...

Basismetalen klaar voor sprong?

29 juli 2007, 21:10 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

We bek­ijken de sit­u­atie van enkele belan­grijke basis­met­al­en en stellen vast, dat er rede­nen zijn om aan te nemen, dat in de tweede jaarhelft nieuwe pri­jssti­jgin­gen te verwacht­en zijn. Dat dit niet voor al deze met­al­en in even grote mate geldt, spreekt vanzelf.



Basis­met­al­en klaar voor sprong?


In ons artikel van 12 april ll. had­den we het over Metaal­moe­heid , in de zin dat de pri­js van enkele belan­grijke zg. non-fer­ro met­al­en, in het bij­zon­der kop­er, nikkel, zink, alu­mini­um en lood zich eerder zijwaarts dan sti­j­gend of dal­end bewoog. De fut leek eruit. Niet voor lang echter, want de afgelopen trimester kwa­men deze grond­stof­fen geregeld in het nieuws en de pri­jzen leken de weg naar boven te hebben teruggevon­den. De afgelopen dagen is er opnieuw een ver­trag­ing. Voor hoe­lang? We onder­zocht­en de situatie. 


Het pri­jsh­er­s­tel dat wij voor het kop­er in april verwacht­ten heeft zich doorgezet en de pri­js staat nu terug op het peil van de tweede trimester van 2006. De bli­jvende vraag, gecom­bi­neerd met dal­ende voor­raden zijn hier zek­er niet vreemd aan. Die dal­ende voor­raden kun­nen we gro­ten­deels toeschri­jven aan de golf van stakin­gen in de kop­er­sec­tor. Bij som­mige bedri­jven zoals het Chileense Codel­co en het Brits-Zwis­erse Xstra­ta ligt het werk al weken stil, maar nu komen er bericht­en dat er akko­or­den zouden zijn met de stak­ers en hun vakbonden. 
Kop­er bli­jft een onmis­baar en dus gegeerd metaal, ook door crim­ine­len. Er vin­den geregeld kop­erdief­stallen plaats bij grote gebruik­ers van het roodgele metaal, zoals spoor­weg­maatschap­pi­jen, bouw­ers van wind­molens en firma’s die kabels leggen voor datacommunicatie. 

De pri­js was op 27 juli ll. iets teruggelopen tegen­over de dag ervoor (-0,2%), maar noteerde toch nog alti­jd 5,5% hoger dan een maand gele­den en 4,2% hoger dan een jaar gele­den. Denk­end aan de nog alti­jd grote vraag naar kop­er in bij voor­beeld Chi­na en India zal o.i. de pri­js de komende maan­den zich ten­min­ste hand­haven, zoni­et stijgen. 


Bij nikkel is het plaat­je anders dan bij kop­er. Daar waar in april de pri­js van dit blink­ende metaal nog duidelijk zin had in hoge con­treien, stellen we nu een duik vast waar­van het einde nog niet in zicht is. In april zeg­den we dat een her­s­tel op gang gekomen was, maar waarschuw­den ervoor, dat nikkel wel eens zou kun­nen begin­nen te duize­len op die een­zame koershoogte.

Dat is uit­gekomen en zoals de zak­en ervoor staan, groeit de voor­raad nog alti­jd sneller aan dan de vraag. 

De pri­js was op 27 juli ll. iets teruggelopen tegen­over de dag ervoor (-0,6%) en was al bij­na 17% lager dan een maand gele­den. Tegen­over vorig jaar is de nikkel­pri­js nochtans bij­na 30% hoger.

Eén van de voor­naam­ste afne­mers is de staalin­dus­trie, omdat nikkel een voor­naam ingrediënt is voor roestvrij staal. De red­ding moet dus van die kant komen. 

De zinkpri­js piek­te vorige decem­ber en is dan teruggeza­kt naar het niveau van de eerste helft 2006. De voor­raden zijn sinds half 2005 tot op 1/​6de teruggevallen. Deze sit­u­atie ligt mee aan de basis van de pri­jssti­jging tot de piek in decem­ber. Het vreemde is, dat de voor­raad bli­jft dalen, ter­wi­jl de pri­js zich zijwaarts beweegt. 

De pri­js was op 27 juli ll. beduidend teruggelopen tegen­over de dag ervoor (-3,8%), maar noteerde toch nog alti­jd 3,1% hoger dan een maand gele­den en 10% hoger dan een jaar geleden.

Zodra er ergens een sti­j­gende vraag is naar zink, zal de wet van vraag en aan­bod ervoor zor­gen, dat de pri­js van het gri­jze metaal hogere con­treien zal opzoeken. 

Na een all-time high in mei vorig jaar heeft de pri­js van alu­mini­um gas teruggenomen om dan aan een herop­stand­ing te begin­nen om vanaf jan­u­ari van dit jaar een zijwaartse koers te vol­gen, min of meer par­al­lel met de evo­lu­tie van de wereldvoorraad.

De pri­js van het mat­te metaal was op 27 juli ll. teruggelopen tegen­over de dag ervoor (-1,2%), maar noteerde toch nog 1,4% hoger dan een maand gele­den en 11% hoger dan een jaar geleden.

Van alu­mi­umpro­du­cen­ten zoals Norsk Hydro wordt ven­omen, dat Chi­na dit jaar ca 30% meer alu­mini­um zal ver­bruiken zal stijgen. 

Sinds het begin van dit jaar zag het lood zijn pri­js ver­dubbe­len en gezien de voor­raad­si­t­u­atie mogen we verwacht­en, dat de pri­js nog zal stijgen. 

De pri­js van het zware gri­jze metaal was op 27 juli ll. teruggelopen tegen­over de dag ervoor (-3%), maar noteerde toch nog alti­jd 19% hoger dan een maand gele­den en 191% (!) hoger dan een jaar geleden.

Om te besluiten geven we enkele aan­de­len die de moeite zijn om te wor­den opgevol­gd op dit gebied: Alcan (NYSE: AL), over­name­prooi voor Rio Tin­to (NYSE: RTP), Xstra­ta (Lon­don Stock Exchange LSE), Vedan­ta Resources (LSE), Antofa­gas­ta (LSE), Com­pan­hia Vale (NYSE: RIO), Anglo Amer­i­can (Nas­daq: AAUKD), New­mont Min­ing (NYSE: NEM) en Alcoa (NYSEAA).

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

29 juli 2007.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.