...

DE TWIST LIJKT OP EEN BERENDANS

24 september 2011, 09:11 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Het kwam niet als een grote verass­ing want gou­verneur Bernanke van de Fed­er­al Reserve had de mark­ten er al op voor­bereid. Gis­ter­avond besloot de Amerikaanse cen­trale bank wederom een nieuw belei­dsin­stru­ment uit zijn inmid­dels ruime arse­naal tevoorschi­jn te halen. Na enige tijd gele­den reeds te hebben aangegeven de korte rente nog zek­er tot medio 2013 laag te zullen houden besloot de cen­trale bank gis­teren tot de Oper­atie Twist.


Nieuw? Née, niet hele­maal. Reeds in de jaren 60 besloot de cen­trale bank staat­soblig­aties met een korte loop­ti­jd te verkopen en de opbrengst hier­van aan te wen­den om staat­soblig­aties met een lange loop­ti­jd aan te kopen om de kap­i­taal­mark­trente te drukken en de economie te stim­uleren. Daar de zanger Ernest Evans – beter bek­end onder de naam Chub­by Check­er – toen­ter­ti­jd furore maak­te met zijn num­mer 1‑hit The Twist met een bijbe­horende pop­u­laire dans kreeg dit nieuwe beleid al snel de naam Oper­atie Twist. Door het tij­dens optre­dens veelvuldig uitvo­eren van deze Twist raak­te Check­er overi­gens veel van zijn overgewicht kwijt.

De aan­houdend tegen­val­lende groei van de Amerikaanse economie heeft de vrees voor een nieuwe recessie weer doen opleven. En mocht een recessie ver­me­den kun­nen wor­den dan nog lijkt de economie rijp voor een lang­durige peri­ode van matige groei. Daar er inmid­dels weinig ruimte meer is voor de over­heid tot verdere stim­ulerende maa­trege­len lijkt de cen­trale bank zich ged­won­gen te voe­len zijn beleid van mon­e­taire ver­ruim­ing voort te zetten. Deze keer echter zon­der nieuw geld bij te drukken. De Fed gaat nu voor een bedrag van 400 mil­jard dol­lar staat­soblig­aties met een loop­ti­jd tot drie jaar verkopen om de opbrengst ver­vol­gens te beleggen in oblig­aties met een loop­ti­jd van 6 tot 30 jaar. Ver­leng­ing van de loop­ti­jd van de staatss­chuld dus.

Of deze opvol­ger van QE II net zo veel effect op de beurzen zal sorteren valt te bezien. De kwan­ti­tatieve ver­ruim­ing van vorig jaar lei­d­de tot een waarde­v­er­meerder­ing van 3300 mil­jard dol­lar op de beurzen. Boven­di­en realiseerde de Fed een beleg­gingswinst van ruim 40 mil­jard dol­lar. De oblig­aties waren immers na aankoop geste­gen. Daar mark­t­par­ti­jen reeds enige tijd op Oper­atie Twist hebben kun­nen anticiperen – de rente op 10-jaars Trea­suries was inmid­dels gedaald naar een wel haast his­torisch dieptepunt – zal de pub­lieke aankondig­ing ervan de beurzen niet direct in vuur en vlam zetten. Weliswaar steeg gis­ter­avond na aankondig­ing de rente op 2‑jaars staatspa­pi­er en daalde de rente op 10-jaars papi­er maar het zou best eens kun­nen zijn dat het sen­ti­ment op de oblig­atiemarkt de komende tijd gaat omslaan. Beleg­gers kun­nen hun in de haast gekochte lenin­gen nu weer sli­jten aan de almachtige opkoper.

Deze keer wordt er geen nieuw geld bijge­drukt maar slechts de loop­ti­jd van de oblig­atieporte­feuille van de Fed ver­lengd. Daarmee wor­den de risico’s echter wel ver­hoogd. De gevol­gen van een rentev­er­hoging kun­nen desas­treus uit­pakken voor de enorme oblig­atieporte­feuille van de cen­trale bank. Ver­liezen die uitein­delijk door de Amerikaanse belast­ing­be­taler en de voor­namelijk buiten­landse beleg­gers in Trea­suries zullen moeten wor­den bijgepast. Maar dat is van lat­er zorg. Vooral­snog heeft Oper­atie Twist tot doel de angstige beleg­gers weer richt­ing meer risi­co­dra­gende effecten te sturen door de rente op staat­slenin­gen zo laag te houden. Daar­naast tra­cht men bedri­jf­sleven en pub­liek te stim­uleren tot het doen van investerin­gen en duurzame aankopen. Het is zek­er niet uit­ges­loten dat het lukt op deze wijze een recessie te ver­mi­j­den. Maar in tegen­stelling tot Chub­by Check­er wordt het voor de VS wel moeil­ijk zijn overgewicht – aan schulden – al twistend kwi­jt te raken.

Jan-willem Nijkamp
voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.