
De afgelopen week was de markt in de ban van de Fed. Beleggers kregen waarop ze hadden gehoopt: een renteverlaging van 25 basispunten naar 4,5%. Daarmee is voor Ben S. Bernanke (voorlopig) de kous af. Gezien de inflatoire druk, draait de Fed-voorzitter zijn eigen duimschroeven aan. Een verdere stimulans moeten Nederlandse beleggers krijgen van de financiële waarden. Volgende week zal bepalend zijn voor de richting van de AEX, want dan zullen ING, Fortis en Aegon met hun cijfers komen.
Amerikaanse beleggers waren absoluut niet bang voor de waarschuwing van de Fed dat de rente niet verder zal worden verlaagd, want de Amerikaanse indices stegen zowel voor als op de dag van de vergadering. Wel zetten de indices daags na het rentebesluit de daling in vanwege onder andere matige macrocijfers. De Amerikaanse indices namen direct na opening gas terug, maar het bredere beeld biedt evenwel behoorlijk wat dalingsruimte zonder dat de positieve trend gebroken wordt.
De Nasdaq wist deze week zelfs het jaarrecord verder aan te scherpen nadat de top van oktober werd gepasseerd. Dit is een teken van kracht, waardoor dalingen kunnen worden gezien als (gezonde) winstnemingen. De niet-technologiefondsen laten evenwel een iets minder uitbundig beeld zie n voor de korte termijn. De Dow en de S&P‑500 wisten de toppen van oktober niet te doorbreken. Daar staat tegenover dat deze indices eerder wel nieuwe records hadden bereikt. Voor een nieuwe hoogste koers uit de geschiedenis, daterend uit het roemruchte jaar 2000, heeft de Nasdaq nog een zeer lange weg te gaan. De technologieaandelen moeten daarvoor nog bijna in koers verdubbelen.
Brent blijft op recordjacht
Brent-olie heeft de wind in de rug: het ene record na het andere record wordt gebroken. De opwaartse druk op de olieprijs blijft groot, mede vanwege geopolitiek spanningen tussen (Noord-)Irak en Turkije en tussen de VS en Iran. Aangezien olie in Amerikaanse dollars genoteerd wordt, speelt een steeds verder verzwakkende dollar de olieprijs in de kaart. Pas als de politieke spanningen zouden afnemen of als alternatieve energiebronnen op korte termijn grootschalig inzetbaar worden, zal de opwaartse prijsdruk kunnen verminderen. Zover is het echter nog (lang) niet, gezien het feit dat Brent, na een korte terugval, een nieuw record rond $ 92 heeft bereikt. De seinen staan dus allemaal nog steeds op groen, zeker zolang de olieprijs boven $ 75 weet te blijven. Rond dit niveau bevindt zich de stijgende steunlijn vanaf begin dit jaar.
Euro vestigt nieuw record
De euro heeft na de vorming van een hogere bodem direct weer de aanval ingezet op het oude record en dit weten te verbeteren. De Europese munteenheid wist de afgelopen weken de ene na de andere weerstand als waren het luciferhoutjes te doorbreken. Nadat de euro in augustus steun vond rond het niveau van $ 1,34, werd er een gestage stijging ingezet. Inmiddels is er het recordniveau rond $ 1,45 bereikt. De stijgende trend is daarmee nog steeds intact en het is de (grote) vraag waar het volgende station voor de euro ligt. Beleggers in de euro/dollar hoeven zich pas zorgen maken als de jarenlange, oplopende steunlijn rond $ 1,36 het zou begeven. Voor de korte termijn beleggers is de stijgende steunlijn vanaf augustus van belang. Zodra deze neerwaarts wordt doorbroken, zal het licht voor hen op oranje springen.
CAC stoot hoofd tegen het dak
De Europese beurzen hebben daags na het rentebesluit het hoofd laten zakken. De afgelopen week testten de CAC40, de Eurostoxx50 en de DAX weerstandsniveaus van oktober. Het leek er even op dat deze (uiteindelijk) werden geslecht, maar niets bleek minder waar. Het glazen plafond blijkt een weerstand van gewapend beton. De indices verloren daarop terrein maar wisten nog wel boven belangrijke steunniveaus te blijven. Of de kans op een eindejaarsrally is verkeken, is dan ook nog zeer de vraag. Op weekbasis kunnen de indices namelijk nog aardig wat zakken, voordat het positieve beeld teniet wordt gedaan. Veel zal afhangen van de vraag of de financiële waarden nog grote verliezen uit de hoge hoed gaan toveren. ABN Amro rapporteerde achter gesloten deuren, dus zullen we het antwoord moeten krijgen van ING, Fortis en Aegon. Credit Suisse en Merrill Lynch hebben het slechte voorbeeld gegeven. Zodra blijkt dat de zaken toch op orde zijn en de kredietcrisis toch niet zo’n dramatische impact heeft, kunnen beleggers weer opgelucht adem halen. Tot die tijd is het zaak om op de handen te zitten, om te voorkomen dat men op de spreekwoordelijke blaren moet zitten. Een ding staat vast: de effectenbeurzen bevinden zich op een cruciaal niveau.
Met vriendelijke groet,
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.