...

HET FINALE STADIUM

20 november 2009, 14:56 | US Markets Redactie | leestijd: 14 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Wees eerlijk, wie van u had deze ontwik­kel­ing van sprin­gende banken gevol­gd door een spec­tac­u­laire bear mar­ket ral­ly verwacht. Gold­man Sachs aanges­tu­urd door de Fed had een cru­ci­aal aan­deel in deze ral­ly die bestu­ursvoorzit­ter Blank­fein de uit­spraak ont­lok­te: on doing God’s work’. Hij zal met deze woor­den wellicht onster­fe­lijk kun­nen wor­den maar dan in negatieve zin. Zoals Lodewijk XIV des­ti­jds zijn fameuze uit­spraak proclameerde: l’état, c’est moi, even­min eeuwighei­dswaarde bleek te bezit­ten. Dit soort uit­sprak­en duiden meestal op een omge­keerde self ful­fill­ing prophesy.


Houd reken­ing met een ste­vige terug­val in het nieuwe jaar als de ker­stinkopen tegen­vallen.
De ral­ly dit jaar is gebaseerd op een dunne’ han­del (gemid­deld lage omzetten) als gevolg van de over­hei­d­sliq­uiditeit­en* en verte­gen­wo­ordigt bijgevolg geen fun­da­mentele verbetering!

Lucht­fi­et­ser­ij
Goed, er is weer groei zodat de belei­ds­mak­ers ons kun­nen voorhouden dat de recessie formeel voor­bij is. Oba­ma: we’ve got the job done, we didn’t slip into a major reces­sion’. Voorts lat­en bedri­jven min­der slechte dan verwachte’ resul­tat­en zien. De anal­is­ten zijn bijgevolg weer beter gemutst’ en de beleg­ger kri­jgt de indruk dat alle zwartk­ijk­er­ij alleen maar bang­mak­er­ij was. In mei waren de beurzen al met ruim 30% geste­gen, in de daaropvol­gende drie maan­den met nog eens bij­na 15% en in de laat­ste twee maan­den met gemid­deld 5%. Dit maakt zicht­baar dat de stoom er langza­am maar zek­er uit­loopt. Het ver­rader­lijke van bear ral­lies is dik­wi­jls een fors opwaartse trend als reac­tie in de hoop en met het idee dat het alle­maal een beet­je overtrokken was. Als deze ral­ly teneinde is, doemt de vraag welke nieuwe stim­u­lans er dan weer uit de hoge hoed moet wor­den getoverd wetende dat elk nieuw koni­jn een doo­dge­boren koni­jn­t­je is.

alt

Het vertrouwen­skredi­et
Nadat eerst het fysieke’ kredi­et was ver­speeld, zijn belei­ds­mak­ers thans druk doende het nog belan­grijkere kredi­et in de vorm van het vertrouwen te ver­spe­len. Pas daarmee zijn de echte rapen gaar. Onze belei­ds­mak­ers hebben geen enkele clue meer anders dan schuld op schuld te stape­len. Probeer dat de deur­waarder maar eens uit te leggen! In de VS gaat er dagelijks ruim $4 mil­jard per dag in rook op! In Europa, waar geen cen­traal beleid wordt gevo­erd, is het beeld dif­fu­us.

Het zal in ieder geval geen ver­won­der­ing wekken dat de cen­trale banki­er van India bij de ver­w­erv­ing van de 200 ton goud van het IMF deze aankoop motiveerde met de woorden:‘the Unit­ed States and Europe have col­lapsed’. Einde quote. Dat betekent let­ter­lijk geen fiducie meer in de dol­lar noch de euro! Met de geld­pers nog wijd open zal deze uit­spraak op enige ter­mi­jn z’n uitwerk­ing niet mis­sen. Een weg terug is er niet, op straffe van een rente- en/​of belast­ingver­hoging. Alle ogen in Ameri­ka zijn nu al gericht op het terugdringen/​afbouwen van Bush’ belast­ingver­lagin­gen in 2010. Dat gaat pijn doen!

Sprook­je uit
Na zo vele jaren (sinds 1971) in Dis­ney World te hebben geleefd, valt het moeil­ijk om weer in de realiteit terug te keren. Daar helpt geen zuurstok’ meer aan. In de geschiedenis­boek­jes van lat­er zal men zijn ver­won­der­ing uit­spreken hoe het mogelijk was dat het kap­i­tal­is­tis­che west­en op zo’n verk­wis­tende manier met haar rijk­dom­men wist om te gaan en zich met de bedel­staf (dus niet die van Sin­terk­laas) in de hand tot het ver­ket­ter­de com­mu­nis­tis­che Chi­na (bewust laag houden van de munt, arbei­d­som­standighe­den, mensen­recht­en) moest wen­den (Oba­ma- nov. 16 – 18 nov. 2009) om te overleven.

