...

De figuur van de maand: Carl Icahn

3 november 2011, 00:30 | US Markets Redactie | leestijd: 10 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Voor velen is hij het pro­to­type van de genade­loze raider die steen­rijk is gewor­den, niet door te beleggen in aan­de­len, maar door het opkopen en met winst doorverkopen van hele bedri­jven. Hij heeft de naam gierig te zijn, maar dat wordt dan weer tegenge­spro­ken door zijn royale bij­dra­gen voor filantro­pisch werk. 


Carl Celian Icahn werd geboren in 1936 in de New Yorkse wijk Queens. Zijn oud­ers waren atheïstis­che Joden en zoon Carl was een bril­jante stu­dent, die aan Prince­ton in 1957 het diplo­ma van bach­e­lor (licen­ti­aat) Phi­los­o­phy behaalde. Op moed­ers aan­drin­gen ging hij medici­j­nen stud­eren, maar na 2 jaar gaf hij er de brui aan. Dok­ter wor­den was niet zijn ambitie, hij had andere en vooral meer lucratieve din­gen op het oog, zoals spoedig zou blijken. 

alt

Tij­dens zijn studi­eti­jd ont­popte hij zich tot geduchte schak­er. Hij kon 2 à 3 zetten vooruit denken en daarmee was hij zijn tegen­standers bij­na alti­jd voor. Heeft het schaak­spel zijn strate­gis­che manier van denken helpen te ontwikke­len of is hij met die gave geboren en paste hij ze toe op het schuiv­en met lop­ers, paar­den, torens, pio­nnen enz.?

Hij ging na zijn stud­ies in het leg­er en daar was het met pok­eren dat hij veel geld ver­di­ende, naar ver­lu­idt om en rond de 4.000 $. Een heel bedrag in die tijd, ver­menigvuldig het maar min­stens met 10 om de huidge waarde te kennen.

Hij was 25 jaar toen hij het leg­er ver­lat­en had en zijn eerste stap­pen in Wall Street zette. Bij een bek­end beur­shuis (Drey­fus & Cy) begon hij te werken als aan­de­len­han­de­laar en meteen belegde hij zijn 4.000 dol­lar pok­er­winst in aan­de­len. Een jaar lat­er kon hij zijn geluk niet op, want zijn startkap­i­taal was meer dan ver­tien­voudigd tot 46.000 dol­lar. The sky is the lim­it’ dacht hij en hij behield zijn posi­ties. Helaas. Het Varkens­baai-deba­cle van 1962 deed vele beurzen kelderen, ook de Dow Jones ging onderuit en Icahn was al zijn dol­lars kwijt.

Hij was woest, vooral op zichzelf, omdat hij niet voorzichtiger tew­erk was gegaan. Zon­der de moed op te geven stortte hij zich op het han­de­len in opties, aan­vanke­lijk met geleend geld. Het ope­nen van calls en puts op dezelfde firma’s bleek al vlug zeer goed te ren­deren. De eerste miljoe­nen dol­lars stroom­den bin­nen. In 1973 had­den naar zijn smaak veel te veel beleg­gers de weg naar de opties inges­la­gen en hij zocht andere manieren om green­backs te verzamelen.

Op het einde van de 1970’er jaren vond Icahn wat hij onbe­wust heel de tijd had gezocht: hij ont­dek­te dat het strate­gisch in zijn lev­en­s­plan paste om beursraider te wor­den. Met andere woor­den, hij ging op zoek naar firma’s die onderge­waardeerd waren, maar wel goed voorzien van cash. Eerst kocht hij een behoor­lijk pakket aan­de­len en dan bracht hij een zg. vijandig bod (d.w.z. tegen de zin van de onderne­m­ing) uit. Dan kon­den er ver­schil­lende din­gen gebeuren. Ofwel liet de onderne­m­ing hem beti­jen en ver­wierf hij zo de con­t­role erover. Ofwel kocht de fir­ma eigen aan­de­len in aan een hogere pri­js en dat was kas­sa-kas­sa voor Icahn, die zijn posi­tie met behoor­lijke winst kon sluiten. Soms gebeurde het ook dat een derde par­tij (al dan niet bevriend met de fir­ma in kwest­ie) zich kwam bemoeien en Icahn uitschakelde door een hoger tegenbod.

