...

MIST versus BRIC : wie wint?

4 april 2013, 14:21 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De BRIC-lan­den kri­j­gen con­cur­ren­tie van de MIST-lan­den. Vooral Brazil­ië en Rus­land delen in de klappen…


In ons artikel van 7 april 2012 ging ervan uit, dat de BRIC-lan­den (Brazil­ië, Rus­land, India en Chi­na) terug boven water aan het komen waren.

Maar er waren kapers op de kust, want in augus­tus 2012 had­den we het over de MIST-lan­den (Mex­i­co, Indone­sië, Zuid-Korea en Turk­i­je), die vol­gens de Amerikaanse econ­o­mist Jim O’Neill wel eens de fakkel als groei­lan­den van de BRIC-lan­den zouden kun­nen overnemen. 

Daarom deze vergelijk­ende beschouwing van de beur­spresta­ties van BRIC- ver­sus MIST-landen.

alt


Als we enkel kijken naar de slotko­ersen op 2 april 2012 en op 3 april 2013 dan is het over­duidelijk dat MIST het stukken beter doet dan BRIC, waar klap­pen van 13,3 tot 1,7% geïn­casseerd wor­den. Enkel India laat een mid­del­matige winst van 7,5% zien.

Bij MIST zien we win­sten gaande van een mid­del­matige 5,7% tot een toch wel mooie 34,8%. Enkel Zuid-Korea kreeg een niet al te erg tik­je van 2,3%.

Als we de cijfers van BRIC en MIST vergelijken met indices die we als ref­er­en­ties kun­nen beschouwen, dan zien we dat zow­el de Bel20, de AEX en de Dow Jones Indus­tri­al het beter deden dan BRIC en MIST, met uit­zon­der­ing van de knappe presta­tie van Turkije.

Maar hoe zijn deze indices geëvolueerd het afgelopen jaar?

alt

alt

De Bel20 en de AEX vol­gden alle­bei een opwaarts kanaal met een rust­pauze, die bij de BEL20 viel in de herf­st van 2012 en bij de AEX duurde van augus­tus tot decem­ber 2012.

alt

Bij de Dow Jones was het par­cours veel gril­liger. In de herf­st van 2012 kalfde bij­na alle winst geboekt sinds april af, maar vanaf dan was de opgang niet meer te stuiten.

Details over deze 3 indices (en nog veel meer) kunt u dagelijks vol­gen op deze website.

Indices van BRIC-landen

alt

De Brazil­i­aanse Boves­pa zat in de zomer van 2012 in zak en as maar her­stelde (met de nodi­ge bokken­spron­gen) tot iets meer dan 63.000 pun­ten om bij de jaar­wis­sel­ing op het niveau te staan van bij de start van onze grafiek in april 2012 . Dat was te hoog gegrepen en na het eerste kwartaal van 2013 staat de index zelfs het peil van de herf­st 2012. De glob­ale cri­sis zou hierin een nefaste rol spelen.

alt

Het verg­ing de Rus­sis­che index bij­na zoals de BVSP. Na 2 maan­den 2013 terug bij start in april 2012 en dan een uitschuiver tot iets boven het resul­taat in de herf­st 2012.

alt

Na een terug­val van april tot juni 2012 kwam de Indi­ase BSE in een gun­stig vaar­wa­ter terecht en kon als enige BRIC-index een jaar­winst (+7,5%) voor­leggen.
In jan­u­ari 2013 was deze winst zelfs 14%, maar kon niet behouden bli­jven.

alt

April 2012 buiten beschouwing gelat­en, kende de Chi­nese Shang­hai Com­pos­ite alleen maar neer­gang tot eind decem­ber 2012. Dan vol­gde een mooi her­s­tel tot
ca 2460 pun­ten begin feb­ru­ari 2013. Op dit ogen­blik stond ver­sus april 2012 een winst van 9% op de score­bor­den, maar deze kon niet vast­ge­houden wor­den en zo noteerde de index 1,7% in het rood op 3 april 2013.

Indices van MIST-landen

alt


Na een aarze­lende start in april 2012 begon de Mex­i­caanse basisin­dex aan een klim die cul­m­i­neerde eind feb­ru­ari 2013 rond 46.000 pun­ten, een winst van 15% vergeleken met 2 april 2012. Dan nam de MXX gas terug en thans flirt deze index met het 44.000-puntenniveau.

alt

Net als de Mex­i­caanse $MXX bleef de Indone­sis­che IDX hangen in de maand april 2012, viel dan terug maar her­stelde zich dan, maar dat ver­liep op eerder beschei­den wijze met een lang zijwaarts kanaal van augus­tus 2012 tot mid­den jan­u­ari 2013.

alt

De Zuid-Kore­aanse KOSPI kende het afgelopen jaar felle ups en downs. Een trend valt uit zulk een ver­loop niet af te lei­den. Wel heeft de index een zekere mate van veerkracht die hem alti­jd weer opnieuw uit het dal tilt.

alt

Het loop van de Turkse nationale index is de weer­spiegeling van de groei die dit land momenteel kent. Na 1 jaar een winst van bij­na 35% en het einde lijkt nog niet in zicht.

Besluit

Als we het ver­loop van 2 april 2012 tot 3 april 2013 van de indices van de BRIC-lan­den vergelijken met deze van de MIST-lan­den kun­nen we niet anders dan toegeven, dat op dit ogen­blik laat­stge­noemde lan­den er het beste voorstaan.

Maar we mogen niet uit het oog ver­liezen, dat de indices dicht bij huis’ (AEX, Bel20, Dow Jones Indus­tri­al) het beter hebben gedaan dan de MIST-lan­den, Turk­i­je buiten beschouwing gelaten.

In een vol­gend artikel zullen we inzoomen op de economis­che para­me­ters van de MIST-lan­den, zodat we met deze lan­den nad­er kun­nen kennismaken. 


Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.