...

Grenzeloos = Waardeloos: WIE ZEGT STOP!!

26 maart 2011, 11:36 | poets | leestijd: 13 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Een hond heeft een baas die de gren­zen bepaalt. Een werkne­mer heeft een werkgev­er die gren­zen aangeeft. In de afgelopen hon­der­den jaren zijn gren­zen ver­vaagd en dat is knap waarde­loos. In dit artikel ga ik op zoek naar de vraag: WIE ZEGT STOP!!! 


Jaren gele­den dacht de mens dat de aarde plat was en dat je eraf zou kun­nen vallen als je te ver door zou lopen. Zelfs in het begin van de 16e eeuw was men het nog niet eens over de vorm van de aarde. In 1519 vertrok ont­dekkingsreiziger Fer­nan­do Magel­haes vanu­it Span­je en stak de Atlantis­che oceaan over richt­ing Brazil­ië. Lat­er vol­gde een maan­den­lange tocht richt­ing Azië en kwam hij terecht op de Fil­ip­pi­j­nen. Daar werd hij ver­mo­ord maar een van zijn schep­en kwam in 1522 terug in Span­je. Het was de eerste keer dat een zeereis om de wereld was voltooid. Het bewi­js dat de aarde rond was, was hier­mee geleverd.

Opeens wer­den er kansen gepakt om groei te bew­erk­stel­li­gen want we voeren de wereld over, dreven han­del en pik­ten lan­den in. Tot een paar hon­derd jaar gele­den was er nog geen vuilt­je aan de lucht want er was vol­doende energie voor­ra­dig om de groei te realis­eren. We bedacht­en munt­geld en papiergeld werd voor het eerst in Chi­na gebruikt. De voor­waar­den wer­den dus geschapen om de honger naar groei en wel­vaart te kun­nen stillen. De cri­sis in 1929 was een mooi voor­beeld van sti­j­gende hebzucht. Toen de koersen plot­sel­ing gin­gen dalen waren de rapen gaar en raak­ten veel beleg­gers al hun (geleend) geld kwi­jt en pleeg­den zelf­mo­ord. Banken kwa­men in de prob­le­men. Ze kon­den de mensen hun geld niet meer teruggeven. Er werd geld bijge­drukt maar daar­door werd alles veel duur­der en werd het geld steeds min­der waard. De belan­grijk­ste banken deden alsof er hele­maal niets aan de hand was en gin­gen weer vrolijk aan­de­len kopen omdat het vertrouwen in de economie dan vanzelf weer terug zou komen. In de jaren 30 was er vast iemand die STOP heeft geroepen want zo kon het niet door­gaan. En toch ging het gewoon weer verder. De honger naar groei en wel­vaart over­wint blijk­baar alles.

In 1950 bedacht­en Ralph Schnei­der en Frank X. Mc Nama­ra de cred­it card”. Een bril­jante uitvin­d­ing om nog meer schulden te kun­nen opbouwen en de indi­vidu­ele wel­vaart op te krikken. Plas­tic” geld heeft ervoor gezorgd dat iedereen veel meer kon kopen dan zijn feit­elijke bezit­tin­gen. Over­waarde van eigen wonin­gen zijn gebruikt om de groei erin te houden en dat kon ook pri­ma want de huizen­pri­jzen bleven maar sti­j­gen. Opeens don­der­den de huizen­pri­jzen in de VS naar bene­den en de nieuwe cri­sis was geboren. In 2008 waren er wat meer STOP roepers maar ook zij wer­den snel weer aan de kant gezet. Er werd al snel besloten geld bij te drukken net als in de jaren 30 en nu maar hopen dat het goed zal aflopen.

De con­clusie van boven­staande intro is dus dat wij gewend zijn ger­aakt te lev­en in een wereld van onbe­grens­de mogelijkhe­den. Het is knap waarde­loos dat wij nu zon­der gren­zen lev­en. Die boot van Magel­haes had in feite lek gesto­ken moeten wor­den. Dan was Ameri­ka nooit ont­dekt en had­den we nooit han­del met Chi­na gedreven. Zon­der die 2 groot­macht­en zou het alle­maal veel een­voudi­ger zijn geweest.

Een paar voor­beeld­jes:
Had je vroeger geen tieten, tegen­wo­ordig koop je ze gewoon.

Ging je oogst vroeger naar de knop­pen, nu hebben we genetisch gema­nip­uleerde maïs en sojabonen.

Bleven de mensen vroeger bij elka­ar van­wege de kinderen, tegen­wo­ordig kan iedereen op eigen benen staan en lev­en we inmid­dels met 2 miljoen alleen­staan­den in NL.

Regel­matig staan er mensen in de super­markt voor het toet­jess­chap met een tele­foon aan hun oor omdat ze geen keuze kun­nen mak­en uit 80 soorten.

Wilt u cap­puc­ci­no, cafee lat­te, espres­so, koffie ver­keerd, mac­cia­to of gewone koffie?

