...

Aanrader

24 april 2015, 11:31 | Robert Broncel | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Dat het financieel/​economische machts­cen­trum zich meer en meer naar Azië, lees: Chi­na ver­plaatst, is al lang geen nieuws meer. Wat de gemoed­eren des te meer bezig houdt, is de wijze waarop deze tran­si­tie zich verder voltrekt gezien de gevol­gen voor onze” wereld.


Zo dreigt de dol­lar haar cru­ciale sta­tus als reserve­va­l­u­ta sinds Bret­ton Woods by bits and pieces’ te ver­liezen. Dat heeft enerz­i­jds te mak­en met de onge­brei­delde gel­duit­gifte sinds 2009, de enorm opgelopen en niet meer te redresseren schulden van de V.S., met anderz­i­jds de opkomst van lan­den als Chi­na, India en Brazil­ië. Daarte­gen past de huidi­ge stemver­houd­ing bin­nen insti­tuten als de Wereld­bank en IMF niet langer. Het mon­e­taire beleid sinds 2009 resul­terend in de totaal uit­ge­woonde koop­kracht van de dol­lar, noch China’s sta­tus van tweede economie ter wereld lat­en zich moeil­ijk rij­men met de invloed die de V.S. mid­dels het IMF en de Wereld­bank vooral­snog weet uit te oefenen.

Opval­lend in dat kad­er was de uit­spraak van de door de V.S. benoemde pres­i­dent van de Wereld­bank Jim Yong Kim om inno­vatieve” ingan­gen te ini­tiëren en de nieuwe door Chi­na geïni­tieerde Infra­struc­tu­ur Bank (AIIB) te ver­welkomen als een major new play­er’ in een snel veran­derende wereld. Hij duid­de hier­mee op de ver­oud­erde Bret­ton Woods insti­tuten als het IMF en Wereld­bank, het­geen hem door z’n baas” niet in dank zal zijn afgenomen.

Lar­ry Sum­mers, de gedoo­d­verfde opvol­ger van Ben Bernanke en min­is­ter van Finan­ciën onder Bill Clin­ton, ging nog iets verder door in een artikel in de Finan­cial Times te stellen dat the US just lost its super­pow­er role as the under­writer of the glob­al eco­nom­ic sys­tem; with China’s eco­nom­ic size rivalling America’s and emerg­ing mar­kets account­ing for at least half the world’s out­put, the glob­al eco­nom­ic archi­tec­ture needs sub­stan­tial adjust­ment’ (de V.S. heeft haar rol als wereld­macht en als drager van het mon­di­ale economis­che sys­teem ver­loren; met China’s economis­che omvang bij­na even groot als de V.S. met de opkomende mark­ten samen is de mon­di­ale economis­che archi­tec­tu­ur hard toe aan een sub­stan­tiële aanpassing).

Deze reac­tie kwam op verk­larin­gen van het Witte Huis dat men vooral­snog de hakken in het zand wen­ste te houden. Dit vor­mde immers de aan­lei­d­ing tot de opzet van de AIIB.

Maar het is ook de hete adem van de gecreëerde schulden­las­ten in niet alleen de dol­lar maar ook de euro en yen die niet langer beheers­baar zijn en blijkens uit­sprak­en van het IMF in toen­e­mende mate voor een insta­biele mon­e­taire ontwik­kel­ing zorg dra­gen. Daar­bij vergeleken waren de mon­e­taire prob­le­men van de Weimar Repub­liek in de jaren 20 slechts peanuts’. Ging het des­ti­jds nog om een lokale” aan­gele­gen­heid, thans is er sprake van een wereld­wi­jd omvat­tend prob­leem. Elk sys­teem van welke omvang ook dat dri­jft op schuld bevin­dt zich in het vooruitzicht van een break down’, getu­ige de tal­rijke voor­beelden uit het verleden met als uitsch­i­eters de val van grote empires als het Perzis­che, Romeinse en Byzantijnse.

Het kan geen toe­val zijn dat het IMF in haar Glob­al Finan­cial Sta­bil­i­ty Report ons vorige week meende te moeten voor­berei­den op een mon­di­ale liq­uiditeitsshock. Ook werd geref­er­eerd aan voor­berei­din­gen die ten doel hebben de Grex­it in goede banen te lei­den”. Ver­moedelijk zal dit land wel bin­nen de euro­zone bli­jven daar anders wordt gekozen voor unchar­tered ter­ri­to­ry’ zon­der te weten waar­toe een uit­tred­ing zou kun­nen lei­den. Hoe dan ook bli­jft Grieken­land nog voor jaren een blok aan het eurobeen.

Onder de huidi­ge omstandighe­den is ver­ruim­ing van de geld­ho­eveel­heid het enige medici­jn” dat de economie nog enigszins een voortk­abbe­lend bestaan meegeeft met als belan­grijk­ste dri­jfveer het in stand houden van de beurs. Een verkrap­pend mon­e­tair beleid zou direct lei­den tot een sti­j­gende rente die ongetwi­jfeld gevol­gen kri­jgt voor de beurs die nu met steeds meer lever­age’ een ongek­end opgaande trend laat zien zon­der nog een con­nec­tie te hebben met de min­der dan matig groeiende economie.

robert01 c6744

Buiten de beurs gaat het om de inter­na­tionale mon­e­taire ontwik­kelin­gen en ver­houdin­gen. Zo wees Lord Megh­nad van The Offi­cial Mon­e­tary and Finan­cial Insti­tu­tions Forum (OMFIF) op de wens dat het SDR val­u­ta­mand­je (dol­lar, euro, pond ster­ling en yen) ook de Chi­nese munt, de ren­min­bi alsmede goud zou moeten omvat­ten teneinde de gep­lande nieuwe mon­e­taire archi­tec­tu­ur” een enigszins sta­bilis­erend karak­ter mee te geven.

Afgezien van Grieken­land vor­men ook de opkomende lan­den een bron van toen­e­mende zorg waar voor een slordi­ge $4.500 mil­jard aan dol­lar­lenin­gen uit­staan (daterend uit de tijd dat de dol­lar nog goed­koop was). Dat dreigt nu op blaren zit­ten uit te lopen en zou wel eens de onderliggende fac­tor kun­nen zijn waarom de Fed zich nog steeds niet durft te com­mit­teren aan een hogere rente. Immers, dit zou een ket­tin­gre­ac­tie van default’ lenin­gen kun­nen veroorza­k­en met alle gevol­gen van dien, vergelijk­baar met de sit­u­atie in de Lati­jns-Amerikaanse lan­den begin jaren 80 toen voor­ma­lig Fed pres­i­dent Paul Vol­ck­er de renteschroef aan­draaide om de inflatie te beteuge­len. Die is er nu (nog) niet. Des­ti­jds dien­den de banken mid­dels de zgn. Brady Bonds (toen­ma­lig min­is­ter van Finan­ciën) voor dit déficit op te draaien. Thans zou je de banken met deze vondst” gezien hun gekun­stelde bal­ans de nek omdraaien.

Voor behoud van koop­kracht en kap­i­taal is gezien het voor­gaande van belang om over een emer­gency escape’ te beschikken. Afgezien van edel­metaal en het park­eren van mid­de­len bij een vertrouwde pri­vate equi­ty par­tij geldt thans als derde alter­natief het inspe­len op de boven geschet­ste onver­mi­jdelijke ontwik­kel­ing. Dit betre­ft het op een relatief veilige manier gebruik mak­en van de opkomst van de Chi­nese munt. Nu het IMF ken­baar gemaakt heeft dat dra­mat­ic changes are com­ing in the world’s mon­e­tary sys­tem’, zal de V.S. zich hier­van niet kun­nen dis­tan­tiëren. Bovenge­noemde uit­spraak duidt er op dat het IMF deze zomer de uit­brei­d­ing van het SDR mand­je (Spe­cial Draw­ing Rights) aan de orde zal stellen en naar alle waarschi­jn­lijkheid nad­er inhoud zal geven. Dat zou beteke­nen dat de Chi­nese ren­min­bi naast de dol­lar, pond ster­ling, euro en yen een plaat­sje toebe­deeld kri­jgt. Duit­s­land en het V.K. zijn hier inmid­dels ent­hou­si­ast over.

De func­tie van de reserve­va­l­u­ta houdt in dat de wereld­han­del in die val­u­ta zal plaats vin­den zoals dat nu nog in dol­lars gebeurt. Voor de ren­min­bi zou dat beteke­nen dat de vraag naar deze munt enorm zal toen­e­men, het­geen ook van invloed zal zijn op de val­u­taver­houd­ing. Tevens dient men voor ogen te houden dat de Chi­nese economie aller­minst stil staat en naar verwacht­ing bin­nen 10 à 15 jaar zal zijn uit­ge­groeid tot s wereld groot­ste economie. Dus of de V.S. deze move” nog zou kunnen/​willen tegen­houden, zal niet van lange duur kun­nen zijn. Mocht de V.S. met deze gedachte spe­len dan heeft Chi­na mid­dels de opzet van de AIIB lat­en zien in staat te zijn haar eigen weg in dezen te kun­nen kiezen.

Door in Chi­nees waarde­pa­pi­er te gaan, anticipeert de beleg­ger niet alleen op de gebruike­lijke jaar­lijkse rente-inkom­sten maar tevens op de waardes­ti­jging van de Chi­nese munt. Sinds 2005 is de ren­min­bi met gemid­deld 3% per jaar geste­gen. Op samengestelde inter­est­ba­sis is dit een sti­jging van 34%. Diverse lan­den houden de ren­min­bi naast de dol­lar intussen reeds als reserve­mu­nt aan. Dat geldt met name de Azi­atis­che lan­den maar met name ook Rus­land, Zuid-Afri­ka en Iran. Dat bespaart immers val­u­ta­trans­ac­ties in dol­lars en hierop heeft de V.S. geen enkele invloed. Als zodanig is de rol van de dol­lar in de wereld­han­del sinds het begin van deze eeuw reeds naar ca. 61% teruggelopen.

De ren­min­bi reserves wor­den door­gaans in korte ter­mi­jnoblig­aties aange­houden. Weliswaar is die rente niet hoog maar gemid­deld resul­teert dit in een opbrengst van 3,5%. Uit­gaande van de gemid­delde waardes­ti­jging van de munt over de laat­ste 10 jaar ad 3% kom je per jaar gemid­deld uit op een ren­de­ment van 6,5%. Dat is even­min indruk­wekkend hoog maar aanzien­lijk beter dan de karige, zo niet negatieve rentev­er­goed­ing te onzent. De val­u­tavraag zal zich vooral op dit kort­lopend staatspa­pi­er richt­en. Tenslotte is de schulden­posi­tie van Chi­na extern ver­waar­loos­baar en onvergelijk­baar met die van de V.S., let alone’ de wankele posi­tie van de euro.

Kijken we naar de uitkom­sten van een fonds als Krane E Fund Com­mer­cial Paper Fund (NYSEKCNY) dat nage­noeg uit­slui­tend in kort­lopend Chi­nees staatspa­pi­er doet dan blijkt het gemid­delde resul­taat zelfs op ruim 8% te zit­ten, wel met de aan­teken­ing dat dit resul­taat in 2014 is teruggelopen naar 3,3% maar dat gold alleen 2014. Hoewel er geen garanties bestaan is het aantrekke­lijk mee te kun­nen liften op de toekom­stige rol van de Chi­nese munt alsmede op die van de Chi­nese economie dat zich op ter­mi­jn zal ver­tal­en in een sterkere munt – een sterk duo! Tenslotte is dit fonds op de beurs van New York dagelijks ver­han­del­baar. Aan te raden is om deze beleg­ging voor lan­gere tijd aan te houden.

Robert Bron­cel


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.