat aan waardoor de 1,18 grens weer werd opgezocht wat de Europese indices nu natuurlijk wat terug zet. Verder zal er deze week heel wat ruimte zijn op de valutamarkten voor de speculanten aangezien we wat leuke cijfers en events op Macro-Economisch gebied mogen verwachten. Zo zullen we wat banencijfers zien maar staat deze week vooral in het teken van de centrale banken die hun toelichten op het monetaire- en rentebeleid zullen geven deze week.
  1. Dinsdagavond spreekt Draghi en zal men al proberen wat uit het praatje van Draghi te proberen onttrekken
  2. Woensdag komt de FED naar buiten met het rentebesluit voor DEC 2017, hier wordt een renteverhoging verwacht
  3. Donderdag komen de ECB en de BoE naar buiten met het rentebesluit voor DEC 2017
Zoals u kunt zien dus genoeg voer om op te schieten voor de valutahandelaren en dit zal de valutamarkten de komende dagen dan ook de nodige impulsen kunnen geven. We houden vast aan de belangrijkste vuistregel en dat is dat de Euro zal moeten afzwakken om de Europese beurzen verder opwaarts te kunnen ontwikkelen. 

Zal dit dan gebeuren deze week? Ik denk van wel, de Amerikanen zijn vooralsnog veel drukker bezig met het afbouwen van het ''Quantitative Easing'' dan de Europeanen. De vraag naar Dollars zal dus onveranderd blijven maar het bijprinten en het verhogen van de rente zal de vraag naar Dollars doen toenemen. Tegelijkertijd zien we in Europa dat Draghi zich nog niet zo streng wil vastbijten in het verkrimpen van de Europese balans en dit kan de komende dagen wel eens de sleutel zijn in een positief koersverloop in Europa.

AEX
De AEX noteert momenteel rond de 547/548 punten en is vanmorgen de eerste weerstand van 548/550 punten op de grafiek tegengekomen. Hierop volgde een negatieve koersreactie die ook te maken had met de test van de 1,18 notering van de Euro/Dollar. De Euro zakte vervolgens wel weer iets weg wat de AEX iets hoger kon zetten wat ervoor heeft gezorgd dat de AEX blijft noteren rond 548 punten. 

Voor nu zie ik vooral dat men toeleeft na de belangrijke beleidsbeslissingen van de centrale banken deze week. Dit houdt de koersen wisselvallig en kan zorgen voor grotere schommelingen op de valutamarkten die een zeer grote invloed op de koersontwikkelingen in Europa hebben. Zodoende verwacht ik dat de beurzen met de huidige stand van de Euro nog iets kunnen afzwakken waarbij belangrijke steunlijnen kunnen worden getest. Voor de AEX is dit bijvoorbeeld het steungebied rond de 546,4 punten waar wat oude toppen en een day-low op de index wachten.

Hourly AEX:DAX
De DAX is opnieuw in de weer met de 13.200 weerstand die al meerdere malen een behoorlijke hobbel in de route richting de ATH zone bleek. Na de daling vanaf de ATH zone en de neerwaartse doorbraak van deze weerstandslijn is de DAX er niet meer in geslaagd om zich tot boven de 13.200 te knokken op dagbasis. Een notering richting de ATH-zone hangt in mijn ogen dan ook samen met een slot boven de 13.200 punten voor de DAX. Het doel is derhalve duidelijk voor de Duitsers, sluiten boven de 13.200 punten om af te rekenen met deze vervelende weerstandslijn om vervolgens via de 13.250 weerstand de 13.525 ATH op te zoeken voor het einde van 2017.

Hourly DAX:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart Laat een reactie achter

Om een reactie achter te laten moet u ingelogd zijn.


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia