...

Beurzen vrezen voor bankiers

2 november 2007, 08:54 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De afgelopen week was de markt in de ban van de Fed. Beleg­gers kre­gen waarop ze had­den gehoopt: een rentev­er­lag­ing van 25 basis­pun­ten naar 4,5%. Daarmee is voor Ben S. Bernanke (voor­lop­ig) de kous af. Gezien de infla­toire druk, draait de Fed-voorzit­ter zijn eigen duim­schroeven aan. Een verdere stim­u­lans moeten Ned­er­landse beleg­gers kri­j­gen van de finan­ciële waar­den. Vol­gende week zal bepal­end zijn voor de richt­ing van de AEX, want dan zullen ING, For­tis en Aegon met hun cijfers komen.


Amerikaanse beleg­gers waren absolu­ut niet bang voor de waarschuwing van de Fed dat de rente niet verder zal wor­den ver­laagd, want de Amerikaanse indices ste­gen zow­el voor als op de dag van de ver­gader­ing. Wel zetten de indices daags na het rentebesluit de dal­ing in van­wege onder andere matige macro­ci­jfers. De Amerikaanse indices namen direct na open­ing gas terug, maar het bredere beeld biedt even­wel behoor­lijk wat dal­ingsruimte zon­der dat de posi­tieve trend gebro­ken wordt.

De Nas­daq wist deze week zelfs het jaar­record verder aan te scher­pen nadat de top van okto­ber werd gepasseerd. Dit is een teken van kracht, waar­door dalin­gen kun­nen wor­den gezien als (gezonde) win­st­ne­min­gen. De niet-tech­nolo­gie­fond­sen lat­en even­wel een iets min­der uit­bundig beeld zie n voor de korte ter­mi­jn. De Dow en de S&P‑500 wis­ten de top­pen van okto­ber niet te door­breken. Daar staat tegen­over dat deze indices eerder wel nieuwe records had­den bereikt. Voor een nieuwe hoog­ste koers uit de geschiede­nis, daterend uit het roem­ruchte jaar 2000, heeft de Nas­daq nog een zeer lange weg te gaan. De tech­nolo­gieaan­de­len moeten daar­voor nog bij­na in koers verdubbelen.

Brent bli­jft op recordjacht

Brent-olie heeft de wind in de rug: het ene record na het andere record wordt gebro­ken. De opwaartse druk op de oliepri­js bli­jft groot, mede van­wege geopoli­tiek span­nin­gen tussen (Noord-)Irak en Turk­i­je en tussen de VS en Iran. Aangezien olie in Amerikaanse dol­lars geno­teerd wordt, speelt een steeds verder verzwakkende dol­lar de oliepri­js in de kaart. Pas als de poli­tieke span­nin­gen zouden afne­men of als alter­natieve energiebron­nen op korte ter­mi­jn grootschalig inzetbaar wor­den, zal de opwaartse pri­js­druk kun­nen ver­min­deren. Zover is het echter nog (lang) niet, gezien het feit dat Brent, na een korte terug­val, een nieuw record rond $ 92 heeft bereikt. De seinen staan dus alle­maal nog steeds op groen, zek­er zolang de oliepri­js boven $ 75 weet te bli­jven. Rond dit niveau bevin­dt zich de sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf begin dit jaar.

Euro ves­tigt nieuw record

De euro heeft na de vorm­ing van een hogere bodem direct weer de aan­val ingezet op het oude record en dit weten te ver­beteren. De Europese munteen­heid wist de afgelopen weken de ene na de andere weer­stand als waren het lucifer­hout­jes te door­breken. Nadat de euro in augus­tus ste­un vond rond het niveau van $ 1,34, werd er een gestage sti­jging ingezet. Inmid­dels is er het record­niveau rond $ 1,45 bereikt. De sti­j­gende trend is daarmee nog steeds intact en het is de (grote) vraag waar het vol­gende sta­tion voor de euro ligt. Beleg­gers in de euro/​dollar hoeven zich pas zor­gen mak­en als de jaren­lange, oplopende ste­un­li­jn rond $ 1,36 het zou begeven. Voor de korte ter­mi­jn beleg­gers is de sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf augus­tus van belang. Zodra deze neer­waarts wordt door­bro­ken, zal het licht voor hen op oran­je springen.

CAC stoot hoofd tegen het dak

De Europese beurzen hebben daags na het rentebesluit het hoofd lat­en zakken. De afgelopen week test­ten de CAC40, de Eurostoxx50 en de DAX weer­stand­sniveaus van okto­ber. Het leek er even op dat deze (uitein­delijk) wer­den geslecht, maar niets bleek min­der waar. Het glazen pla­fond blijkt een weer­stand van gewapend beton. De indices ver­loren daarop ter­rein maar wis­ten nog wel boven belan­grijke ste­un­niveaus te bli­jven. Of de kans op een ein­de­jaarsral­ly is verkeken, is dan ook nog zeer de vraag. Op week­ba­sis kun­nen de indices namelijk nog aardig wat zakken, voor­dat het posi­tieve beeld teni­et wordt gedaan. Veel zal afhangen van de vraag of de finan­ciële waar­den nog grote ver­liezen uit de hoge hoed gaan tov­eren. ABN Amro rap­por­teerde achter ges­loten deuren, dus zullen we het antwo­ord moeten kri­j­gen van ING, For­tis en Aegon. Cred­it Suisse en Mer­rill Lynch hebben het slechte voor­beeld gegeven. Zodra blijkt dat de zak­en toch op orde zijn en de kredi­et­cri­sis toch niet zo’n drama­tis­che impact heeft, kun­nen beleg­gers weer opgelucht adem halen. Tot die tijd is het zaak om op de han­den te zit­ten, om te voorkomen dat men op de spreek­wo­ordelijke blaren moet zit­ten. Een ding staat vast: de effecten­beurzen bevin­den zich op een cru­ci­aal niveau.

Met vrien­delijke groet, 

www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.