icon
Technische Analyse

TA: Voornemens FED stimuleren Dollar, kunstmatige injecties worden afgebouwd.

printPrint

Koersen voor dit artikel: EUR-USD DOW AEX Nasdaq SP Fut DJ Transp. DAX
Gisterenavond was daar wederom een belangrijke FED-meeting waarbij mevrouw Yellen toelichting gaf op het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank. Na jaren van opkopen en het stimuleren van de economie met het opkopen van obligaties door de FED zegt de Amerikaanse bank voor het eerst in 10 jaar tijd te gaan stoppen met deze kunstmatige stimulering van de economie. Waar de FED obligaties jarenlang geld in de Amerikaanse economie pompte door nieuwe obligaties te kopen en aflopende obligaties door te rollen door voor hetzelfde bedrag opnieuw obligaties te kopen begint men nu met het langzaam aan afbouwen van haar balans. Vanaf oktober zal de FED 10 miljard aan aflopende obligaties daadwerkelijk laten aflopen en niet meer dekken met nieuwe waardepapieren. Zodoende zal de Amerikaanse economie langzaam maar zeker minder steun krijgen van de FED en zal ze op haar eigen benen moeten gaan staan. 

Deze maatregel waarbij men langzaam maar zeker afstand zal gaan nemen van het begrip kwantitatieve verruiming heeft als gevolg dat de Dollar gisteren een stuk sterker werd. Het feit dat de Amerikaanse centrale bank elke maand zo'n  10 miljard Dollar minder in de maand in de markt zal pompen betekent dat de munt weer meer waard wordt aangezien we aan de ene kant minder aanbod van Dollars zien terwijl de vraag naar Dollars niet per se zal afnemen. Sterker nog, bij een stijgende inflatie en goede economische condities mogen we er zelfs van uitgaan dat de vraag naar Dollars zelfs gaat toenemen. 

Een pittig besluit dus in Amerika maar men realiseert zich daar ook dat de kunstmatige injecties op weinig berusten en dus zullen moeten worden afgebouwd om de markten weer ''gezond'' te maken. De vraag is alleen of de Amerikaanse economie het aan kan om de geleidelijke afbouw op te vangen.


Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: Vanaf 1 januari 2017 verstuurt analist Daïm Boscart in samenwerking met senior Trader Guy ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt d
it abonnement uitproberen tot 1 december 2017 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 

Wall Street
Op Wall Street krijgen de beleggers vandaag ruim de tijd om te reageren op de uitspraken van de FED gisteren. We zien dat de Dollar weer wat aan waarde stijgt terwijl de Amerikaanse markten nu allemaal tegen de forse weerstanden noteren. Deze combinatie waarbij technische en intermarket factoren op de koers beginnen te drukken kunnen zorgen voor een extra negatief effect op Wall Street. De markten kunnen hiermee even pas op de plaats maken en na een lange opwaartse beweging voor wat rust op de markten zorgen door iets van de winsten af te bouwen. Een stabilisatie aan de onderzijde zou de huidige UPtrend in de VS dan ook zeer goed doen aangezien men dan wat belangrijke steunlevels kan opbouwen die tijdens een corrigerende beweging de koersen kunnen opvangen.

De Dow Jones ging gisteren onverstoord verder met stijgen en lijkt zich momenteel niets meer aan te trekken van de regels die de markt normaal hanteert. De Dow Jones noteerde gisteren opnieuw 41 winstpunten en schreef daarmee een nieuwe All Time High rond de 22.413 punten. De recordreeks van de Dow Jones begint dan ook extreme vormen aan te nemen en de reeks aan All time Highs van de index zorgt dan ook voor euforie op de markten. Echter mogen we zeker niet vergeten dat deze recordreeks ergens vandaan dient te komen en waar de Dow Jones het gisteren erg makkelijk had zien we dat de Nasdaq nog steeds enorm aan het twijfelen is. 

De Amerikaanse techindex viel gisteren hard in de rode cijfers en noteerde zelfs even 40 minpunten terwijl de overige markten gewoon in de plus noteerden. Voor de Nasdaq geldt sowieso dat men al dagen/weken niet serieus voorbij de 6.440/6.470 punten weet te komen wat ervoor zorgt dat er een brede platte top aan het ontstaan is op de daggrafiek. Deze top is een eerste belangrijke waarschuwing voor de Amerikanen die ook de Nasdaq over de streep zullen moeten trekken wil men geen averij oplopen.