Hoe dan ook, het raider­schap bracht hem geen windeieren op en zijn kap­i­taal begon serieuze pro­por­ties aan te nemen. Dat inspireerde hem om in 1985 voor zijn tot dan toe grof­ste en voor hem jam­mer genoeg mis­luk­te raid. Door de aankoop van massa’s rom­meloblig­aties ver­wierf hij genoeg acti­va om druk te kun­nen uitoe­fe­nen op Trans World Air­lines (TWA). Hij kreeg zijn vinger in de pap en begon zich te bemoeien met de kosten­struc­tu­ur en het beleid van TWA. Hij hoopte bin­nen afzien­bare tijd TWA als gezond (lees: duur) bedri­jf van de hand te kun­nen doen aan de meest biedende.

Icahn had even­wel de pech, dat net in 1985 de luchthavens van Rome en Wenen slachtof­fer wer­den van bomaansla­gen door ter­ror­is­ten. Er werd opeens veel min­der gevlo­gen (wan­neer hebben we dat nog geho­ord?) en de bedri­jf­swaarde van TWA smolt weg. Op dit ogen­blik zijn aan­de­len van de hand doen was het laat­ste wat in Icahns hoofd opkwam, daarte­gen kwam heel zijn strate­gisch gemoed in opstand. Er zat maar één ding op: plaats nemen in de voorzit­ter­sze­tel van TWA. De strop­er was boswachter gewor­den, de raider werd CEO. Alle goede moed ten spi­jt liep het toch mis, want in 1993 sloot TWA de boeken. Uitein­delijk werd deze vlieg­maatschap­pij in 2001 overgenomen door Amer­i­can Air­lines, maar tegen die tijd was Icahn al met andere din­gen bezig.

Hij werd bek­end en berucht al raider, die onbeschaamd en zon­der scrupules fir­ma’s over­nam om ze niet veel lat­er met winst te verkopen, dik­wi­jls ten koste van veel arbei­d­splaat­sen tengevolge van her­struc­turerin­gen. De lijst van bedri­jven die zijn tro­feeënkamer sieren is lang: Phillips Petro­le­um, Tex­a­co, West­ern Union, Uniroy­al, Revlon, Time Warn­er, Motoro­la om er maar enkele te noemen.

In het eerder aange­haald TWA-jaar 1993 liep het bij Icahn niet alleen op zake­lijk, maar ook op per­soon­lijk vlak goed mis: huwelijk­sprob­le­men lei­d­den tot een
(v)echtscheiding. Uitein­delijk trok zijn ex-vrouw Liba finan­cieel aan het kort­ste eind­je, ze had toch moeten weten dat ze met een top­stra­teeg te mak­en had die alle clausules van het huwelijkscon­tract in zijn voordeel had geformuleerd.

Ook als nieuwe vri­jgezel ging Icahn vrolijk door met zijn raider­s­ac­tiviteit­en en tussen 1996 en 2000 zag hij zijn kap­i­taal met een fac­tor 6 toenemen.

Het jaar 1999 werd een top­jaar voor Icahn. Hij trad voor de tweede keer in het huwelijk, dit­maal met zijn trouwe assis­tente Gail Gor­den, dat was natu­urlijk heel leuk en mooi. Wellicht al even mooi voor hem was, dat hij het barsten van de tech­nolo­giezeep­bel had voorzien. Miss­chien geïn­spireerd door de irra­tional exhuberance’-woorden van Alan Greenspan ging hij uit­ge­breid short in de tech-aan­de­len en het was weer kassa-kassa.

Hij zit in vele raden van bestu­ur, meestal als voorzit­ter. Om enkele bedri­jven te noe­men die Icahn als baas ken­nen: Mar­vel Comics (media), Anchor Hock­ing (glas en keramiek), Amer­i­can Can (ver­pakking), Tap­pan (ovens).

alt

Sinds 2007 is hij de voorzit­ter van Icahn Enter­pris­es (NYSE: IEP). Deze New Yorkse finan­ciële onderne­m­ing heeft een bij­zon­der breed spec­trum van activiteits­ge­bieden. Er werken meer dan 55.000 per­so­n­en en de waarde van het bedri­jf wordt ger­aamd op 7,86 mil­jard dol­lar (5,7 mil­jard euro) (data Yahoo Finance 2 novem­ber 2011). 

