...

BRIC-landen: Rusland in de focus

17 juli 2008, 19:58 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Wie Rus­land’ zegt, denkt bij­na onver­mi­jdelijk aan wod­ka en het Krem­lin maar ook aan de enorme economis­che vlucht die dit reusachtige land heeft genomen.Het land behoort niet voor niets tot de BRIC-groep. Biedt Rus­land beleggingskansen? 


BRIC-lan­den: Rus­land in de focus

In een eerste van deze reeks BRIC-updates richt­ten we het spot­light op Brazil­ië. Thans is het de beurt aan het Europees-Azi­atis­che Rus­land. Het is het land van de step­pen en de uit­gestrek­te wouden, zoals de nog alti­jd Komi-oer­bossen met een opper­vlak­te van bij­na 33.000 km² (vergelijk met de opper­vlak­te van Bel­gië: ca 30.500 km²). Tevens heeft 
Rus­land, samen met Brazil­ië, de meeste grond­stof­fen van de 4 BRIC-lan­den: olie, min­eralen, steenkool, aardgas. 

Vol­gens recente cijfers (2008) zijn er 140,7 miljoen inwon­ers, ofwel vergeleken met Bel­gië en Ned­er­land zijn dit er resp. ca 13,5 en 8,6 maal meer. De opper­vlak­te van het groot­ste land ter wereld is 17,1 miljoen km², ofwel 560 en 412 maal grot­er dan resp. Bel­gië en Nederland. 

De bevolk­ing is relatief nog jonger dan die van Brazil­ië: 71% is tussen 15 en 64 jaar (Brazil­ië: 69%) en de lev­ensverwacht­ing is gemid­deld 66 jaar. In Ned­er­land en Bel­gië vin­den we ongeveer 2/​3de van de bevolk­ing in deze cat­e­gorie en de lev­ensverwacht­ing is rond 79 jaar. 

Rus­land kan terug­b­likken op een toch wel spec­tac­u­laire geschiede­nis. Het is van een tsaren­rijk veran­derd in het cen­trale land van de Sov­je­tu­nie, die het tot 1991 uithield. In de 
17 jaar sinds de Sov­je­tu­nie ophield te bestaan en Rus­land terug alleen staat, heeft het land een grondi­ge evo­lu­tie doorge­maakt van planeconomie naar kapitalisme.

De menselijke con­trasten zijn er heel groot. Naast onvoorstel­bare weelde is er even onvoorstel­bare grauwe armoede. Over rijk­dom gespro­ken: de 5 rijk­ste Russen bezit­ten een for­tu­in tussen 18 en 13 mil­jard euro en we vin­den ze terug op resp. de 9de , 15de , 18de en 21ste plaat­sen van s werelds rijksten. 

Nochtans ver­loopt zak­en­doen er niet zo gestroom­li­jnd als men zou verwacht­en van een groei­land. Omgangsvor­men, geplo­gen­heden, hiërar­chie spe­len een grote rol. Wie zich niet in het Rus­sisch kan uit­drukken (en dat geldt ook voor alle vor­men van cor­re­spon­den­tie) heeft geen kans om tot zak­en te komen. En tenslotte: als buiten­lan­der kan je maar beter niet de min­ste kri­tiek hebben op een Rus, want dat wordt je nooit vergeven. 

De grafiek hier­boven toont aan, dat de indus­trie bij­na driemaal belan­grijk­er is dan de land­bouw en dit in een land, dat nog geen 100 jaar gele­den bij­na volledig agrarisch was. 


Als we kijken naar de pen­e­tratiegraad van tele­com, dan valt het op hoe pop­u­lair gsm’en is: er zijn meer toestellen dan Russen, en dat in een land waar 16% van de bevolk­ing onder de armoede­grens leeft. Tussen haak­jes: de werk­looshei­ds­graad bedraagt ca 6% (Bel­gië: 7,6%).

