...

De klaroenen schallen: wat nu?

9 december 2003, 16:31 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Hoe reageert de Dow Jones en na uit­brei­d­ing de glob­ale beur­se­vo­lu­tie op het uit­breken en beëindigen van oor­logen, zoals deze in de Golf begin 2003? Komt er een stieren- of een beren­markt?
De klaroe­nen schallen: wat nu?
Kopen als de kanon­nen bul­deren, verkopen als de klaroe­nen schallen’. De afgelopen tijd wordt deze uit­spraak geregeld geciteerd door zow­el de gespro­ken als de geschreven pers. Soms zijn de schal­lende klaroe­nen ver­van­gen door klink­ende violen, maar dat kan de pret niet drukken. Maar wat is eigen­lijk de waarde van deze 
one-lin­er in ver­band met Gol­foor­log 2 Oper­a­tion Free­dom for Iraq’?
Lat­en we om te begin­nen enkele cijfers aan­halen die de zoek­ma­chine Yahoo! zo vrien­delijk was ons te ver­strekken en die we illus­tr­eren met onder­staande chart. We bek­ijken de lei­d­inggevende index Dow Jones Indus­tri­al Aver­age (DJIA). We begin­nen met Gol­foor­log 1 Oper­a­tion Desert Storm’. 
Op 17 jan­u­ari 1991 brak GO1 uit en steeg de DJIA 4,6%. De kanon­nen bul­der­den, de beleg­gers kocht­en. En ze bleven kopen, een maand aan een stuk, tot medio feb­ru­ari 1991 de DJIA piek­te op ca 2950 pun­ten, ruim 20% boven de start op 17 jan­u­ari. Nadi­en, toen de oor­log nog aan de gang was, kwam er een verkoop­golf die stopte toen de kanon­nen zwe­gen op 27 feb­ru­ari 1991. De beleg­gers hebben niet gewacht op het klaro­engeschal, des­ti­jds in 1991. Na GO1 kwam er een nieuwe koop­golf op gang, in tegen­stelling tot wat boven­staande one-lin­er beweert. 
Het verdere ver­loop van 1991 was een op en neer gaande beweg­ing, meer op dan neer en eind decem­ber 1991 piek­te de DJIA op meer dan 30% boven het niveau van bij het begin van GO1. Hele­maal niet slecht.
En nu GO2. Die begon op 20 maart ll. en die dag kende de DJIA een piep­kleine sti­jging van 0,24%. De rest van het ver­loop blijkt uit onder­staande grafiek: een gol­vend patroon dat tot op van­daag (17 april) door­loopt. De oor­log is voor­bij, maar de klaroen­spel­ers of de vio­lis­ten hebben zich eigen­lijk nog niet lat­en horen. Immers, veel reden tot tri­omf is er niet, want Sad­dam Hoes­sein en het voor­naam­ste deel van zijn aan­hang is nog steeds voortvluchtig. Daar­bij komen de schri­j­nende beelden van menselijk leed, de economis­che en poli­tieke ontred­der­ing. Er hangt zelfs nog oor­logs­dreig­ing in de regio, nu de USA-gelei­de coal­i­tie kloeke taal spreekt in de richt­ing van al wie leden van het broegere Sad­dam-régime hulp ver­leent en/​of mas­sav­erni­etig­ingswapens ver­bergt. Daar­bij kômt nog wat extra span­ning, nu ver­schei­dene lan­den uit de regio hebben lat­en weten dat de USA met hun coal­i­tiepart­ners best ophoe­pe­len.
Nu terug naar de kanon­nen en de klaroe­nen. Bij het uit­breken van GO2 is inder­daad gekocht, maar niet voor lang, zie maar naar boven­staande chart, die de ganse oor­logs­maand door aarze­lend golft. Waaraan is dit patroon toe te schri­jven? De snelle afloop van de oper­aties, het uit­bli­jven van het gebruik van mas­sav­erni­et­ingswapens door Irak waren zek­er de stuwende kracht achter de weerk­erende posi­tieve trends, die van telken­male van korte duur waren. 
Een heel ander beeld dan bij GO1.
Zijn er par­al­lellen tussen GO1 en GO2? Miss­chien brengt onder­staande tabel wat klaarheid. We vergelijken de sit­u­atie in jan­u­ari 1991 met deze van maart 2003 op het gebied van de poltiek, de wereld­wi­jde economie en de financiën.
De con­clusie is kort en klaar: er zijn niets anders dan ver­schillen geno­teerd in de tabel. Hieruit valt af te lei­den, dat een koersver­loop voor de rest van het jaar 2003 anders zal zijn dan in 1991. Hoe anders? We dur­ven voor­spellen dat 2003 niet zal eindi­gen met een bonus van 30+% t.o.v. het begin, zoals in 1991.
Waarom? De beleg­ger­swereld is zich goed bewust van de risi­co’s die langs alle zij­den hun dreigende kop opsteken. De ver­schilpun­ten tussen de coal­i­tie en de overige VN-leden ten opzichte van Irak voor en na de oor­log, bijvoor­beeld. De lan­den rond Irak die niet willen dat Irak een soort Amerikaanse kolonie wordt. De weten­schap dat de Noord-Amerikaanse economie er alles­be­halve rooskleurig voorstaat. 
Al deze fac­toren zijn fataal voor het vertrouwen van de beleg­gers en de resul­tante zal vol­gens ons zijn een voortzetting van de beren­markt na GO2. Er komen wellicht nog pro­tec­tion­is­tis­che maa­trege­len van­wege de USA, daar­door storin­gen in de inter­na­tionale han­del, ver­min­derde win­sten, afdankin­gen, lagere lonen, sociale onrust. Daar­bij moeten de USA beducht zijn voor revan­chis­tis­che reflex­en van zijn poli­tieke tegen­standers, die goed weten dat de USA hen nodig heeft om de sput­terende economis­che motor weer op gang te krijgen. 
Vergeet ook niet dat het kosten­plaat­je voor GO2 gemakke­lijk 100 mil­jard dol­lar kan bedra­gen en dat geld moet van ergens komen. Op de al veel geplaagde beleg­ger en de onzekere con­sument zullen de USA niet veel kun­nen rekenen.
Het enige dat dit somber beeld min­der negatief kan mak­en is vol­gens ons een akko­ord tussen de USA en de coal­i­tiele­den en de overige VN-part­ners om samen te werken aan een nieuw en democ­ra­tisch Irak, om de poli­tieke tegen­stellin­gen te ver­geten en er alles voor te doen om een op groei gerichte economie weer op de been te brengen.
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets
22 april 2003.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.