...

Beursgoeroe: Victor Sperandeo

28 februari 2011, 20:47 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De wereld kent hem als Trad­er Vic’ en hij is fier op deze bij­naam. Deze pok­erkam­pi­oen ont­popte zich als een door­win­ter­de opties- en future­shan­de­laar en iemand met een heel eigen kijk op beleggen en economie.


Vic­tor Speran­deo wordt in maart 2011 66 jaar en heeft zijn beroep­sleven uit­ge­bouwd rond beur­shan­del, meer in het bij­zon­der in opties en futures, en het creëren van indices.

alt

Hij begon zijn car­rière net na het behalen van zijn mid­del­baar (‘high school’) diplo­ma. Tij­dens zijn studi­eti­jd ver­di­ende hij een aardi­ge cent bij door pok­er te spe­len, maar hij zag dit toch niet als iets om zijn verdere lev­en te bli­jven doen. Hij bestudeerde de jobaan­biedin­gen en stelde vast, dat er drie beroepen waren, die min­stens 25.000 dol­lar per jaar oplever­den, nl. bioloog, fysi­cus en OTC (over-the-counter)-handelaar. Hij had geen diplo­ma in de bei­de weten­schap­pelijke richtin­gen, maar dat OTC-gedoe stond hem wel aan, wat het deed hem denken aan zijn geliefde pok­er­spel.

Dus begon hij als jong­ste bedi­ende bij Stan­dard & Poors met invullen van tabellen met koersen en vol­umes. Hij deed dit werk blijk­baar goed en mocht al na korte tijd zich gaan bezighouden met sta­tistieken. Maar dag in dag uit getal­let­jes in kolom­men orde­nen hing hem al vlug de keel uit, hij maak­te fouten en werd aan de deur gezet. Hij deed daar­na nog wat admin­is­tratief werk links en rechts, tot hij ein­delijk de gele­gen­heid kreeg zich te bewi­jzen als OTC-trad­er bij een han­de­laar in aan­de­lenop­ties (Fil­er Schmidt & C°). Hij was toen 23 jaar en had het gevoel, ein­delijk op zijn plaats te zijn gear­riveerd. Hij ontv­ing geen salaris, wel een per­cent­age op zijn omzet. Na 6 maan­den had Speran­deo op die manier 50.000 dol­lar ver­di­end, net zoveel als het jaar­loon van zijn werkgev­er. Deze laat­ste had green­backs gero­ken en offreerde hem een vast jaar­loon van 20.000 dol­lar plus een bonus vol­gens zijn omzet. Dat zinde Vic­tor niet en weg was hij.

Hij liep al een tijd­je te broe­den op een idee, dat hij in 1971 waar maak­te. Met de finan­ciële hulp van een part­ner richtte hij Rag­nar Option Cor­po­ra­tion op, een han­de­laar in OTC-opties. Met deze fir­ma beleefde hij zijn eerste suc­cessen en in min­der dan een jaar tijd was Rag­nar de tweede groot­ste optiehan­de­laar ter wereld.

Firma’s komen, firma’s gaan en dat was ook het lot van Rag­nar, dat in 1977 werd overgenomen door een sec­torgenoot. Maar Speran­deo had naam gemaakt en had geen moeite de nodi­ge investeerders te vin­den om in 1979 Hugo Secu­ri­ties op te richt­en, een groothande­laar zeg maar, die op zijn beurt han­de­laars-klanten oplei­d­de en coördi­neerde. Het is via Hugo Secu­ri­ties dat Speran­deo in con­tact kwam met de toen al roem­ruchte George Soros en zijn Quan­tum Fund, waar­voor hij een bepaalde tijd een port­fo­lio beheerde. 

alt

Het kon niet uit­bli­jven: Speran­deo droomde al lang van een eigen indi­ca­tor en die kwam er dan in de vorm van de Diver­si­fied Trends Indi­ca­tor (DTI) die tot op heden nog bestaat. De DTI is een ver­han­del­bare, op 24 long/​short posi­ties gebaseerde futures index. Lat­er kwa­men er ook nog de op com­modi­ties gebaseerde Com­mod­i­ty Trends Indi­ca­tor en de op finan­ciële waar­den gebaseerde Finan­cial Trends Indi­ca­tor bij.

Speran­deo is de voorzit­ter en ceo van Alpha Finan­cial Tech­nolo­gies (AFT) en het is via dit bedri­jf, dat aan Stan­dard & Poors licen­tie werd ver­leend voor het gebruik van de DTI. AFT ontwikkelt en beheert futures indices en noemt zichzelf mark­tlei­der op dit vlak. Naar schat­ting is er voor meer dan 3 mil­jard dol­lar (2,18 mil­jard euro) geïn­vesteerd in pro­ducten, ver­bon­den met de indices van AFT.

Speran­deo is tevens medeo­prichter van Enhanced Alpha Man­age­ment (EAM), gespe­cialiseerd in grondstoffen.

Vic­tor Speran­deo is in traders- en beleg­ger­skrin­gen beter bek­end als Trad­er Vic’ en hij heeft die bij­naam met plezi­er gebruikt bij het schri­jven van zijn boeken.

alt

Tot op heden heeft hij wat hij noemt zijn filosofie over het beleggen neergeschreven in drie werken:

- Trad­er Vic – Meth­ods of a Wall Street Mas­ter
- Trad­er Vic II – Prin­ci­ples of Pro­fes­sion­al Spec­u­la­tion en
- Trad­er Vic on Com­modi­ties: The Unknown, Mis­un­der­stood And Too Good To Be True

Hij is ervan over­tu­igd, dat de finan­ciële cri­sis die los­barstte in 2008 nog niet voor­bij is en dat de economis­che oplev­ing die de media her­haaldelijk aan­halen niets anders is dan korte opflakkerin­gen onder de impuls van ste­un­maa­trege­len, die de over­heid niet kan bli­jven nemen, even­min als tot in het oneindi­ge geld bli­jven bij­drukken. Hier­mee belanden we bij een ander stand­punt van Speran­deo, namelijk dat we aan de vooravond staan van een heuse hyperinflatie. 

Als enige vluchtweg gelden voor hem goud en zil­ver en met dit stand­punt staat hij niet alleen, denk maar aan de woor­den van Jim Rogers toen deze onlangs in Ned­er­land en Bel­gië was.

Toch iets om over na te denken.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.