...

NIEUWE CRISIS OP DE LOER

18 april 2009, 16:08 | US Markets Redactie | leestijd: 10 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De ene cri­sis laat nog rook­wolken uit de puin­hopen ervan zien ter­wi­jl vol­gens Robert de vol­gende er al weer achter­aan komt .… Ter­men als Chi­na, Hyper­in­flatie en natu­urlijk de US Dol­lar komen langs in deze col­umn van Robert .…


NIEUWE CRISES OP DE LOER

De steeds verder om zich heen gri­jpende kredi­etvlek bergt meerdere crises (omslag­pun­ten) in haar schoot. In dat kad­er zijn er vanu­it het bol­w­erk van het ver­stok­te’ com­mu­nisme in Bei­jing sig­nalen uit­ge­gaan richt­ing The Street — toch het ver­stok­te bol­w­erk van het kap­i­tal­isme — om een eind te mak­en aan de geldsmi­j­ter­ij. Echter, waar Bei­jing zich zor­gen maakt over de waarde van de dol­lar, maakt Wash­ing­ton zich meer zor­gen over de economie. Hoewel Chi­na afhanke­lijk is van de Amerikaanse opname­ca­paciteit van Chi­nese goed­eren duidt de Chi­nese zorg op een bijstelling van de financieel/​economische relatie tussen bei­de grootmachten.

Al enige tijd drin­gen de Chinezen aan op een andere val­u­taire een­heid als reken- en reserve­va­l­u­ta. Met enige nabuurregio’s zoals Indone­sië zijn al afsprak­en gemaakt in de yuan. Dat is vanu­it Chi­na bezien een begri­jpelijk stand­punt. Hier­mee zouden ze hun eigen posi­tie aan­merke­lijk kun­nen ver­beteren, zon­der hun noest ver­di­ende dol­lars in een groot zwart gat te zien verd­wi­j­nen. Het hete hangi­jz­er voor de Chinezen is hoe lang zij hun munt nog bli­jven kop­pe­len aan de dol­lar. Kop­pel­ing aan een mand­je valuta’s (euro, pond, yen) zou Chi­na min­der afhanke­lijk mak­en van de VS. Immers, het land wordt op deze wijze deels ver­lost aldoor (waarde­loos) Amerikaans schuld­pa­pi­er op te moeten kopen met alle risico’s van dien. 

Alle perken te buiten
Nu alle bailouts (gebed zon­der eind) + de stim­u­ler­ings­maa­trege­len ($ 800 mil­jard en niet genoeg) + de opkoop van giftige lenin­gen ($1.000 mil­jard en niet genoeg!) meege­fi­nancierd moeten wor­den, hebben de Chinezen grote twi­jfels. Om de rente laag te houden, nam de Fed geen risi­co en kocht zelfs voor de acht­ste keer nieuw uit te geven staatspa­pi­er op. Dat betekent dat men niet het risi­co van een mis­luk­te veil­ing dorst te nemen. Het recente Engelse voor­beeld van afne­mende inter­esse en oplopende rente bracht een schok teweeg in de UK als ook in de VS. Een over­heid die z’n eigen schuld opkoopt is natu­urlijk koren op elke molen!

Het Amerikaanse min­is­terie van Finan­ciën heeft met de Fed, het Con­gres en de FDIC (Fed­er­al Deposit Insur­ance Cor­po­ra­tion) intussen een bedrag in de orde van grootte van 
$ 13.000 mil­jard uit­geleend, uit­gegeven of gegaran­deerd. Zodoende wordt de economische
terug­gang ver­lengd en het risi­co van een verder uit­diepende schulden­cri­sis slechts ver­g­root. Daar­bij lopen de teko­rten schrik­barend op. Vol­gens het CBO (Con­gres­sion­al Bud­get Office) wor­den de teko­rten voor dit jaar beg­root op $ 1.850 mil­jard of 13,1% van het BBP en op $ 1.380 mil­jard (voor­lop­ig!) of 10% van het BBP in 2010. Voor het komende fis­cale jaar moet er voor een bedrag van meer dan $ 2.500 mil­jard uit de kap­i­taal­markt wor­den gehaald. Welke kap­i­taal­markt? Over de astronomis­che finan­ciële gevol­gen van de ver­gri­jz­ing en de zieken­zorg in de nabi­je toekomst hebben we nu maar meer.

Grote buiten­landse (niet nad­er aange­duide) par­ti­jen hebben zich intussen al deels ont­daan van oblig­aties in Fan­nie Mae en Fred­die Mac, mede ges­tuwd door een nieuwe ronde van fore­clo­sures (wan­be­talin­gen) in de huizen­markt, een sti­jging van 24% in het eerste kwartaal!