Bij ons kunt u zich verzek­eren tegen geen sneeuw op uw win­ter­sport hoor.

Kor­tom, hoe ingewikkeld kan het zijn? Ja, we kun­nen alles mak­en en waarom zouden we dat dan niet doen? Er zijn dus geen gren­zen meer en de men­sheid heeft gren­zen nu juist kei­hard nodig. We zijn ver­wend, alles kan en niets lijkt meer onmo­gelijk. We zijn zelfs zo ver­wend ger­aakt dat we denken dat we genoeg geld hebben om alles te kun­nen kopen. En kun­nen we het niet kopen dan sluiten we een lening af. Wie gaat ons nu vertellen dat we iets niet moeten kopen omdat we het geld er niet voor hebben. Wie gaat ons vertellen wat de gren­zen zijn van het toe­laat­bare. De mens waarschi­jn­lijk niet tegen zichzelf. De bank niet tegen zijn klanten en de over­heid niet tegen de burg­ers. Wie zegt stop?

Het enige waar we als mens geen antwo­ord op hebben is het natuurgeweld;

Aard­bevin­gen.
Tsunami’s.
Vulka­a­nu­it­barstin­gen.
Orka­nen.

Het klinkt clichema­tisch maar tot op heden is Moed­er Aarde de enige die ons af en toe een grens aangeeft . Maar dan nog, de drang om ergens waarde aan te hangen bli­jft. Na de aard­bev­ing in Japan waren we er al snel uit. Dit gaat ons 250 mil­jard kosten, onze grens dus. Nean­derthalers zouden gewoon de boel lat­en liggen en verder trekken maar ja door onze hor­monale insta­biliteit lukt dat niet meer. Dus pakken we de zak­japan­ner er maar weer bij om te bereke­nen wat het ons kost om te bli­jven en de boel op te bouwen. Want dat opbouwen lev­ert ons weer groei op en de staal- en bouwbedri­jven staan te sprin­gen om de orders.

Terug naar beleggen.
Ook hier zijn de gren­zen volledig weg. Ieder jaar wor­den er nieuwe derivat­en ontwikkeld waar geen onder­pand tegen­over hoeft te staan. In de VS (waar anders) kan men zelfs han­de­len in derivat­en om het aan­tal mil­lime­ters regen in een bepaalde stad te voor­spellen. Naast de oude” derivat­en zoals opties zijn er nu futures, speed­ers, sprint­ers, turbo’s, swaps, track­ers, for­wards, war­rants en weet ik wat nog alle­maal meer. Zon­der al te veel inleg kun­nen hier grote win­sten mee behaald wor­den en wor­den er dus ook enorme risico’s in genomen. Banken lei­den spe­cial­is­ten op om met spaar­centen van de burg­ers te gaan beleggen voor eigen reken­ing. Het toezicht erop faalt want nie­mand begri­jpt nog hoe diverse con­struc­ties in elka­ar zit­ten. Momenteel bedraagt het aan­deel derivat­en al ruim 90% van het totaal en nie­mand weet hoe groot deze markt in feite is. Krankzin­nig. De heren politi­ci mak­en zich thans alleen maar druk om de bonussen die bankdi­recteuren zichzelf ver­strekken en kun­nen geen vuist mak­en.
Wie zegt stop?

Ik zeg nu stop!
en wan­neer onder­staande pun­ten zullen wor­den nageleefd is er een goede kans dat we weer met bei­de benen op de grond komen te staan. Het is afgelopen met het vooruitschuiv­en van de prob­le­men waar­van we nu al weten dat ze niet opgelost kun­nen wor­den op de huidi­ge manier.

Economis­che groei
We spreken met elka­ar af dat we het huidi­ge wel­vaart­sniveau zullen koesteren en dat we jaar­lijks niet meer dan 2% zullen groeien. Komt de economis­che groei in een land boven deze 2% uit dan zal dit land ver­plicht wor­den een bij­drage te storten in een nieuw op te zetten fonds met een nieuwe wereld­wi­jde toezichthoud­er. Dit geld zal gebruikt wor­den om nieuwe en schone energie te ontwikke­len en prob­leem­lan­den te helpen. De VS heeft een BBP van ongeveer 14.600 mil­jard$. De groei in 2011 komt uit op 3,1% en dat is dus 1,1% te veel. De bij­drage die de VS dient te betal­en is 1,1% van het BBP = 160 mil­jard$ over 2011. Op deze manier gaan we dus gren­zen stellen aan het toe­laat­bare en zal de denkwi­jze volledig veran­deren. We groeien onszelf en de wereld kapot en dus is economis­che groei niet meer heilig vanaf vandaag.

