...

DOGS OF THE DOW JONES

31 december 2008, 09:46 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

De DOGS had­den een zwaar jaar maar bli­jven superieur … In het Amerikaanse beleg­gingsweek­blad Barron´s wordt jaar­lijks de aan­dacht geves­tigd op een beleg­gingsmeth­ode met opmerke­lijke resul­tat­en ondanks zijn verbluffende een­voud.

DE DOGS HAD­DEN EEN ZWAAR JAAR MAAR BLI­JVEN SUPERIEUR

In het Amerikaanse beleg­gingsweek­blad Barron´s wordt jaar­lijks de aan­dacht geves­tigd op een beleg­gingsmeth­ode met opmerke­lijke resul­tat­en ondanks zijn verbluffende een­voud. De meth­ode – uitgedacht door Asset Man­ag­er Michael O’Higgins — is gebaseerd op de reeds jaren bek­ende Dogs of the Dow-the­o­rie uit de VS. Vol­gens deze meth­ode wor­den er aan het begin van ieder jaar tien aan­de­len gekocht deel uit­mak­end van de Dow Jones-index. Het betre­ft de tien aan­de­len met het hoog­ste div­i­den­dren­de­ment. Na aankoop van deze aan­de­len behoeft de beleg­ger het gehele jaar verder niets meer te doen. Een jaar lat­er, aan het begin van het nieuwe jaar, dient de beleg­ger zijn porte­feuille te her­schikken door opnieuw de tien aan­de­len met het hoog­ste div­i­den­dren­de­ment te kopen. De kans is daar­bij groot dat er een aan­tal aan­de­len gewoon in de porte­feuille kun­nen bli­jven zitten. 

De strate­gie is mooi in al zijn een­voud. Vooraf staat reeds vast op welke datum er tot aan- en verkoop moet wor­den overge­gaan. Ook de reden van de han­del­ing is van te voren bepaald. Dat neemt beleg­gers de moeil­ijk­ste beslissin­gen van het beleg­ging­spro­ces uit han­den. De strate­gie heeft een stelsel­matige out­per­for­mance van de index tot gevolg waar meer dan 90 % van de pro­fes­sion­als in de beleg­gingswereld slechts van kun­nen dromen. 

Opmerke­lijk is de out­per­for­mance van deze strate­gie. Sinds 1973 realiseerde de strate­gie een ruime out­per­for­mance van zow­el de Dow Jones als de Stan­dard & Poor 500. Slechts in ´98, ´99 – de jaren van de tech­nolo­giehausse — en in de afgelopen twee jaren – de jaren van de banken­cri­sis — deed de index het beter. Zoals gezegd was de kredi­et­cri­sis de voor­naam­ste oorza­ak van het under­per­for­men van de Dogs-of-the-Dow-the­o­rie de afgelopen twee jaar. Banken en verzek­er­aars zijn tra­di­tion­eel hoge div­i­den­duit­keerders. Met name Cit­i­group maar ook JP Mor­gan Chase waren de oorza­ak van de achterbli­jvende performance.

Een porte­feuille samengesteld uit hoogren­derende aan­de­len wordt gedom­i­neerd door een paar sterk uit de gratie ger­aak­te sec­toren. Aan­de­len hebben een hoog div­i­den­dren­de­ment omdat de koers als gevolg van impop­u­lar­iteit laag is. De nieuwe Dogs-porte­feuille bestaat uit Bank of Amer­i­ca, Pfiz­er, Kraft, Ver­i­zon, AT & T, DuPont, Gen­er­al Elec­tric, JP Mor­gan Chase, Mer­ck en Alcoa. Hoewel deze aan­de­len niet alle­maal bove­naan prijken op de koopli­jsten van de research afdelin­gen van banken en effecten­huizen zijn het wel gerenom­meerde onderne­min­gen met een jaren­lange his­to­rie van win­st­gevend­heid. Onderne­min­gen die in het verleden hebben bewezen moeil­ijke tij­den te kun­nen over­leven. Het div­i­den­dren­de­ment van deze aan­de­len varieert van 4,3 % tot 9,3 %.

Over de afgelopen 36 jaar lei­d­de deze strate­gie dus stelsel­matig tot een out­per­for­mance. Een resul­taat dat beleg­gers in deze strate­gie tot tevre­den­heid zal stem­men. De te ver­richt­en han­delin­gen zijn beperkt, de trans­ac­tiekosten relatief laag en boven­di­en vereist de strate­gie geen superieure ken­nis van de finan­ciële mark­ten. De strate­gie is immers gebaseerd op objec­tieve, meet­bare en voor iedere beleg­ger een­voudig te verkri­j­gen gegevens. De strate­gie heeft waarschi­jn­lijk slechts één nadeel. Van beleg­gers wordt een eigen­schap vereist die niet iedereen bez­it: koel­bloedigheid. De beleg­ger dient namelijk het gehele jaar — onder alle omstandighe­den — met zijn vingers van zijn porte­feuille af te bli­jven. Dat zal niet iedereen even een­voudig afgaan!

Een goed Europees alter­natief voor deze Dogs van de Dow zijn de iShares Dow Jones EuroStoxx Select Div­i­dend (tick­er: IDVY) die dagelijks via Euronext kun­nen wor­den ver­han­deld. Dit Exchange Trad­ed Fund is een mand­je van 30 gerenom­meerde Europese aan­de­len ges­e­lecteerd op hun div­i­den­dren­de­ment. Over het jaar 2008 ontv­ing de beleg­ger 4,05 % div­i­dend. Dat was in dit jaar een beet­je een doek­je voor het bloe­den daar de iShares niet min­der dan 57 % aan waarde ver­loren. Een under­per­for­mance ten opzichte van de Europese indices. Deze iShares wer­den in 2005 gelanceerd en hebben de index sinds­di­en ook out­per­formed. Het div­i­dend wordt vier keer per jaar uit­ge­keerd. De her­weg­ing van het mand­je vin­dt ieder jaar in maart plaats. Het div­i­den­dren­de­ment is momenteel maar lief­st 9,59 %! Uit­er­aard moet afgewacht wor­den of dit div­i­dend gezien de sombere economis­che omstandighe­den ook volledig uit­be­taald zal gaan wor­den. Maar de kans daarop is bij bovenge­noemde aan­de­len wel grot­er dan bij andere aan­de­len. Boven­di­en is het ongeacht de hoogte van het div­i­dend een prachtige value-strategie.

Onder de huidi­ge 30 aan­de­len bevin­den zich momenteel slechts twee Ned­er­landse fond­sen: Wereld­have en Rand­stad. De top-10 ziet er als vol­gt uit: Bel­ga­com, Deutsche Telekom, France Tele­com, Wereld­have, Munch­en­er Ruck, RWE, ENI, AXA, Ban­co San­tander en Iberia. Een relatierf defen­sief mand­je dus. Maar zoals gezegd vormt de com­bi­natie van een hoog div­i­den­dren­de­ment en sterk afge­waardeerde aan­de­len een goede mogelijkheid om van een mogelijk beur­sh­er­s­tel in de loop van 2009 te kun­nen prof­iteren zon­der daar­bij al te grote grote koersrisico’s te moeten lopen. Aan het begin van 2008 was de koers € 33,78. Nu staan de iShares op € 14,28.

Jan-willem Nijkamp
US Markets

Onder­getek­ende heeft zelf geen posi­tie in bovenge­noemde iShares of aan­de­len. Zijn cliën­ten wel.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.