...

Inflatie, afschrijvingen en recessie

19 februari 2008, 10:57 | Guy Boscart | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Kijkt u eens naar de titel van deze col­umn! … Wat moeten we nu nog meer gaan doen om de beleg­ger duidelijk te mak­en dat juist deze 3 zak­en er meestal afzon­der­lijk al voor zor­gen dat we een moeil­ijke beurspe­ri­ode voor ons hebben liggen? … Natu­urlijk gaat men nu zeggen, de inflatie valt wel mee, de afschri­jvin­gen weten we al en de recessie zal van korte duur zijn …

Inflatie, afschri­jvin­gen en recessie

Wat er alle­maal gaande is momenteel op de finan­ciële mark­ten bli­jft een unieke sit­u­atie waar naar mijn mening veel te laconiek over wordt gedaan, eigen­lijk zit­ten we nu in een peri­ode die vergelijk­baar is in mag­ni­tude als de peri­ode eind jaren 20 ofwel de peri­ode net voor The Great Depres­sion”. Let op, niet geheel met dezelfde fac­toren van toen maar hier­mee wil ik wil aangeven dat de onderliggende kracht­bron­nen op zijn minst gelijk­waardig zijn. 

In de peri­ode nadi­en waren er wel momenten waar de inflatie hoog was, ook komt er geregeld een recessie voor en er kwam wel eens een bank of Hedge­fund in de prob­le­men. Meestal kwa­men die niet samen, of er was inflatie en die werd bestre­den door het ver­hogen van de rente, er kwam een recessie die geholpen werd met het ver­la­gen van de rente.

Momenteel hebben we te mak­en met de unieke sit­u­atie met zow­el de inflatie die fors oploopt door de explosieve sti­jging van de grond­stof­fen ter­wi­jl er aan de andere kant een recessie gaande is in de VS en die ervoor kan zor­gen dat deze wordt uit­ge­breid richt­ing de rest van de wereld. Wat moet men dan doen in zo‘n sit­u­atie? Aan de ene kant moet de FED de rente ver­hogen om de inflatie te bestri­j­den, aan de andere kant moet de FED de rente ver­la­gen om de economis­che groei te stim­uleren. En ja, op een bepaald moment zal de term STAGFLATIE” weer eens zijn intrede doen, en deze term is de groot­ste vijand van de finan­ciële mark­ten weten we uit het verleden nog. Weet u, de MIX van zak­en die we nu bij elka­ar kri­j­gen is er een die zijn gelijke in feite niet kent, geen enkele keer in het verleden kwa­men al deze zak­en teza­men op een zelfde moment. Ik begri­jp dan ook niet waarom men er zo onver­schillig over doet. 

Let op, daar hoort uit­er­aard ook nog de kredi­et cri­sis bij, banken komen in moeil­ijkhe­den en moeten astronomis­che bedra­gen afschri­jvin­gen. Momenteel al meer dan 100 mil­jard en we horen via Stan­dard and Poor dat dat makke­lijk kan oplopen tot 400 mil­jard. Anderen hebben het al over meer dan 1000 mil­jard dol­lar als het echt extreme vor­men gaat aan­nemen. En dan nog steeds kri­j­gen we niet de reac­tie die er zou moeten komen bij een sit­u­atie als deze.

De FED kiest ervoor om de rente te ver­la­gen om zo de economie te helpen maar vooral ook om de banken­cri­sis te helpen. De inflatie laat men momenteel even buiten beschouwing, iets wat de ECB dan weer niet doet want daar kijkt men eerst naar de inflatie. Er is ook hierin spa­gaat te merken, op ter­mi­jn zal blijken wie de juiste besliss­ing nam of beter nog de minst slechtste.

Even iets uit het recente verleden:

In augus­tus en sep­tem­ber van 1998 brak de Rus­sis­che roe­bel­cri­sis uit omdat de Rus­sis­che over­heid niet langer in staat was te vol­doen aan haar ver­plichtin­gen. De posi­ties van het Hedge Fund LTCM raak­ten in prob­le­men en in augus­tus ver­loor men 1,85 mil­jard dol­lar. De eerste drie weken van sep­tem­ber waren goed voor een ver­lies van 2,3 mil­jard dol­lar. LTCM had slechts een ver­mo­gen van 600 miljoen dol­lar over, maar had nog steeds haar gigan­tis­che posi­ties open staan. Nadat een red­dings­poging van War­ren Buf­fet en Gold­man Sachs (he daar heb je die namen weer!!) afgewezen werd greep de FED in. Door de grote hoeveel­heid open­staande deriva­ten­con­tracten tussen de ver­schil­lende par­ti­jen vrees­de men voor een desas­treuze ket­tin­gre­ac­tie in de finan­ciële wereld. Alle banken wer­den opgeroepen om geld te storten voor een red­dings­fonds van 3,6 mil­jard dollar.