Buiten de grote agglom­er­aties zijn e‑mail en inter­net nog niet te zijn inge­burg­erd en dat blijkt duidelijk uit onze grafiek. 

Op beursvlak is de voor­naam­ste index de Russ­ian TS Index (tick­er: $RTSI):

U merkt dat deze index sinds mei van dit jaar ca 300 pun­ten (12%) geza­kt is maar nu terugketst op de sti­j­gende ste­un­li­jn die begin dit jaar ontstond.

De 5 belan­grijk­ste aan­de­len qua gewicht in deze index ziet u hier­boven. We vin­den er 
2 olie- en gas­bedri­jven in terug, samen met een bank, één exclusief gas- en een metaalbedri­jf. We gaan deze 5 onderne­min­gen kort bespreken.



Gazprom (hoofdze­tel: Mosk­ou) bestaat 19 jaar en telt 432.000 werkne­mers. De huidi­ge pres­i­dent van Rus­land, Dmitri Medvedev, had tot 7 mei 2008 de lei­d­ing van dit bedri­jf en is nu ver­van­gen door de voor­ma­lige pres­i­dent, thans pre­mier, Vladimir Putin. Gazprom is het groot­ste bedri­jf in Rus­land en tevens het groot­ste aardgas­bedri­jf ter wereld. Het beschikt over 93% van alle Rus­sis­che aardgas ofwel 16% van de wereldreserves. 
U merkt dat de grafiek van het aan­deel een bij­na per­fecte kopie is van het ver­loop van de RTSI-index. Of is het omgekeerd? 


Het groot­ste oliebedri­jf van Rus­land is Lukoil, dat geves­tigd is in Mosk­ou en bestaat sinds 1991. Het stelt 150.000 mensen tew­erk en het heeft ca 16 mil­jard vat­en ruwe olie in reserve, dat is 1,3% van de werel­dreserves. Daaren­boven heeft Lukoil belan­grijke gasvelden die het exploiteert. Na Exxon­Mobol is Lukoil het groot­ste bedri­jf in de sec­tor qua oliere­serves. Cono­coPhillips heeft een belang van 7,6% in Lukoil en mag dit nog lat­en oplopen tot 20%.



Van olie en gas naar een bank is voor ons een kleine stap zoals u ziet. De naam van deze onderne­m­ing is een (Rus­sisch) let­ter­wo­ord dat betekent Spaar­bank van de Rus­sis­che Fed­er­atie’. Het is de groot­ste bank van Rus­land en Oost-Europa en is ontstaan in 1842 in volle tsaris­tis­che tijd. Ze is geves­tigd in Mosk­ou en heeft in totaal 242.000 werknemers. 

Vol­gens de EBWO (Europese Bank voor Wederop­bouw en Ontwik­kel­ing) staat Sber­bank op de eerste plaats van de 100 groot­ste banken in groeilanden. 



Een typ­isch staats­bedri­jf is Ros­neft, net zoals de vorige onderne­min­gen geves­tigd in Mosk­ou. Van de aan­de­len bez­it de staat 75%, ter­wi­jl slechts 15% ver­han­del­baar zijn via de beurs. Dus weinig inter­es­sant voor wie een beleg­ginkje wil wagen.

Ten slotte belanden we bij het metaalbedri­jf Noril­sk Nick­el, zoals alle 4 de andere bespro­ken bedri­jven geves­tigd in Mosk­ou. Het is s wereld groot­ste pro­du­cent van nikkel en palladium. 
Daar­bij pro­duceert Noril­sk ook goud, plati­na, kop­er en kobalt. Noril­sk bez­it belan­gen in buiten­landse bedri­jven zoals het Canadese LionOre Min­ing. Het ver­loop van het aan­deel is momenteel niet veel­belovend. Of is het een instapmoment? 

We houden het voor bekeken in het land van de taï­ga en de wod­ka en zullen een vol­gende keer neer­strijken in het dicht­bevolk­te India. 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van rumenteschri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.