...

Eindejaars- of nieuwjaarsrally?

21 december 2007, 10:09 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De effecten­beurzen leef­den vorige week kort­stondig op nadat diverse cen­trale banken gecoördi­neerde hulp-acties’ ini­tieer­den. De Fed ver­laagde de rente sinds augus­tus een aan­tal keer. Daar­naast wer­den door de ECB en de Fed mil­jar­den euro’s en dol­lars in de geld­markt geïn­jecteerd om de onrust te bezw­eren. Dins­dag pompte de ECB cir­ca € 380 mil­jard extra in de geld­markt. Deze extra liq­uiditeit­en fun­geren als smeerolie, daar de geld­markt dreigde vast te lopen. Com­mer­ciële banken zijn door de sub­prime cri­sis huiv­erig gewor­den om elka­ar geld uit te lenen, met hogere rentes tot gevolg.

De effecten­beurzen leef­den vorige week kort­stondig op nadat diverse cen­trale banken gecoördi­neerde hulp-acties’ ini­tieer­den. De Fed ver­laagde de rente sinds augus­tus een aan­tal keer. Daar­naast wer­den door de ECB en de Fed mil­jar­den euro’s en dol­lars in de geld­markt geïn­jecteerd om de onrust te bezw­eren. Dins­dag pompte de ECB cir­ca € 380 mil­jard extra in de geld­markt. Deze extra liq­uiditeit­en fun­geren als smeerolie, daar de geld­markt dreigde vast te lopen. Com­mer­ciële banken zijn door de sub­prime cri­sis huiv­erig gewor­den om elka­ar geld uit te lenen, met hogere rentes tot gevolg.

De mil­jar­de­naf­schri­jvin­gen van zow­el Amerikaanse als Europese banken kwa­men het sen­ti­ment op de beurzen niet ten goede. Aangezien de Amerikaanse en Europese beurzen op of rond dal­ende weer­stand­sli­j­nen vanaf novem­ber stuit­ten, was het niet ver­won­der­lijk dat indices weer behoor­lijk daalden. Beleg­gers kozen het zekere voor het onzekere en namen winst na het her­s­tel vanaf de bodem in novem­ber. In Europa lag de DAX er het sterkst bij, het­geen resul­teerde in een (bij­na) even hoge top als in juli. De Duitse index kon zich nog enigszins overeind houden door energiebedri­jven zoals E.ON en RWE. De CAC40 en de Eurostoxx50 kenden daar­ente­gen een min­der sterk koersver­loop. Dit valt gro­ten­deels te verk­laren door­dat de finan­ciële waar­den sterk verte­gen­wo­ordigd zijn in de Franse en de brede Europese index. Daar­door bli­jven bei­de indices gevan­gen in een neu­trale zone. Aan de bovenkant liggen de dal­ende weer­stand­sli­j­nen vanaf de zomer­maan­den. Pas als deze weer­standen wor­den uitgenomen kun­nen de indices weer naar hogere sfer­en. Of we dit nog voor het einde van het jaar meemak­en, moet nog blijken. In ieder geval mogen de indices niet onder de belan­grijke ste­un­gren­zen zakken, want anders verzwakt het beeld aanzienlijk. 

Brent-olie hand­haaft zich boven steunniveau

Met een sti­jging van cir­ca 50% kan het jaar voor Brent-olie in feite niet meer stuk. Aangezien olie in Amerikaanse dol­lars wordt geno­teerd, speelde de verzwak­te dol­lar de oliepri­js in de kaart. Voor het korte ter­mi­jn beeld is belan­grijk dat de oliepri­js boven het hor­i­zon­tale ste­un­niveau van $ 88 weet te bli­jven. Rond dit niveau bevin­dt zich een bodem die in novem­ber is gevor­md. Voor de korte ter­mi­jn is het beeld dan ook neu­traal. Voor de lange ter­mi­jn bli­jft de sti­j­gende trend intact tot een niveau net onder $ 80. Bij een verdere sti­jging is het belan­grijk dat de top rond $ 96 wordt over­schre­den. Indi­en er een lagere top wordt geplaatst, zou er zelfs een hoofd-en-schoud­er­spa­troon kun­nen ontstaan. Dit impliceert een tren­dom­keer. Voor­lop­ig is dit niet het geval, want Brent-olie is inmid­dels vanaf het hor­i­zon­tale ste­un­niveau opgeveerd in afwacht­ing van een nieuwe impuls.

Euro doet stap terug

De Europese munteen­heid wist de afgelopen maan­den de ene na de andere weer­stand te door­breken en heeft daar­bij in novem­ber zelfs een record­niveau van bij­na $ 1,50 bereikt. Ver­vol­gens deed de euro echter een behoor­lijke stap terug. Inmid­dels is de sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf augus­tus door­bro­ken. Daar­bij werd de hor­i­zon­tale ste­un­li­jn op $ 1,45 neer­waarts door­bro­ken en is het licht voor korte ter­mi­jn beleg­gers op rood gespron­gen. Lange ter­mi­jn beleg­gers kun­nen even­wel com­fort­a­bel bli­jven zit­ten. Zij hoeven zich pas zor­gen te mak­en zodra de jaren­lange, sti­j­gende ste­un­li­jn rond $ 1,36 het zou begeven. De rentev­er­lag­ing in decem­ber door de Fed heeft geen grote invloed gehad op de euro/​dollar. Dit is een veeg teken, want in principe zou een lagere dol­lar­rente voor een sti­j­gende euro moeten zor­gen. Daarom is het wenselijk om een vinger aan de pols te houden om eventueel vroegti­jdig voor een deel winst te nemen. Pas bij een door­braak van de weer­stand­sli­jn vanaf novem­ber kan de weg omhoog weer wor­den ver­vol­gd. Deze weer­stand ligt net boven $ 1,46.

S&P500 neu­traal

De Dow Jones en de S&P500 stoot­ten hun hoofd tegen dal­ende weer­stand­sli­j­nen vanaf oktober/​november. De tech­nolo­giezware Nas­daq onder­vond forse weer­stand bij het hor­i­zon­tale niveau rond 2700 pun­ten. Zolang de indices deze weer­stand­sniveaus niet weten te door­breken, zal een ein­de­jaarsral­ly een schi­er onmo­gelijke exerci­tie zijn. Een test van de ste­un­li­j­nen vanaf augus­tus en novem­ber ligt in de lijn der verwacht­ing. Als dit sce­nario wordt bewaarheid, dan ligt er nog een aanzien­lijk dal­ingspo­ten­tieel voor de Dow Jones en de brede S&P500. Voor de Dow Jones is het niveau van 12.800 pun­ten van belang. Het cor­re­spon­derende niveau voor de S&P500 ligt op 1406 pun­ten. Bij een door­braak van deze ste­un­zones zal het sein op rood sprin­gen. De Nas­daq test momenteel de sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf maart. Zolang deze ste­un­li­j­nen intact bli­jven, kun­nen we een her­s­tel verwacht­en. De vraag is echter, of dit zal resul­teren in een einde- of een nieuwjaarsrally.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.