...

Hoe om te gaan met de crisis

18 september 2007, 13:29 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Koop groeiaan­de­len die relatief ongevoelig zijn voor een economis­che groeiver­trag­ing en goud. Dat is de beste manier om je in te dekken tegen de komende moeil­ijke tij­den.
Koop groeiaan­de­len die relatief ongevoelig zijn voor een economis­che groeiver­trag­ing en goud. Dat is de beste manier om je in te dekken tegen de komende moeil­ijke tij­den. Alle teke­nen wijzen op een ver­slech­ter­ing van de economis­che sit­u­atie in de komende 1,5 jaar. Op korte ter­mi­jn kun­nen de aan­de­len­mark­ten echter flink her­stellen. Dat schri­jft MSN-colum­nist Jim Jubak.

Op korte ter­mi­jn flink herstel

Anal­is­ten en al dan niet zelf benoemde beurs­go­eroes schree­uwen moord en brand. Maar we gaan vol­gens Jubak uit deze sit­u­atie komen. De geld­in­jec­tie van de cen­trale banken zorgt voor een toe­name van de liq­uiditeit in de mark­ten. Hier­door kan het vertrouwen van bankiers, die te mak­en hebben met krapte op de geld­mark­ten, in de komende maan­den weer terugkeren. 

Zij houden nu de hand op de knip, bang als zij zijn voor poten­tiële wan­be­talers in ver­band met de hypotheekcri­sis. Zo werd op vri­jdag 14 sep­tem­ber bek­end dat de Britse hypotheekver­strekker North­ern Rock bij de Engelse cen­trale bank moet aan­klop­pen voor een nood­kredi­et. De bank kri­jgt een stand­by-kredi­et, omdat ze geen beroep meer kan doen op de kredi­et­markt van­wege de mon­di­ale cri­sis die op deze markt al enkele maan­den woedt. North­ern Rock zegt dat, gezien de huidi­ge omstandighe­den, de cri­sis een impact zal hebben op de bezit­tin­gen en de winst van de bank in 2007. Afgelopen week­end ontstond zelfs een run op de bank waar­bij klanten hun tegoe­den opnamen.

Naast een her­s­tel van het vertrouwen van bankiers zullen de mil­jar­den van de mon­e­taire autoriteit­en ervoor zor­gen dat beleg­gers weer in aan­de­len stap­pen. Ook zal het voorkomen dat Ameri­ka en het Verenigd Koninkrijk in een recessie belanden.

De val uitgesteld

Het stuwmeer van geld richt­ing de markt zal in het gun­stig­ste geval de inflatie lat­en oplopen. In het meest ongun­stige geval zal deze ral­ly de voor­waar­den voor toekom­stige zwak­te oplev­eren. Dit is eerder gezien bij de LTCM-cri­sis ( http://​nl​.wikipedia​.org/​w​i​k​i​/​L​o​n​g​_​T​e​r​m​_​C​a​p​i​t​a​l​_​M​a​n​a​g​ement )
in 1998 en de cri­sis in Azië. De mark­ten gin­gen toen omhoog en creëer­den de voor­waar­den voor de malaise in 2000.

Het ingri­jpen van de cen­trale banken zal echter op lange ter­mi­jn de prob­le­men ver­erg­eren en de kansen op een zachte land­ing verkleinen. Er kan een zoge­naamd Volk­er-moment ontstaan. De Amerikaanse lange rente bereik­te na de hoge inflatie in de jaren 70 een top van bij­na 16 pro­cent in 1981. Fed-pres­i­dent Paul Vol­ck­er bestreed de inflatie toen met een zeer krap mon­e­tair beleid. In Ned­er­land zag de toen­ma­lige min­is­ter van Finan­ciën zich genoodza­akt een staat­slen­ing met een coupon van 12% uit te schrijven.

Jubak is van mening dat we nu in de tweede fase van de finan­ciële mark­t­cri­sis zit­ten. Fase 1 is die van de ver­rass­ing”. Leners en kredi­etver­strekkers rea­geren ver­rast op de mark­t­tur­bu­len­tie. Ineens komt het besef op dat er te gemakke­lijk kredi­et is ver­strekt aan per­so­n­en die dat niet had­den moeten kri­j­gen. IEX-colum­nist Corné van Zei­jl heeft een heel duidelijk artikel geschreven over de Amerikaanse sub-prime” hypotheek­markt: http://​www​.iex​.nl/​c​o​l​u​m​n​s​/​c​o​l​u​m​n​s​_​a​r​t​i​k​e​l​.​a​s​p​?​c​o​l​i​d​=​26964

Het per­cent­age van de Amerikaanse hypotheken dat niet afbe­taald wordt is in het eerste kwartaal van 2007 geste­gen naar de hoog­ste stand ooit en neemt nog steeds toe. Vol­gens nieuws­brief­schri­jver Den­nis Gart­man ( http://​www​.gart​man​.com ) is dit slechts het top­je van de ijs­berg (zie figuur)

Cen­trale banken ope­nen de stuwmeren

De huidi­ge cri­sis is overge­gaan in fase 2: het geld pom­pen in het sys­teem door cen­trale banken. De ECB, de Amerikaanse Fed en recent de Bank of Eng­land gri­jpen in de geld­markt in en zor­gen voor liq­uiditeit. Zij zijn in feite de lenders of last resort” gewor­den. Tegelijk­er­ti­jd betekent dit dat zij de de stri­jd om de inflatie te beteuge­len op moeten geven.

Deze week wordt in twee opzicht­en cru­ci­aal. Allereerst is er van­daag de rentebesliss­ing van de Fed. Een tweede belan­grijk gegeven zijn de resul­tat­en waarmee de Amerikaanse zak­en­banken deze week op de prop­pen komen. Te begin­nen van­daag met Lehman Broth­ers gaan vier van de vijf groot­ste Amerikaanse zak­en­banken deze week hun derdek­wartaal­ci­jfers pub­liceren. Echt hoogges­pan­nen kan je de anal­is­ten­verwachtin­gen niet noe­men. Door de sub­prime-cri­sis zijn hun win­st­prog­noses gemid­deld met 18% neer­waarts bijgesteld. Het zwarte schaap bij uit­stek is Bear Stearns, waar­van de verwachtin­gen halveer­den. Mer­rill Lynch en vooral Gold­man Sachs ontsnap­pen gro­ten­deels aan de malaise.

Vol­gens Jubak zal het kwartal­en duren voor­dat alle slechte lenin­gen afgeschreven zijn. Hij verwacht dat de zak­en­banken elk kwartaal een stuk­je zullen afschri­jven. De omvang van de ver­liezen die voor het derde kwartaal aangekondigd zijn, zal Wall Street het gevoel geven dat het erg­ste voor­bij is. De markt zal opti­mistis­ch­er wor­den en beleg­gers zullen weer aan het kopen slaan.

Prof­iteren van dit scenario

Op korte ter­mi­jn verwacht Jubak een ral­ly die half okto­ber van start kan gaan. Beleg­gers kun­nen hierop inspe­len door groeiaan­de­len te kopen die relatief ongevoelig zijn voor ver­trag­ing van de economis­che groei. 

Een van die fond­sen is Davi­ta ($61.77) (klk hier voor de actuele koers)

Dia­betes (suik­erziek­te) is- helaas- een groei­sec­tor in de Verenigde Stat­en. Jaar­lijks neemt het aan­tal per­so­n­en met deze ziek­te met 4% toe. Davi­ta is de lei­dende onderne­m­ing op het gebied van dial­yse en daaraan ver­bon­den dien­sten. Het bedri­jf heeft in totaal 104.000 patiën­ten die het bedi­ent mid­dels een netwerk van 1300 klinieken.

Het aan­deel is recent gedaald en heeft rond $55 een bodem gevor­md. De koers werd gedrukt door zor­gen over bezuinigin­gen van de over­heid op de gezond­hei­d­szorg. Deze zor­gen bleken niet gegrond te zijn. De cijfers over het tweede kwartaal waren beter dan verwacht. Het bedri­jf heeft de omzetverwacht­ing voor dit jaar ver­hoogd van $740 miljoen/$780 miljoen naar $790 miljoen/$820 miljoen. Davi­ta kan in com­bi­natie met de ver­beterende oper­a­tionele marge de komende kwartal­en voor meer posi­tieve ver­rassin­gen zorgen. 

Jubak heeft een koers­doel van $70 tot juli 2008.

Op lange ter­mi­jn is de colum­nist negatief. Vol­gens hem kan de malaise de komende 12 tot 18 maan­den aan­houden. De reden is dat de cen­trale banken de cri­sis slechts uit­gesteld hebben. Goud kan als een goede vluchthaven dienen. Daarmee kan geprof­i­teerd wor­den van de verwachte oplev­ing van de inflatie die veroorza­akt wordt door het extra geld dat in de finan­ciële mark­ten gepompt wordt. De voorkeur gaat uit naar een ETF. Met een ETF koop je fysiek goud in plaats van een aan­deel. Daarmee kun je eventuele risi­co’s met betrekking tot sti­j­gende pro­duc­tiekosten ont­lopen. Goud­mi­j­naan­de­len zijn recent fors geste­gen zodat goed­kope fond­sen nauwelijks te vin­den zijn. Mogelijk kun­nen deze aan­de­len door win­st­ne­min­gen een cor­rec­tie door­mak­en. Op dit moment lijken de IShares Comex Gold Trust ($71.07) (klk hier voor de actuele koers) de beste manier om te prof­iteren van het poten­tieel op de lange-ter­mi­jn van de sec­tor. Hij heeft voor deze track­er een koers­doel van $84 in juli 2008.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.