Om met een gevleugelde uit­spraak van één van mijn mid­del­bare schooldo­cen­ten te spreken: hier past slechts sluier­ing van het aangezicht, vooral naar onze kinderen toe! Want lat­en we wel zijn, we wilden alle­maal meer! De kud­de bepaalt uitein­delijk niet alleen het gedrag, maar ook de richt­ing, ook al voert deze langs de poorten van de hel. Dat hebben we eerder gezien.

Chi­na als nieuwe roer­ganger?
Grote vraagtekens dienen te wor­den geplaatst bij de huidi­ge groe­ici­jfers. Chi­na heeft bij de pub­li­catie van de derde kwartaal­ci­jfers – 8.9% groei bij een 40% lagere export – de kun­st behoor­lijk afgekeken van de VS. Zo staan de autoverkopen op een his­torisch hoogtepunt, ter­wi­jl de ben­zineaf­name con­stant is gebleven. Ra-ra, hoe kan dat? Het boek­je met de titel How to lie with Sta­tis­tics’ is ook daar geen ges­loten boek­w­erk­je gebleken.

alt
Con­tri­bu­tion to the GDP by Coun­try

Met de huidi­ge over­ca­paciteit aan pro­duc­tiemid­de­len gevoed door de stim­u­ler­ings­maa­trege­len ad bij­na $900 mil­jard équiv­a­lent om de $4.300 mil­jard economie te onder­s­te­unen – dat is meer dan 20% — blijkt Chi­na economisch nog niet sterk genoeg te zijn. Bij ontsten­te­nis van een soci­aal vangnet gaat nu pri­mair de con­sumenten­vraag uit naar goud dat sinds kort offi­cieel over­al verkri­jg­baar is. Hier­mee heeft de Chi­nese regering een slimme moev’ gemaakt in de hoop de ver­ant­wo­ordelijkheid voor een mogelijk financieel/​economische miskle­un goed­deels te kun­nen ont­lopen. Er is geen wereld­deel waar het edel­metaal zo geliefd is als in Azië. Dat wist men in de VOC-tijd al.

Een ander vraagteken betre­ft de gevol­gen van de dol­lar-car­ry-trade, waar­bij goed­koop geleende dol­lars wor­den ingezet op de Azi­atis­che beurzen die weer met spron­gen opv­eren in de weten­schap dat de meeste van deze lan­den hun munt op een of andere wijze hebben gekop­peld aan juist die dol­lar. Weer wordt er een bub­ble gecreëerd, omdat er opnieuw sprake is van mis­al­lo­ca­tion of glob­al assets (zeg maar mis­bruik van mon­di­aal kap­i­taal). Oba­ma zal Oost­indisch doof blijken voor ver­zoeken om de dol­lar daad­w­erke­lijk te ste­unen. Dat kan eigen­lijk alleen door de rente naar boven bij te stellen. Dat gebeurt niet. Alleen met een goed­kopere dol­lar kan hij hopen meer vraag te ste­len’ uit het buiten­land in de hoop de exportin­dus­trie weer op gang te kri­j­gen. Dit zal hem echter niet in dank wor­den afgenomen.

Munt met inter­na­tionale neer­slag
De keerz­i­jde is dat Chi­na op goed moment zal wor­den ged­won­gen om de munt te reval­ueren om een dol­lar­in­flatie te voorkomen. Daarop zullen ongetwi­jfeld alle dol­lar gere­la­teerde valuta’s mee moeten gaan. De vraag is of Oba­ma wel begri­jpt dat het Fed­beleid niet alleen betrekking heeft op z’n eigen land maar op nage­noeg de gehele Azi­atis­che regio, het Mid­den Oost­en, lan­den in Zuid-Ameri­ka alsmede de grond­stof­fen­markt. Eén ding staat onwrik­baar vast en dat is dat de negatieve uitwerk­ing van de huidi­ge bankpoli­tiek in feite op de rest van de wereld wordt afgeschoven. Hoewel een en ander nog min of meer bin­nen­skamers bli­jft, voel je niet­temin dat de span­nin­gen over en weer begin­nen op te lopen.

