...

Johan's favoriete stock picks

15 oktober 2008, 21:37 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Het zijn ver­duiv­eld moeil­ijke tij­den voor beleg­gers, en sinds enkele dagen wor­den we gecon­fron­teerd met een men­geling van angst­gevoe­lens (gaat het na een korte beren­ral­ly alweer neer­waarts?) en gevoe­lens van (waarschi­jn­lijk) tijdelijke euforie, waar hebzucht er alweer in slaagt ons het gevoel te geven een mogelijk ral­ly te missen.

Ik schreef het al in m’n vorige colum: op pikzwarte momenten liggen er vaak oppor­tu­niteit­en op ons te wacht­en. Vraag is of we ze dur­ven te nemen?
Niet dat we over­haast te werk moeten gaan: de dalin­gen van van­daag tonen aan dat de beren­ral­ly van korte duur was. Er zijn nog heel veel onzek­er­he­den en de bodem is nog niet gelegd. Maar…

Ik ga er van uit dat de mil­jar­den­stroom die de over­he­den momenteel in het sys­teem pom­pen het verziek­te finan­ciële sys­teem er daad­w­erke­lijk zullen boven helpen. Met de gek­ende gevol­gen van­di­en, uit­er­aard. De ver­tra­gende economie, de zieke huizen­markt, een ver­min­derd con­sumenten-en onderne­mersvertrouwen. Maar zit dit alles onder­tussen al niet in de koersen verwerkt? 

Vertrekkende vanu­it een lange ter­mi­jn­visie zie ik in alle gitzwarte onheils­bericht­en en in de vaak bloe­drode koersen toch enkele lichtpunten:
- Het finan­ciële sys­teem gaat back to basics: het aan ban­den leggen van heel wat ondoorzichtige con­struc­ties, het rem­men van exor­bi­tante pre­mies voor CEO’s en traders die enkel het korte casino­gewin in de hand werk­ten; lat­en we dit alles maar het ethisch reveil van de bank­sec­tor noemen.
- De enige richt­ing die de rente uitkan is vol­gens mij naar bene­den, het inflatiespook verd­wi­jnt tijdelijk naar de achter­grond: eens de rente laag genoeg geëvolueerd is, betekent dit een stim­u­lans richt­ing beurs.
- Olie: wie sprak enkele maan­den gele­den nog van 200 USD per vat? Dezelfde anal­is­ten voor­spellen nu met even­veel gemak pri­jzen van een 50 USD… Als dit geen stim­u­lans is!
- De onge­brei­delde hebzucht van som­mige pri­vate equi­te funds en hedge­funds waar het woord lever­aged” wel gigan­tis­che pro­por­ties aan­nam lijkt nu verleden tijd. Ik hoop dat het snelle geldgewin hier­door wat op de achter­grond verd­wi­jnt en investeerders opnieuw gaan voor long term fundamentals’.

U merkt het, ik ga ervan uit dat het gezond boeren­ver­stand’ op den duur opnieuw gaat regeren en de mark­ten zullen gedreven wor­den door bedri­jven met duidelijk­er bal­ansen, een coher­ent toekom­st­beleid en een gestage groei. Als lange ter­mi­jn­be­leg­ger kan je in feite niet meer wensen!

Vanu­it die visie ga ik als bodemviss­er op zoek naar een aan­tal waar­den met toekom­st­po­ten­tieel, vaak sterk afges­trafte waar­den (hoewel ik net bedenk dat er momenteel weinig niet afges­trafte waar­den te vin­den zijn…).

Ik over­loop m’n lijst­je kort met u. Ofwel heb ik net gekocht, ofwel volg ik nauwgezet op om in de nabi­je toekomst een posi­tie in te nemen.
De afges­trafte sec­toren waarin deze aan­de­len zich bevin­den, behoren ofwel tot de energiesec­tor of de bank­sec­tor. Bij een terug oplevende economie zal het energievraagstuk zich sowieso opnieuw stellen en verwacht ik opnieuw hogere energiepri­jzen. Bij de bankaan­de­len verwacht ik eve­neens een oplev­ing, en hier kies ik voor een solide Bel­gis­che bank en een online make­laar die zou moeten prof­iteren van de huidi­ge volatiliteit die bli­jvende trans­ac­ties genereert.
De koers-win­stver­houdin­gen van allen is vrij laag, maar de vraag is natu­urlijk of de win­sten behouden kun­nen blijven…

Petroleo Brasileiro (Petro­bras) (NYSE, 27,32 USD)
Brazil­i­aanse per­tro­le­um­reus die op ton­nen te ont­gin­nen voor­raad zit. Zeer zwaar afges­traft na een moor­dend sti­j­gende trend.




Gazprom (Xetra, Gazprom ADS,ISIN US3682872078, 15,18 EUR)
Rus­sis­che gas­maatschap­pij, met boven­staande code te koop op Xetra. Gelijkaardig ver­haal: Gazprom zit op gigan­tis­che aardgasvoor­raden en kri­jgt meer en meer macht naar pri­jszetting toe. Ook hier verwacht ik beter­schap bij een terug opleven van de brandstofprijzen.



KBC (Euronext Brus­sel, 37,98 EUR)
Voor de Ned­er­lan­ders onder jul­lie, KBC is een Bel­gis­che bank met vooral Vlaamse ver­anker­ing die eve­neens vrij actief is in Oost-Europese lan­den. Ook KBC heeft een heel erg negatief par­cours afgelegd. Geplaagd door sub­prime-afschri­jvin­gen is ook hier de kwartaal­winst omge­turnd in ver­lies. De fun­da­men­tals zijn vol­gens mij echter goed.




Binck­bank (Euronext Ams­ter­dam, 5,28 EUR)
Online­make­laar die zegt goed te varen bij de huidi­ge volatiliteit. 




Roy­al Dutch A (Euronext Ams­ter­dam, 17,85 EUR)
Een meer gematigd energiev­er­haal, maar vol­gens mij eve­neens teveel afgestraft.




GBL (Euronext Brus­sel, 55,25 EUR)
Kwaliteit van super­be­leg­ger Albert Frère die meer en meer Franse acti­va opkoopt. Voor­naam­ste par­tic­i­paties: Total, Suez, Imerys, Lafarge, Pern­od Ricard. Goed­kope kwaliteit!




Tegen einde decem­ber maak ik even een tussen­stand op van deze waar­den. Benieuwd waar ze ons brengen…



Johan Lam­ote voor USMarkets

de auteur heeft long­posi­ties in GBL en Petro­bras, geen posi­ties in de overige bespro­ken waarden.




Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.