Schulden
We spreken met elka­ar af dat de schulden­last van lan­den niet hoger mag zijn dan 60% van het BBP en we geven de lan­den die er boven zit­ten 5 jaar de tijd dit te realis­eren. Dus min­der geld uit­geven en we gaan nu de pijn nemen door schulden af te bouwen. Zit een land na 5 jaar nog steeds boven deze 60% dan vol­gt er een boeter­ente van 1,5% over het te veel aan schulden. Deze boeter­ente zal ook in het nieuwe fonds gestopt wor­den waarmee schulden van arme lan­den gedeel­telijk kwi­jt­geschold­en zullen wor­den om ook daar gezon­dere economieën te realis­eren. Voor de VS zou dit nu beteke­nen dat ze een boeter­ente van 81 mil­jard moeten betal­en. (97% schuld van het BBP nu, 37% te veel = 5400 mil­jard * 1,5%). Daar­naast zal een ver­bod op mon­e­taire ver­ruim­ing komen. Schulden oplossen door nog meer schulden te creëren zal verleden tijd zijn. Lan­den die boven de 60% schulden­last zit­ten zullen onder streng toezicht geplaatst wor­den en zullen de aan­bevelin­gen van deze toezichthoud­ers op moeten vol­gen. Hier­door verd­wi­jnt de macht van cen­trale banken die zich nu alles kun­nen per­mit­teren en onges­traft geld bij kun­nen drukken. Ik voorzie een grote rol weggelegd voor de nieuwe toezichthoud­ers die echt ken­nis van zak­en hebben en niet, zoals nu, gezel­lig bij elka­ar op de thee komen om het weer te bespreken. We zullen dit wereld­wi­jd met elka­ar dienen af te spreken want zoals het nu gaat werkt het voor geen meter. De enorme ver­schillen in finan­cieel beleid (EU, VS en Japan) brengt alleen maar onrust en ieder land bepaald zijn eigen gren­zen, waarde­loos dus.

Speculaties/​Derivaten/​Banken
Het is afgelopen met spec­u­laties op grond­stof­fen en val­u­ta. Per direct ver­bieden we alle derivat­en waar geen onder­pand tegen­over staat. Tegen­wo­ordig gaan we long op olie, long op tar­we en short op de dol­lar. We zijn de weg volledig kwi­jt ger­aakt want door het gespeculeer mid­dels derivat­en is de bodem onder finan­ciële mark­ten wegges­la­gen en is het mogelijk dat de pri­js van een vat olie bin­nen een jaar 100% kan sti­j­gen of dalen. Graan­schuren bli­jven vol omdat er eerst gewacht wordt op een hogere pri­js ter­wi­jl een deel van de wereld met smart zit te wacht­en op dit prod­uct. Krankzin­nig. Opties kun­nen wat mij betre­ft bli­jven bestaan maar alleen op aan­de­len die men zelf bez­it om de porte­feuille te kun­nen bescher­men. Banken zullen weer bank wor­den en er komt een ver­bod op het beleggen voor eigen reken­ing. Hier­door kun­nen alle com­mer­ciële traders de laan uit en is er van bonussen geen sprake meer. Een bank betrekt geld van de kap­i­taal­markt en leent het uit aan de burg­ers. Het ver­schil in rente is hun ver­di­en­ste en meer niet. Om risico’s te beperken zullen banken min­i­maal 30% eigen ver­mo­gen moeten opbouwen om zich bank” te mogen noe­men. Voor instanties die dit niet halen zullen over­he­den geen garanties kun­nen afgeven en is het volledig voor eigen risi­co wan­neer je je spaargeld daar hebt staan. Op deze manier zullen banken vanzelf een stuk klein­er gaan wor­den en wor­den risico’s beperkt. Wel zal er een enorme inhaal­slag gemaakt moeten wor­den en banken kri­j­gen 5 jaar de tijd om orde op zak­en te stellen. Veel banken zullen het niet over­leven en omvallen en dat zal pijn gaan doen. De angst voor het omvallen van banken is onge­grond, als je het als over­heid maar goed uitlegt zal de paniek best mee­vallen. Het is toch van den zotte dat als we mor­gen alle­maal € 50 gaan pin­nen de banken niet genoeg cash hebben? Zak­en­banken in de huidi­ge vorm zullen aan ban­den gelegd wor­den en mogen in de toekomst alleen nog advis­erend werken en fusies en over­names begelei­den en zullen daar een fee over ontvangen.

Het begin is er nu en lat­en we eens begin­nen om de puin­hopen op te ruimen. Het is niet mijn bedoel­ing om met een bel­erend vingert­je te wijzen maar ik voel me genoodza­akt om aan de bel te trekken. Ik kan het niet langer aanzien dat onze wereldlei­ders geen gren­zen dur­ven aan te geven en dat vind ik knap waarde­loos. Ik hoop dan ook dat ze dit artikel onder ogen kri­j­gen en eens ste­vig gaan nadenken.

En zo is het cirkelt­je weer rond, net als onze aarde trouwens.

Poets voor US Markets.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.