Dit feit hier­boven zorgde ervoor dat de finan­ciële mark­ten in Europa met 40% omlaag moesten, Wall Street ver­loor in die peri­ode meer dan 25%. De grafiek van de AEX ziet u hieron­der uit deze peri­ode. Let wel, we hebben het toen over 3,6 mil­jard dol­lar wel te ver­staan. De dag van van­daag moet elke bank op zijn minst al zoveel afschri­jven en men is nog LANG niet klaar want er komt nog meer, veel meer. De sit­u­atie is nu toch vele malen erg­er dat toen in die peri­ode waar er 1 Hedge Fund omviel. Momenteel zijn er duizen­den van dit soort finan­ciële mas­sav­erni­etig­ingswapens die klaar staan om af te gaan en voor een ket­tin­gre­ac­tie kun­nen zor­gen. Onder­schat die niet, op een dag wor­den we wakker en er valt er een om met alle gevol­gen vandien.

Men is de con­t­role kwijt:

Men kent het wel, die heeft een prod­uct ontwikkelt, de ander kijkt ernaar en doet het ook op zijn manier. Anderen vol­gen snel en voor men er goed over nadenkt bestaan er al tien­tallen van dat soort pro­ducten. Zo is het ook gegaan met die Hedge Funds, Slechts 5% van de aardse rijken doet er aan mee maar we weten ook dat 5% van de aardse bevolk­ing 95% van het kap­i­taal op aarde bez­it. De rijken wor­den rijk­er, de armen armer, is alti­jd zo geweest en zal niet veran­deren in de toekomst ten­z­ij er een moment komt dat het geld geen waarde meer heeft, dan hebben die 5% een groot prob­leem. Zover is het nog niet, en dat zal ook nog niet komen op ter­mi­jn denk ik. 

Wel is het zo dat de con­t­role voor­taan onmo­gelijk wordt. Deze pro­ducten zijn gemaakt op goed geluk en het inzetten van de Car­ry Trade” con­struc­ties speelt daar een grote rol bij. De inter­na­tionale finan­ciële oper­aties, en de archi­tec­tu­ur ervan bieden geen enkele zek­er­heid dat deze bli­jven bestaan, er zijn diverse obstakels te bedenken welke het sys­teem onderuit kun­nen halen.

De finan­ciële dereg­u­ler­ing heeft in feite een waar mon­ster gecreëerd en juist zij die con­t­role op de voorziene win­sten betreuren kun­nen de tal­rijke opdoe­mende prob­le­men zomaar niet meer oplossen.. De finan­ciële vir­tuozen zijn daarin juist veel sluw­er geweest dan de tra­di­tionele bankiers. Als we gaan let­ten op de com­plexe sit­u­atie en de gren­zen van onze ken­nis, is het bij­na niet te voorzien of in te schat­ten hoe dit alles zich verder gaat ontwikke­len. Natu­urlijk wil nie­mand uit­gaan van het erg­ste, waarom zou men maar we kun­nen niet anders dan daar wel reken­ing mee te houden gezien de sit­u­atie de dag van van­daag op de finan­ciële mark­ten. Een soort big bang” behoort zek­er nog tot de mogelijkhe­den op ter­mi­jn, en die ter­mi­jn hoeft niet eens zover voor ons te liggen. 

Bank X

Uit­er­aard zal dit alles vallen of staan door de con­t­role van de pio­nier van het­geen waar we het over hebben, de pio­nier ofwel Bank X genoemd bij deze staat bek­end als het groot­ste Hedge Fund ter wereld. De uitvin­der van de diverse con­struc­ties, de verdel­er van de diverse pakket­jes en de know how richt­ing de ander instellin­gen. De engel met de blik van de duiv­el als u het mij vraagt. Daarom bli­jft Bank X een richt­punt, men moet die in het oog bli­jven houden.

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.