De wereld kent hem als ‘Trader Vic’ en hij is fier op deze bijnaam. Deze pokerkampioen ontpopte zich als een doorwinterde opties- en futureshandelaar en iemand met een heel eigen kijk op beleggen en economie.
Victor Sperandeo wordt in maart 2011 66 jaar en heeft zijn beroepsleven uitgebouwd rond beurshandel, meer in het bijzonder in opties en futures, en het creëren van indices.
Hij begon zijn carrière net na het behalen van zijn middelbaar (‘high school’) diploma. Tijdens zijn studietijd verdiende hij een aardige cent bij door poker te spelen, maar hij zag dit toch niet als iets om zijn verdere leven te blijven doen. Hij bestudeerde de jobaanbiedingen en stelde vast, dat er drie beroepen waren, die minstens 25.000 dollar per jaar opleverden, nl. bioloog, fysicus en OTC (over-the-counter)-handelaar. Hij had geen diploma in de beide wetenschappelijke richtingen, maar dat OTC-gedoe stond hem wel aan, wat het deed hem denken aan zijn geliefde pokerspel.
Dus begon hij als jongste bediende bij Standard & Poors met invullen van tabellen met koersen en volumes. Hij deed dit werk blijkbaar goed en mocht al na korte tijd zich gaan bezighouden met statistieken. Maar dag in dag uit getalletjes in kolommen ordenen hing hem al vlug de keel uit, hij maakte fouten en werd aan de deur gezet. Hij deed daarna nog wat administratief werk links en rechts, tot hij eindelijk de gelegenheid kreeg zich te bewijzen als OTC-trader bij een handelaar in aandelenopties (Filer Schmidt & C°). Hij was toen 23 jaar en had het gevoel, eindelijk op zijn plaats te zijn gearriveerd. Hij ontving geen salaris, wel een percentage op zijn omzet. Na 6 maanden had Sperandeo op die manier 50.000 dollar verdiend, net zoveel als het jaarloon van zijn werkgever. Deze laatste had greenbacks geroken en offreerde hem een vast jaarloon van 20.000 dollar plus een bonus volgens zijn omzet. Dat zinde Victor niet en weg was hij.
Hij liep al een tijdje te broeden op een idee, dat hij in 1971 waar maakte. Met de financiële hulp van een partner richtte hij Ragnar Option Corporation op, een handelaar in OTC-opties. Met deze firma beleefde hij zijn eerste successen en in minder dan een jaar tijd was Ragnar de tweede grootste optiehandelaar ter wereld.
Firma’s komen, firma’s gaan en dat was ook het lot van Ragnar, dat in 1977 werd overgenomen door een sectorgenoot. Maar Sperandeo had naam gemaakt en had geen moeite de nodige investeerders te vinden om in 1979 Hugo Securities op te richten, een groothandelaar zeg maar, die op zijn beurt handelaars-klanten opleidde en coördineerde. Het is via Hugo Securities dat Sperandeo in contact kwam met de toen al roemruchte George Soros en zijn Quantum Fund, waarvoor hij een bepaalde tijd een portfolio beheerde.
Het kon niet uitblijven: Sperandeo droomde al lang van een eigen indicator en die kwam er dan in de vorm van de Diversified Trends Indicator (DTI) die tot op heden nog bestaat. De DTI is een verhandelbare, op 24 long/short posities gebaseerde futures index. Later kwamen er ook nog de op commodities gebaseerde Commodity Trends Indicator en de op financiële waarden gebaseerde Financial Trends Indicator bij.
Sperandeo is de voorzitter en ceo van Alpha Financial Technologies (AFT) en het is via dit bedrijf, dat aan Standard & Poors licentie werd verleend voor het gebruik van de DTI. AFT ontwikkelt en beheert futures indices en noemt zichzelf marktleider op dit vlak. Naar schatting is er voor meer dan 3 miljard dollar (2,18 miljard euro) geïnvesteerd in producten, verbonden met de indices van AFT.
Sperandeo is tevens medeoprichter van Enhanced Alpha Management (EAM), gespecialiseerd in grondstoffen.
Victor Sperandeo is in traders- en beleggerskringen beter bekend als ‘Trader Vic’ en hij heeft die bijnaam met plezier gebruikt bij het schrijven van zijn boeken.
Tot op heden heeft hij wat hij noemt zijn filosofie over het beleggen neergeschreven in drie werken:
- Trader Vic – Methods of a Wall Street Master
- Trader Vic II – Principles of Professional Speculation en
- Trader Vic on Commodities: The Unknown, Misunderstood And Too Good To Be True
Hij is ervan overtuigd, dat de financiële crisis die losbarstte in 2008 nog niet voorbij is en dat de economische opleving die de media herhaaldelijk aanhalen niets anders is dan korte opflakkeringen onder de impuls van steunmaatregelen, die de overheid niet kan blijven nemen, evenmin als tot in het oneindige geld blijven bijdrukken. Hiermee belanden we bij een ander standpunt van Sperandeo, namelijk dat we aan de vooravond staan van een heuse hyperinflatie.
Als enige vluchtweg gelden voor hem goud en zilver en met dit standpunt staat hij niet alleen, denk maar aan de woorden van Jim Rogers toen deze onlangs in Nederland en België was.
Toch iets om over na te denken.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.