Een voor­beeld van de win­sten die Icahn maakt bij zijn deals: in 2008 verkocht hij zijn casi­no­belan­gen in Las Vegas voor 1,3 mil­jard dol­lar met 1 mil­jard dol­lar of 233% winst. Je moet het toch maar doen.

alt

In datzelfde jaar 2008 ontstond de web­site The Icahn Report met als hoofd­doel de recht­en van (vooral kleine) aan­deel­houd­ers te verdedi­gen. Deze site geeft inzicht in de denkw­ereld van Icahn, of het­geen hij ervan kwi­jt wil. 

Zijn werk­wi­jze wordt mooi geïl­lus­treerd door het­geen nu gebeurt rond het biotech­nolo­giebedri­jf Bio­gen Idec (Nas­daq: BIIB). Sinds 2007 ver­g­root Icahn zijn belang in dit bedri­jf, waarschi­jn­lijk met als doel som­mige delen ervan te verkopen (met winst natu­urlijk) of nieuwe acti­va ervoor aan te kopen. In 2009 slaagde Icahn erin twee van zijn stafle­den een zetel te bezor­gen in de Raad van Bestu­ur. Als vol­gende stap wordt verwacht dat hij Bio­gen in twee zal split­sen en CEO (James C. Mullen) zal lat­en ver­van­gen door iemand waarmee hij een betere ver­stand­houd­ing heeft. So it goes…


alt

Carl Icahn heeft de naam een gieri­gaard te zijn, maar in hoev­erre klopt dat? Zo heeft hij op Ran­dall Island, met de sky­line van Man­hat­tan als achter­grond, Icahn Sta­di­um lat­en bouwen, een sport­com­plex met inter­na­tionale allures.
Niet alleen voor sport, ook voor onder­wi­js heeft hij cen­ten te beschikking. Getu­ige hier­van zijn het Carl C. Icahn Cen­ter for Sci­ence en het Icahn Schol­ar Pro­gram. Icahn’s organ­isatie draagt jaar­lijks alle kosten van 4 stu­den­ten, wat neerkomt op 160.000 dol­lar per stu­dent per jaar.

Verder deed hij belan­grijke donaties aan Prince­ton waar hij zijn graad behaald en ook aan hos­pi­tal­en en medis­che insti­tuten. Andere ini­ti­atieven zijn Children’s Res­cue Fund en de zg. Icahn Hous­es waar opvang wordt ver­leend aan dak­loze fam­i­lies en alleen­staande zwan­gere vrouwen. Voor velen is hij een red­dende engel, wat hem ver­schil­lende keren onder­schei­din­gen heeft opgeleverd. 

Op dit ogen­blik (novem­ber 2011) is zijn for­tu­in vol­gens Forbes 12,5 mil­jard dol­lar (9 mil­jard euro) wat van hem de 23ste rijk­ste Amerikaan en num­mer 61 van s werelds rijk­ste mensen maakt.

Ondanks die fabelachtige rijk­dom is zijn lev­enssti­jl heel een­voudig. Hij reist zo goed­koop mogelijk en is nooit te zien op golf­courts of andere exclusieve plekken. Hij schuwt de pers en de camera’s.

Icahn nam ook een hele reeks straffe uit­sprak­en voor zijn reken­ing, zoals Een dol­lar­bil­jet is een betere part­ner dan een ven­noot’, Wil je een vriend, schaf dan een hond aan’ en Hebzucht is OK’.

Deze 75-jarige beursstrop­er is nog niet van plan om op pen­sioen te gaan. Wel is hij bezig zijn zoon Brett (hij heeft ook nog een dochter, Michelle) voor te berei­den om hem op te vol­gen.
Met Brett speelt hij geregeld schaak en voor iedere par­tij wed­den ze voor forse bedra­gen wie er zal win­nen. Meestal moet de vad­er de duimen leggen voor de zoon. Het geld dat Carl Icahn hier­bij ver­li­est kan hem niets sche­len, maar dat hij ver­li­est tegen zoon Brett vin­dt hij ver­schrikke­lijk. Tij­dens een inter­view heeft hij lat­en ver­staan dat hij in het geheim (nou ja) schaak­lessen vol­gt bij een groot­meester. Want met zijn karak­ter moet en zal hij win­nen.

Werken is zijn lev­en en hij wil er nog vele jaren mee door­gaan. Wie zijn wij om hem te willen tegenhouden?

Jan Van Besauw
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.