...

Dare to be contrarian! The Dirk Müller indicator.

23 januari 2008, 16:20 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Je kan de markt van­daag ver­lamd van angst onder­gaan en je ver­liezen bij elka­ar tellen, maar er is ook een tweede mogelijkheid: durf nu te han­de­len. Mijn indi­ca­tor hier: Dirk Müller, of Dirk of The Dax”. Het opduiken van Dirk in tal­loze pub­li­caties kan wijzen op een aankoopmoment.

Hij is een hele tijd wegge­weest, Dirk of the Dax”. Maar niet voor mij: hij hangt op het prik­bord in m’n bureau, uit­geknipt uit een finan­ciële krant, en keek me al die tijd aan. De foto moet geknipt zijn in de peri­ode 2001 – 2003, toen Dirk regel­matig in de kran­ten ver­scheen bij bloe­drode dagen. 
Trad­er Dirk Mueller reacts as he sits in front of the Ger­man DAX index board at Frank­furt’s stock exchange Jan­u­ary 22, 2008. REUTERS/​Kai Pfaffenbach
Wie toen kocht, heeft het zich achter­af niet beklaagd, ook al leek de bodem toen uit de markt gehaald.
Dirk is terug, en hoe: in zowat alle finan­ciële en algemene dag­bladen prijk­te hij op de voor­pag­i­na. Met een nieuwe mod­erne sti­jl (z’n vrouw is kap­ster…), met een mod­ernere dis­play op de achter­grond, maar met dezelfde pijn­lijke gelaat­suit­drukkin­gen. In de krant De Tijd ver­scheen trouwens een mooie col­lage over ver­schil­lende kran­ten waar Dirk op prijkt.
Ben ik blind voor de vele gevaren? Ik bli­jf het gevoel hebben dat de mark­ten over­dri­jven en stel me dan ook op als een con­trar­i­an. Ik voel me hier vrij alleen in en uit­er­aard kwets­baar, ook al komen de eerste artikels naar boven die spreken over koopgele­gen­heden. Ik denk niet dat je alles’ kan kopen, maar enkele par­elt­jes oppikken als je cash hebt, is zek­er te over­we­gen. Let wel: in de huidi­ge omstandighe­den vergt dit dagelijkse opvol­ging en reflec­tie. Terugkomen op eerder gemaak­te beslissin­gen kan nodig zijn wan­neer het opnieuw keert.
Ik schreef het reeds in m’n vorige col­umn Nu instap­pen?’: als dit nog enkele dagen door­gaat, koop ik. Het bloed­bad dat vol­gde had ik niet op zo’n korte tijd verwacht. Eer­gis­teren kocht ik: For­tis aan 14,08 EUR, de dag ervoor Omega Phar­ma aan 31.33 EUR (kort het ver­haal van Omega: tegen­val­lende cijfers, min­dere vooruitzicht­en, maar een afs­traf­fing die vol­gens mij over­dreven is, en een aankoop­pro­gram­ma van eigen aan­de­len dat nu toch lucratief voor het bedri­jf kan wor­den genoemd).
En dan kwam gis­teren: wat een dag: bek­ijk de intra­day grafiek van de AEX en je ziet de hal­lu­ci­nante sit­u­atie. De beurzen bleven aan recordtem­po doorza­kken, om dan aan een ver­schroeiend tem­po te her­stellen toen het FED-besluit duidelijk werd. Het werd enigszins verwacht, maar de kracht van de besliss­ing miste z’n effect niet.
Van­daag gaat de AEX opnieuw lagere regio­nen opzoeken en komt het besef dat deze rentev­er­lag­ing (en die op 30 jan­u­ari) zek­er niet hét mid­del is om de mark­ten op lan­gere ter­mi­jn tot rust te bren­gen. Geert Noels van Peter­cam vergelijkt dit trouwens met de sit­u­atie van 2001, toen de actie van Greenspan uitein­delijk aan de wieg stond van de vast­goed excessen in de V.S.. Hij ref­er­eert in een artikel in de Tijd naar Trichet die de markt vri­juit laat gaan. Inder­daad: van­daag zorgt Trichet met z’n com­mentaren voor verdere afkoel­ing van de beurzen: hij voelt zich immers niet gewon­nen om het Bernanke-voor­beeld te volgen.
Bron: site De Tijd
Ik weet uit­er­aard dat mijn Dirk-of-the-Dax-indi­ca­tor sim­pel en weinig onder­bouwd is, maar voor mij geeft het een goede indi­catie over de paniek in de markt. Ik weet: paniek is een slechte raadgev­er, en hoe meer sites en pub­li­caties je gis­teren las, hoe grot­er de paniek werd. Ik koop graag op dergelijke momenten, maar weet goed dat het einde van de dalin­gen wellicht nog niet in zicht is. Van­daar dat ik m’n aankopen spreid in de tijd. Wellicht komt Dirk nog enkele keren in beeld, en ook dan ga ik opnieuw m’n huiswerk maken.
Ik verwacht een (tijdelijke) hero­plev­ing en stap dan mogelijks opnieuw uit, want ver­schil­lende artikels lat­en mij toch besluiten dat er nog steeds veel gevaar in de mark­ten schuilt. Het wor­den bij­zon­der span­nende en moeil­ijke beursti­j­den. Dirk, zorg dat je er scherp bli­jft uitzien, het einde van je foto-car­rière is waarschi­jn­lijk nog niet in zicht.
Ik eindig graag met een ver­wi­jz­ing naar een inter­view in De Tijd van van­daag met L. Bertrand, gedelegeerd bestu­ur­der van Ack­er­mans & van Haaren: hierin vraagt hij zich af of de huidi­ge cri­sis niet mede wordt veroorza­akt door de IFRS-boekhoudregels. Hierin moet immers steeds de onmid­del­lijke mark­t­waarde wor­den geboekt, ter­wi­jl er veel onderliggende acti­va zijn die op ter­mi­jn wel degelijk hun waarde bli­jven behouden. Tegen die enorme afboekin­gen zouden dan ook belan­grijke opwaarderin­gen kun­nen staan.
Deze fac­tor kan na het uitzieken het her­s­tel ondersteunen.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.