...

Korte rokken en zonnevlekken

11 december 2003, 09:58 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Alles of toch heel veel blijkt te cor­rel­eren. Zo zouden er ver­ban­den bestaan tussen de wijze waarop onze dames zich kle­den en de beur­se­vo­lu­tie. Ook zon­nevlekken doen hun duit in het beleg­ger­sza­k­je. De col­umn geeft wat toelicht­ing en tra­cht de beleg­ger te helpen een ver­standi­ge houd­ing te bepalen.



Korte rokken en zonnevlekken
Alles cor­releert’. Dat is zo’n uit­spraak als met sta­tistieken kun je alles bewi­jzen’. We twi­jfe­len er niet aan dat in som­mige gevallen er echt onverwachte ver­ban­den zijn. Maar als als argeloze beleg­ger moet u ver­mi­j­den in valkuilen terecht te komen. Daarom geven we u graag een paar voor­beelden van bij­zon­dere correlaties. 
alt
Ten eerste is er een artikel in het week­blad Trends van 25 sep­tem­ber 2003, van de hand van pro­fes­sor Hel­mut Gaus van de Rijk­suni­ver­siteit Gent. Gaus ziet de economie evolueren in lange gol­ven van 25 jaar. Wat deze gol­ven doet bewe­gen, is de psy­cholo­gie. Tot daar zijn we het hele­maal eens, zie de col­umn De psy-fac­tor’. Als het slecht gaat, dom­i­neert de angst. Dat uit zich o.m. in de wijze waarop vrouwen zich kle­den. Als het slecht gaat, dra­gen ze donkere kleuren, lief­st zwart en min of meer vormeloze kleren. Als het goed gaat, zien we over­al rode tin­ten, decolletés en korte rokken. Dat was zo het geval de afgelopen zomer. Con­clusie van de pro­fes­sor: de angst neemt af, de vrouwen zien het weer zit­ten omdat ze langs alle kan­ten posi­tieve sig­nalen kri­j­gen. Onze economis­che curve beweegt zich terug opwaarts, betere tij­den wenken. Tot daar pro­fes­sor Gaus. 
alt

Iemand die het uit een gans andere, toch wel spe­ciale hoek bek­ijkt is de Ned­er­landse beurs­go­eroe Charles Nen­ner. Hij poneert (en dat is tevens de titel van zijn artikel): De beurs is tot op de min­u­ut voor­spel­baar”. Aha. Daar staan ze dan te kijken, de tech­nis­che en de fun­da­mentele ana­lysten. Wat is de kristallen bol van Nenner? 
De zon­nevlekken. Hoe actiev­er de zon, hoe gretiger de beleg­ger koopt. Als je in boven­staande grafiek de enorme pieken ziet in de peri­ode 1999 – 2000 dan merk je dat de tech­nolo­gie-zeep­bel niets anders was dan irra­tion­eel koopge­drag onder invloed van de zon­nevlekken. Ook de schom­melin­gen van de muntko­ersen zijn ges­tu­urd door de zonnevlekken. 

Wat voor­spelt de heer Nen­ner op finan­cieel gebied gebied voor de nabi­je toekomst? In zijn artikel lezen we:
- de aan­de­len­markt zal vanaf nu (23 okto­ber 2003) een dip meemak­en, maar sti­jgt dan tot eind mei 2004. Daar­na komt een spec­tac­u­laire neergang;
- op lan­gere ter­mi­jn zal de dol­lar nog tweemaal ter­rein prijsgeven;
- de rente heeft het laag­ste punt bereikt;
- de goud­pri­js zal verder stijgen;
- in de VS kun­nen ze zich verwacht­en aan een ineen­stort­ing van de markt van het onroerend goed. 
Dit alles is toe te schri­jven aan een merk­bare afname van het aan­tal zon­nevlekken, te verwacht­en voor de komende jaren. Voor het jaar 2005 vreest Nen­ner een Dow Jones van 5000 pun­ten. In 2006 zal de bodem bereikt zijn en daagt de zon, dit­maal met toen­e­mende vlekken, weer op aan de beleggershemel. 
Is er dan toch een cor­re­latie in dit geval? De eerder pes­simistis­che visie op mid­del­lange ter­mi­jn van Charles Nen­ner vin­den we terug in het­geen Roland Leuschel zei gedurende de beleg­gerdag op 22 novem­ber 2003 van het beurs­blad Cash! (bijlage bij Trends). Leuschel is een bek­ende beurs­go­eroe en eredi­recteur van de BBL. Hij beschouwt van­daag de beurzen als overge­waardeerd en ziet aan de hori­zon een crash opdoe­men, erg­er dan die van maart 2000. Een golf van paniek zal door de beleg­gers­geled­eren rollen, erg­er dan die van 1929. We citeren: Alleen goud, grond­stof­fen en oblig­aties die aan de inflatie gekop­peld zijn bieden een uitweg.” Een ide­ale porte­feuille ziet er dez­er dagen vol­gens Leuschel dan ook zo uit:
- goud en grond­stof­fen: 30%,
- vas­trentende pro­ducten (oblig­aties) met coupon, gekop­peld aan de inflatie: 30%,
- kwaliteit­saan­de­len: 30%,
- cash: 10%.
Ziezo, tot daar enkele visies op onze nabi­je beurstoekomst. Wie zal gelijk hebben? Hoe dan ook, voorzichtigheid is zoals steeds gebo­den. En sla daarom Guy Boscarts raad niet in de wind, die hij geeft in de US Mar­kets Nieuws­brief van 28 novem­ber ll. en in de col­umn met de veelzeggende titel De alarm­bel begint sti­laan te luiden”. 
Want een ver­wit­tigd man is er twee waard. En een ver­wit­tigde vrouw eve­neens, ook al draagt ze een rood gedecolleerd top­je en een korte rok. 
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets
5 decem­ber 2003

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.