Azië is vooral­snog niet in staat om de rol van de dol­lar over te nemen en wenst anderz­i­jds geen prooi te wor­den van de fla­grant foute bankpoli­tiek in de VS. Bernanke’s woor­den gis­teren op de Eco­nom­ic Club in New York to bol­ster con­fi­dence in the dol­lar with­out actu­al­ly rais­ing rates’ (vertrouwen in de dol­lar ver­ste­vi­gen zon­der in feite de rente te ver­hogen) getu­igen van een regel­rechte con­tra­dic­tio interminus.

Nieuwe munt?
De vraag is hoe snel de druk op de dol­lar verder zal toen­e­men. Bij een ver­snelde afdal­ing van de dol­lar zou slechts chaos ons deel wor­den. Vanu­it die optiek is het denkraam naar een nieuw inter­na­tion­aal mon­e­tair sys­teem niet bevreem­dend. Een aan­tal opties hebben intussen de revue gepasseerd zoals een val­u­ta­mand­je in de vorm van Spe­ciale Trekkingsrecht­en vanu­it de kok­er van het IMF, edel­metaal of een mix van edel­metaal met andere grond­stof­fen. Dit vergt tijd en de nodi­ge vin­d­in­grijkheid. Hoe sneller dit pro­ces zich nu voltrekt, hoe grot­er de chaos. Mede om die reden is de dol­lar tij­dens deze cri­sis (nog) niet onderuit gegaan, waarover de voorzit­ter van het IMF Strauss-Kahn zich overi­gens wel ver­baasd heeft.

De snel­heid van dit pro­ces wordt boven­di­en tegenge­houden door de te ger­ing opge­bouwde goudreserves in de opkomende lan­den. Dit heeft alles te mak­en met de hoogte van de economis­che ontwik­kel­ing. Zie hier een overzicht van de goudratio’s (ver­houd­ing tussen goudreserve en de geldhoeveelheid):

alt

De cen­trale banken in het rechter rijt­je en ook andere cen­trale banken met name in het M.O. zijn thans voort­durend doende meer goud in te kopen! De Europese banken blijken intussen met verkopen gestopt te zijn. Ze zouden zich zelfs hier en daar aan de koopz­i­jde bevinden.

Tricky is natu­urlijk de goudra­tio van de VS. Er wordt een per­cent­age opgegeven van 77,4% maar wie gelooft dat in de weten­schap dat dit goud nog in de boeken staat tegen de pre­his­torische pri­js van $42 per ounce. Waarom is dit cijfer nooit aangepast? Ver­moedelijk omdat het meeste goud al is ver­patst en het gat bij het naar boven kri­j­gen van de werke­lijke voor­raad dus min­der groot zal blijken te zijn. En dan is er tungsten!

Tung­sten
Recent werd door een befaamd oud banki­er naar boven gebracht’ dat er veel tung­sten brood­jes rondzw­er­ven. Tung­sten heeft dezelfde dichtheid als goud en kan der­halve (zij het dat het een hogere smelt­tem­per­atu­ur heeft) gemakke­lijk als een brood­je goud wor­den ver­han­deld. Maar lief­st tussen de 1,3 en 1,4 miljoen plak­jes’ van 400 ounces per stuk zouden er zijn gepro­duceerd. Dat zou tij­dens de Clin­ton peri­ode hebben plaats gevon­den, aange­maakt door een sophis­ti­cat­ed refin­er in de V.S.

alt

Naar uit de intussen achter­haald gewor­den vracht­brief bek­end is gewor­den, is dat hier­van 640.000 stuks naar Fort Knox zijn ver­scheept. Fort Knox zou je dan beter Fort Tung­sten kun­nen noe­men. De vraag is nu of de toen­ma­lige jon­gelui’ als Clin­ton, Robert Rubin (min­is­ter van Finan­ciën, afkom­stig van Gold­man Sachs) en Alan Greenspan als Fed chief hier­van hebben geweten. Het heeft er alle schi­jn van. Waarom zou er anders zoveel (vals) goud zijn uitgeleasd.

In Chi­na en India is men intussen druk bezig de knopen’ te tellen. De vraag is of hun bevin­din­gen naar buiten zullen wor­den gebracht, omdat hier­mee de goud­pri­js natu­urlijk gigan­tisch zou gaan sti­j­gen. Zover kan men het gezien de boven­staande goudratio’s nog niet lat­en komen. De ver­arm­ing zou dan op slag toes­taan. Daar­bij komt dat Chi­na met 40% en India met ca. 30% de grond­stof­fen­vraag in de wereld bepalen en die zouden eve­neens sterk kun­nen gaan sti­j­gen. Opval­lend is al dat de goud­pri­js de laat­ste dagen soms ook kan sti­j­gen bij een tegelijk sti­j­gende dol­lar met meer span­nin­gen op de COMEX ten gevolg.

alt

Op boven­staande grafiek is duidelijk af te lezen dat het goud zon­der noe­menswaardi­ge weer­stand verder is uit­ge­bro­ken. De weg is vrij voor een verdere sti­jging, ten­z­ij de COMEX nóg een niet lev­ens­vat­baar koni­jn­t­je uit de hoed tovert.

Hét meester’spelletje
Even beangsti­gend bli­jven de toren­hoge longs’ en shorts’ op de COMEX en de LME. Voor zil­ver geldt boven­di­en dat de lev­erin­gen intussen met zes maan­den zijn uit­gelopen, ter­wi­jl er kei­hard wordt geroepen dat er vol­doende voorhan­den is! Het is thans vooral JP Mor­gan aanges­tu­urd door de Trea­sury, het min­is­terie van Finan­ciën, dat zich met dit short­spel­let­je belast. Als het hier fout gaat, rest er niets anders te doen dan deze beurzen te sluiten. Wat geeft dat voor con­se­quen­ties? In de eerste plaats dat de edel­metaal­pri­jzen niet langer onder druk kun­nen wor­den gehouden, ergo een ste­vige pri­jssti­jging inhouden. Het zelfde geldt dan wederom ook voor de andere grond­stof­fen. Het sys­teem wordt dan steeds verder onderuit gehaald en loopt daar­door nieuwe zware aver­ij op.

* Het lijkt alsof bij­na nie­mand weet op welk een ger­af­fi­neerde wijze de US Gov­ern­ment te werk gaat. Zo wordt de rente opzettelijk laag gehouden om de financier­ing van de ten dode opgeschreven banken te kun­nen maskeren. Door de gigan­tis­che bud­get­taire teko­rten en stimuleringsprogramma’s is de kiem voor hyper­in­flatie en bijgevolg voor hogere lan­gere ter­mi­jn rente­tarieven per defin­i­tie gelegd.

De banken ver­di­enen op deze wijze met de ogen dicht geld uit de spread’ tussen de korte en de lange ter­mi­jn tarieven. Pro­fes­sionele beleg­gers als verzek­er­aars en pen­sioen­fond­sen kon­den hun bla­zoen opscho­nen mid­dels de in gang gebrachte beursral­ly (daarom moest deze ook zó lang aan­houden!). En om er voor te zor­gen dat er niets fout kan gaan, heeft de Fed toegezegd $1,750 mil­jard aan giftige hypotheken over te nemen (overi­gens nog maar een kwart van het totaal!). Op deze wijze kun­nen insol­vente banken en verzek­er­aars als bijvoor­beeld Cit­i­group en AIG (too big too fail) nooit fail­li­et. All the books are cooked by crooks!’

alt

Als de belast­ing­be­taler zou weten hoe een en ander werke­lijk in elka­ar steekt en hij er gif op kan innemen dat zijn bankpa­pi­er nog waarde­loz­er dan waarde­loos wordt , zou hij direct tot een mars naar Wash­ing­ton aanzetten en de kop­pen eisen van allen die daar aan het finan­ciële roer staan! Het kwaad is geschied, het land is fail­li­et en dat valt niet meer terug te draaien. Nixon had in 1971 niet­temin plechtig verk­laard dat de ont­bind­ing van de kop­pel­ing tussen de green­back’ en het goud nooit ten koste van de koop­kracht van de US work­ers zou gaan en ziedaar! Om met Willem te spreken: alleen goud sni­jdt nog hout!’

Robert Bron­cel
voor US Markets

Zojuist bin­nengekomen: de Franse bank Société Générale heeft al haar klanten gewaarschuwd voor een glob­al eco­nom­ic col­lapse bin­nen de komende twee jaar; tevens werd een defen­sieve strate­gie meegegeven met als titel Worst-Case Debt Sce­nario’ om kap­i­taalverni­etig­ing zoveel mogelijk te voorkomen. Samengevat: koop goud als enige safe haven! De uit­bren­gen van dit rap­port zal m.i. met zich mee­bren­gen dat de gestelde ter­mi­jn van twee jaar hier­mee aan­merke­lijk ingeko­rt zal wor­den. Immers, steeds meer mensen wor­den wakker! Het ver­haal van die kud­de door één deur kende u al.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.