• Week 2
  • Week 52
  • Week 51
  • Week 50
  • Week 49
07:50 uur |

AGENDA BEURSWEEK 2 T/M 5 JANUARI 2018

|

Beste beleggers,

2 januari. Start van het nieuwe jaar. Of we 2017 zullen overtreffen? Moeilijk met die dubbele cijfers. De AEX hoorde bij de coole jongens van school, met name dankzij overnames (die niet door gingen) van AkzoNobel en Unilever. Beide koersen vertrekken dan ook weer wat richting het zuiden want het spotlight-effect lijkt te zijn uitgewerkt. Ook zware jongens als ASML en ING staan boven de tracker.
Maar goed, als we twee jaar achter elkaar globaal zulke cijfers gaan halen mogen we dat heel bijzonder noemen. Kijk maar eens naar de ETF’s per land. Zonder valutaverschil staan die Hollanders zo slecht nog niet. Met dank aan Charlie Bilello voor het lijstje. De sterke cijfers zelf zijn dan weer te danken aan de centrale banken ;-)


Tja daar tegenover staat dus dat de stukjes wel wat duur worden. Zo versloeg Amazon afgelopen jaar de 1000 en 1100 dollar mijlpaal. Maar ook Boeing en NVIDIA zijn aan de prijzige kant.
Het kan natuurlijk altijd erger want het is maar wat een gek er voor wil betalen.

Hoe dan ook, we kijken weer vooruit. Een nieuw jaar en nieuwe agenda. Vooral interessant omdat we met de laatste macrocijfers de 12 maanden vol hebben, beginnend met die oude vertrouwde PMI’s (managersinkoopindex). Die van China kwamen op zondag al uit en vooral van de productiesector was erg stabiel tussen de 51 en 52 punten. Alles boven de 50 is een positief signaal. Daaronder duidt op krimp.


Agenda

Maandag
-

Dinsdag
Tokyo houdt de deuren nog twee extra dagen dicht.
De PMI’s van de maakindustrie komen als eerste naar buiten. Vooral Duitsland en de VS trekken bekijks.
Later ook nog de wekelijkse outlook voor olie van API.

Woensdag
Om tien uur komt de Duitse werkeloosheid voor december naar buiten, ook dat jaarlijstje is dan af.
In de VS komt ISM met de eigen PMI van de maakindustrie en komen om 20:00u de Fed notulen van afgelopen vergadering naar buiten. Tot slot ook nog de autoverkopen van december.

Donderdag
Japan doet weer mee en huppelt er nog met de PMI achteraan. De overige landen laten ons weten hoe de dienstensector gepresteerd heeft.
Dan om 14:15u de arbeidscijfers van ADP. Dat is samen met het banenrapport op vrijdag het grootste event van de week.
Om 17:00 dan de olievoorraden. Da’s normaal gesproken op woensdag maar wordt altijd verschoven als er een werkdag niet is gehandeld.

Vrijdag
Dan komen de eerste inflatiecijfers van december ook binnen. Frankrijk, Italië en de eurozone gaan van start. Die laatste zal weer om en nabij de 1,5% uit komen. Let wel, het gaat nog om eerste schattingen.
In de middag de arbeidscijfers uit de VS en Canada. Tot slot nog de ISM managersinkoopindex van de dienstensector.Waar managers dit jaar naar op zoek zijn? Nog sterkere groeicijfers zodat ze in de markt durven te blijven. De bedrijfswinsten in de VS krijgen wat extra wind in de rug dankzij de belastingverlaging en de consumenten blijven nog steeds kopen, dus omzetcijfers moeten ook geen probleem zijn.

Gevaren op ons pad? Ja wellicht de geldkranen van de centrale banken die verder worden dichtgedraaid. De markten zijn daar immers lekker op gestegen. Een beetje bubbelen zou je het ook wel kunnen noemen. De geruchten dat de ECB na september echt wil stoppen worden we steeds sterker. Voor de Fed staan er dit jaar 2 a 3 renteverhogingen gepland. Dat wordt langzaam de normaal en raken we aan gewend. Rentes raken wel weer meer in trek.

Dan China, want dat blijft ook nog steeds een gevaar met de vele schulden die daar verborgen zitten. Dat gevecht is al jaren gaande en de overheid neemt maatregelen maar dit komt vrij weinig in het nieuws.

Cryptocurrency ook een probleem? Persoonlijk denk ik van niet. Daar is nog veel te weinig geld in geduwd om echt voor problemen te kunnen zorgen. Pas als er bij geleend geld van duizenden miljarden aardschokken gaan plaats vinden mogen we weer reparatiekosten betalen. Voor nu is dat zo ver ik weet nog niet het geval.


Proost op een nieuw jaar, en veel succes met de handel!

 


Laat een reactie achter

Om een reactie achter te laten moet u ingelogd zijn.


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia
<-- pushup - yes -->