Ik blijf dus aandachtig naar de Amerikaanse koersen kijken en hou daarbij rekening met een aantal zaken:

  • D VS blijft vasthouden aan de ijzersterke UPtrend die de markten omhoog blijft stuwen
  • De laatste upbeweging is zeer sterk geweest zonder serieuze onderbrekingen voor bijvoorbeeld de Dow Jones en de S&P 500
  • De reeks aan nieuwe hogere toppen moet worden aangesterkt door een serie aan hogere bodems die als steun dienen in moeilijke tijden
  • Na het noteren van nieuwe hogere bodems kunnen de indices gesterkt door opwaartse druk van deze steunlijnen een nieuwe, marktbrede aanval doen op de toppen.

Daily Dow Jones:

Daily Dow Transport:Daily S&P 500:Daily Nasdaq:Europa
De Europese futures reageerden gisteren nogal positief op het besluit van de FED om haar balans af te bouwen. De voornemens van de Amerikaanse centrale bank hebben voor een schakel aan reacties gezorgd zoals bijvoorbeeld de Euro/Dollar koers. Het feit dat de Amerikanen minder Dollars willen gaan printen heeft natuurlijk als gevolg dat de waarde van de valuta aantrekt hetgeen de Euro gisteren wat zwakker maakte ten aanzien van de Dollar. Deze verzwakking van de Euro bracht de koers gisteren terug tot 1,19 waardoor er weer iets meer ruimte komt op de Europese markten. De Euro heeft in 2017 namelijk een zeer grote sprong gemaakt en is fors aangesterkt in waarde, deze waardestijging zorgde ervoor dat de in Euro genoteerde aandelen onaantrekkelijk werden terwijl een hogere Euro de economische prognoses van Europese exportlanden natuurlijk ook geen goed doen. Zodoende kunnen de Europese beurzen vandaag proberen wat aan waarde te winnen al blijven de technische condities nog steeds erg zwak.

AEX
De AEX kende gisteren een zeer saaie dag en er gebeurde vrijwel niets op dagbasis. De index bleef gisteren een beetje aanklooien rond de 528/529 punten en uiteindelijk sloot de index vlak rond de 528,65 punten. De beursdag voor de AEX van gisteren schaar ik dan ook onder een van de saaiste beursdagen van dit jaar waarbij het speelveld slechts 1,5 punt besloeg en er weinig ruimte tot bewegen was. 

De echte ''actie'' voor de AEX kwam pas nabeurs toen de index aantoonde toch nog iets te kunnen stijgen op de uitspraken van de FED. Nabeurs hebben we namelijk futurestanden gezien met 2,5 pluspunt waarbij de index rond de 531 punten zou uitkomen. Inmiddels is deze stijging iets naar onderen bij gesteld maar de index kan vandaag wel de weerstandszone van 530/531 punten onder vuur gaan nemen. Ik geloof echter niet dat de BULLS er in zullen slagen om de AEX door de 530/531 weerstand te duwen. Deze weerstand blijft een doorn in het oog voor de stieren op het Damrak en de neerwaartse druk rondom dit punt blijft sterk aanhouden. De daling van de Euro is voorlopig nog niet groot genoeg om het sentiment op de zeer korte termijn te doen omslaan. Zodoende verwacht ik vandaag en morgen opnieuw moeilijkheden voor de AEX rond de 528/531 punten waarna de index uiteindelijk zal gaan afzwakken tot de 523/525 steunzone. 

Vanaf de 523/525 steunzone kan de AEX aan de hand van het 50-MA weer de draad oppakken om zodoende de weg omhoog weer in te slaan. De terugtest tot de 523/525 steunzone is naar mijn mening een poging om een hogere bodem te vormen waarna de BULLS gesterkt door de steun van het 50-MA de 530/531 grens opnieuw kunnen opzoeken om vervolgens de pijlen op de jaartop van 538 punten te richten.

Daily AEX:

Daily DAX:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia