...

Hoog, hoger, hoogst: Babel achterna

20 december 2009, 20:36 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Het begint al aan zee, waneer kinderen willen dat hun zand­kas­teel het hoog­ste moet zijn van het ganse strand. Tot de zee opkomt. Lat­er, als de kinderen groot zijn, gaan som­mi­gen onder hen door met torens bouwen. Tot er een omvalt?


Iets meer dan twee jaar gele­den, op 30 sep­tem­ber 2007, had­den we het op deze plek over Torens van Babel nu en straks. Hier­bij poneer­den we, dat hoog, hoger, hoogst vooral voor de huidi­ge groei­lan­den het devies was om hun economis­che macht te beklemtonen.

Sinds 2007 is er een en ander gere­aliseerd, daarom deze update. Voor alle duidelijkheid: we hebben het over gebouwen, bruik­baar als kan­toor- of leefruimte. Anten­nemas­ten, brug­pi­jlers en dergelijke vallen hier­door buiten het bestek van dit overzicht.

alt

Dubai prijkt met zijn bouwtech­nis­che won­der Burj Dubai op de eerste plaats en ver­dringt zo Taipei 101 naar de tweede plaats. Een Chi­nese real­isatie, Sjang­hai World Finan­cial Cen­ter duwt Petronas Tow­ers naar de vierde plaats en verder bli­jft de ran­gorde onveranderd.

alt

Als we het bek­ijken in boven­staande grafiek, dan komt het reusachtige karak­ter van Burj Dubai ten volle naar voren. Het gevaarte is zo maar even­t­jes 310 meter ofwel 61% hoger dan de Taipei 101. Plaats op de Taipei 3,5 Ams­ter­damse West­er­torens of 2,5 Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathe­dralen en je staat net zo hoog als de Burj Dubai.

alt

De eerste steen, spadesteek of schep met de bull­doz­er gebeurde meer dan 5 jaar gele­den, op de eerste dag van de herf­st van 2004. In de loop van 2007 stak het gebouw in de steigers Taipei 101 voor­bij om uitein­delijk op 21 jan­u­ari 2009 te stop­pen met groeien, toen het de respectabele hoogte van 818 meter had bereikt. Dat is zek­er respectabel, maar de ambities lagen oor­spronke­lijk nog hoger, som­mi­gen droom­den van 950 meter maar dat is uitein­delijk niet gelukt.
Achter het con­cept moet een archi­tecten­bu­reau uit Chica­go wor­den gezocht, nl. Skid­more, Owings & Mer­rill (neen, deze laat­ste heeft niets te mak­en met het orakel van Oma­ha).
De aan­nemers kwa­men uit 4 lan­den: Sam­sung (Korea), Besix (Bel­gië), Turn­er (USA) en Arabtec (Verenigde Ara­bis­che Emi­rat­en).
De Ital­i­aanse mod­ekon­ing Gior­gio Armani (geboren in 1934) werd gevraagd het interieur te ontwer­pen. Er komt in het gebouw trouwens een heus Armani-hotel van gigan­tis­che pro­por­ties, want wat kan je anders zeggen van een hotel dat 37 verdiepin­gen in beslag neemt?
Verder komen er 71 verdiepin­gen met apparte­menten (leuk om naar de woesti­jn te kijken van op niveau num­mer 108). Er is ook een zwem­bad voorzien op de 78ste verdieping (als dat lek raakt dan zou ik niet graag eron­der staan). Op het 124ste komt een uitk­ijkruimte maar over de 38 overige niveaus hemel­waarts wordt momenteel niet gerept. Wel zou er ergens een mega-winkel­cen­trum komen. Hopelijk valt de lift nooit in panne. Over lift gespro­ken: in de Burj Dubai komen s werelds snel­ste liften die u, nerveus zwe­tend of niet, aan de snel­heid van 65 km/​uur de hoogte in zullen schi­eten.
Het hele project zou zowat 800 miljoen USD (546 miljoen EUR) gekost hebben.
Eige­naar van het optrek­je is Emaar Prop­er­ties (Verenigde Ara­bis­che Emi­rat­en).
De offi­ciële open­ing van Burj Dubai is voorzien voor 2 jan­u­ari 2010. Allen daarheen, dus.

Taipei 101, num­mer 2 in de reeks behan­delden we al in geciteerd artikel van 30 sep­tem­ber 2007.

Num­mer 3 van s werelds hoog­ste tre­f­fen we aan in Chi­na: Shang­hai World Finan­cial Cen­ter. Het werd geopend in augus­tus 2008 en her­bergt sinds­di­en kan­toren, con­fer­en­tiezalen, hotels, uitk­ijk­plat­forms, winkel­cen­tra en een muse­um.
De archi­tect gin­gen de opdracht­gev­ers zoeken in New York, want het werd Kohn Ped­er­sen Fox Asso­ciates, met een ste­vige rep­u­tatie wat betre­ft het optrekken van torenge­bouwen.
Er waren twee aan­nemers, alle­bei Chi­nees, betrokken bij de real­isatie.
Het gebouw heeft bove­naan een merk­waardi­ge rechthoekige open­ing, bedoeld als uitk­ijkpunt voor toeris­ten. De oor­spronke­lijke bedoel­ing was dat de open­ing rond zou zijn, maar gezien bepaalde Chi­nese gevoe­lighe­den werd dit idee afgevo­erd. Een enorme cirkel bove­naan het gebouw zou immers con­no­taties oproepen met de vlag van Japan. Aan het rechthoekige gat heeft het gebouw zijn bij­naam fle­sopen­er’ te danken.
De kost­pri­js is 1,2 mil­jard USD (819 miljoen EUR).
Naar ver­lu­id is in de nabi­jheid een nieuwe toren gep­land, die veel hoger dan 500 meter’ zou worden. 

Voor de overige 7 gebouwen uit ons lijst­je ver­wi­jzen we opnieuw naar ons artikel van 30 sep­tem­ber 2007.

Wat de komende jaren betre­ft zullen we nog torenge­bouwen zien oprijzen:

- Free­dom Tow­er in New York, USA
- Rus­sia Tow­er in Mosk­ou, Rus­land
- Lotte World II en Suy­ong Bay Tow­er in Busan, Zuid-Korea
- Union Square Phase 7 en The Gate­way III in Hong Kong, Chi­na
- Xuji­ahui Tow­er, Shang­hai, China

In dit lijst­je ont­breekt de Bion­ic Tow­er, die tegen 2015 met zijn 1.230 meter als een kolos de sky­line van Shang­hai zou beheersen. Dit gebouwt­je zou per­ma­nent 100.000 bewon­ers tellen, die er nooit uit komen. Deze over­groei­de vogelkooi zou min­stens 15 mil­jard dol­lar (10,2 mil­jard EUR) gaan kosten. Tot op heden tre­f­fen we niets aan dat wijst op eerste ste­nen en dergelijke. Ten­z­ij de hier­boven aange­haalde, nogal cryp­tis­che aankondig­ing dat in de nabi­jheid van het Shang­hai World Finan­cial Cen­ter een gebouw zou komen hoger dan 500 meter’ hier­mee iets te mak­en heeft. 

We vol­gen de evo­lu­tie op en zullen u geregeld updaten.

Tenslotte nog dit: de Toren van Babel werd voort­durend hoger, tot hij instortte onder zijn eigen gewicht. Laat ons hopen dat de archi­tecten en aan­nemers hun reken­werk goed doen, beter dan hun Bij­belse voorgangers. 

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.