...

Money Jungle

12 augustus 2008, 22:03 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Terug van een deugd­doende vakantie. Back in the mon­ey jun­gle. Zijn er nog zek­er­he­den, vraag ik me meteen af.
Gelukkig heb ik per­soon­lijk nog enkele zek­er­he­den. Zoals deze avond. Jazz-cd op de achter­grond. Mon­ey Jun­gle”, jawel, van de fan­tastis­che Duke Elling­ton, hier samen met Char­lie Min­gus en Max Roach. Glaas­je Spring­bank 10 years naast de lap­top, en wat mijmeren over de beursactualiteit.

Ik had bij­na alle posi­ties ges­loten begin juni, toen de vakantie begon. Enkele puts had ik gehouden, dat was zowat alles. De puts bracht­en goed op en ondergin­gen het­zelfde lot. Ik zou de beurs niet te veel vol­gen, maar ik hield maar gedeel­telijk woord: enkele korte rit­jes met de hyper­zenuwachtige bankaan­de­len lever­den leuke korte winsten.

Sinds vorige week leef ik weer volop met de neus op de feit­en. Ik stel me nog steeds dezelfde vra­gen. Is de bodem bereikt? Moet ik volop goed­kope bankaan­de­len kopen? Moet ik terug in goud? Gaat de dol­lar ein­delijk aantrekken? Gaan zow­el de lange- als kor­te­ter­mi­jn­rente dalen onder invloed van de afkoe­lende economie? Wat met olie?

Het ís een mon­ey jun­gle, zoveel is nu wel zek­er. Een jun­gle die z’n geheimen momenteel wel erg weinig pri­js­geeft. Ik schrok me te plet­ter, deze week, toen ik het goud in vri­je val zag gaan. Kopen, durf ik zeggen: de dol­lar ver­sterkt wel, maar op wereldge­bied kenden we deze week een roerig begin, gezien Rus­land de VS lijkt te imiteren. Ook de olie ging lagere regio­nen opzoeken (ein­delijk!), en lijkt nu opnieuw wat te ver­sterken. Olie zou ik nu min­der kopen, maar goud dus wel, let op de goud tur­bo long met stop loss 679. Indi­catieve hef­boom 5,5. Kan tegen een stootje.

In dat oer­woud bek­ijk ik tevens ver­schil­lende bankaan­de­len meer en meer: For­tis, Dex­ia, ING, KBC, en waarom niet het piep­kleine Binck. Momenteel inter­es­sante trad­ing-aan­de­len. Want is het erg­ste leed nu gele­den? Ik denk het niet. Ik hield van­daag m’n hart vast toen ik op de site van L’e­cho de la bourse het nieuws las van JP Mor­gan omtrent de verdere ver­liezen van 1,5 mil­jard dol­lar sinds begin juli (!) die het moest opbiecht­en, waar­van een gedeelte dan nog te verk­laren zou zijn door slechte con­sumentenkredi­eten! Niet meer sub­prime alleen dus! Waar ver­schil­lende waarne­mers reeds schreven over de mogelijkheid dat sub­prime andere kredi­et­takken zou besmet­ten, is dit bericht er dan een bewi­js van dat dit werke­lijkheid kan wor­den. Een doem­sce­nario? Alleszins de moeite er bij stil te staan en uw con­clusies te trekken. Het min­ste dat nu moet gedaan wor­den, is dit op de voet vol­gen. Vol­gen dergelijke bericht­en elka­ar op, dan kan de con­clusie gemaakt wor­den dat de dal­ing van bankaan­de­len, maar ook de beurzen in het alge­meen, nog niet ten einde is.
De ver­schil­lende kwartaal­ci­jfers waarover ik las, vie­len eerder tegen dan mee. Je kan er niet naast kijken: de economie koelt verder af. Ik bli­jf denken aan het woord stagflatie, maar met een verder dal­ende olie lijkt de kans hierop momenteel evenredig af te nemen. Een verder afkoel­ing zit er aan te komen, en als de rente hierop dal­end reageert, dan kan vol­gens mij tegen het jaareinde de weg open liggen voor een ste­vig opflakkerende beurs.
Ik maak momenteel echter slechts één con­clusie (van­daar dat ik deze col­umn bewust kort heb gehouden, ik zie namelijk bij­zon­der weinig kansen open liggen): cash is king! Te weinig opwaartse beweg­in­gen om opnieuw short te gaan, te weinig posi­tieve ele­menten om long te gaan. Ik wacht af en bli­jf me een weg banen door het dichte gebladerte van de mon­ey jun­gle. En stu­it ik op nieuwe inzicht­en? U zult het wel­dra lezen!


Johan Lam­ote voor usmarkets

de auteur bez­it momenteel een tur­bo long posi­tie op goud

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.