Pogin­gen om de economie in de VS en de UK nieuw lev­en in te blazen lopen te hoop tegen het grote prob­leem: de reeds volledig gepros­titueerde Bond Mar­ket (oblig­atiemarkt). De onbe­taal­bare schuld komt voor reken­ing van de belast­ing­be­taler. Van­daar de rev­o­lu­tion­air aan­doende TEA (Taxed Enough Already) Par­ties, die op Tax Day op 15 dez­er wer­den geor­gan­iseerd. Gezien de felle reac­ties hier en daar zal het hier­bij ver­moedelijk niet blijven. 

Zo langza­mer­hand begint ook bij de Amerikaanse belast­ing­be­taler het besef door te drin­gen dat de tij­den van onge­lim­i­teerde con­sump­tie en schulden mak­en voor­bij zijn. Tegelijk eist men dat Wash­ing­ton stopt met de geldsmi­j­ter­ij voor­dat het land in een totale staat van fail­lisse­ment’ komt te verk­eren! Op de beurs is sprake van een geheel andere out­look’. Maak gebruik van deze dead cat bounce of sucker’s ral­ly ges­te­und door de banken die in con­cert’ met betere cijfers komen.

Onder de huidi­ge omstandighe­den zijn beursko­ersen vol­strekt irrel­e­vant. Dat blijkt somti­jds ook uit de gigan­tis­che uit­sla­gen. De poorten naar heftige, neer­waartse beur­son­twik­kelin­gen met een AEX dik door de 200 en een S&P 500 door de 500 pun­ten staan nog steeds wagen­wi­jd open! 

Tikkende tijd­bom I
Door het overne­men van staat­slenin­gen door de cen­trale bank verd­wi­jnt het vertrouwen. Immers, dit is de erg­ste vorm van manip­u­latie die tot voor enkele jaren gele­den zou hebben geleid tot het onmid­del­lijke ontslag om niet te zeggen tot kruisig­ing’ van de cen­trale banki­er. Nu wordt deze ver­plicht tot col­lab­o­ratie’ met het min­is­terie van Finan­ciën. Dit alles in de hoop om een totale finan­ciële ineen­stort­ing te voorkomen. Het enige doel dat hier­mee wordt bereikt, is uit­s­tel van executie.

De woor­den van Thomas Jef­fer­son, weet u het nog(?) kun­nen dan ook niet luider klinken: 
the Cen­tral Bank is an insti­tu­tion of the most dead­ly hos­til­i­ty against the prin­ci­ples and form of our Con­sti­tu­tion and deprives the peo­ple of their prop­er­ty until their chil­dren wake up home­less on the Con­ti­nent their fathers conquered’. 

Om de ernst van de huidi­ge ontwik­kelin­gen verder te onder­strepen wor­den de laat­ste maan­den tevens buiten­landse valuta’s in het Amerikaanse finan­ciële stri­jd­perk gewor­pen, althans vol­gens de minuten’ (ver­sla­gen) van de FMOC (Fed­er­al Mar­ket Open Com­mit­tee) van de Fed van 18 maart j.l.

Hoe is dat in god­snaam nu mogelijk?

Tikkende tijd­bom II
Dit wordt geregeld’ mid­dels zgn. swaps, weer dat ver­maledi­jde woord, met buiten­landse cen­trale banken zoals die van de UK, EU, Zwit­ser­land en Japan. Hier­mee wor­den hon­der­den mil­jar­den dol­lars out of thin air’ (uit het niets) onderge­bracht bij buiten­landse banken in ruil voor hun lokale valuta’s. De aldus verkre­gen buiten­landse valuta’s wor­den via de bal­ans van de Fed doorgeschoven naar Amerikaanse banken om hun buiten­landse schulden te kun­nen financieren. Dus gebruik mak­end van de reserve­func­tie van de dol­lar zien de Amerika­nen opnieuw kans hun shit’ te exporteren. Hier­mee wordt een nieuwe tikkende tijd­bom onder het gehele inter­na­tionale finan­ciële sys­teem geplaatst. De finan­ciële cre­ativiteit’ kent werke­lijk geen gren­zen. Een Amerikaans con­gres­lid noemde dit een round-about bailout. 

Meer zout
Om nog meer zout in de wond te wijven, merk­te PIM­CO – het groot­ste oblig­atie­fonds ter wereld – op dat het bez­it van staat­soblig­aties intussen zin­loos is gewor­den gezien de megaschulden die gefi­nancierd moeten wor­den. Aangezien hiertegen­over geen enkele zek­er­heid dan alleen inflatie kan wor­den gebo­den, zijn ze de fac­to waarde­loos. Dat is ook de groot­ste zorg van de Chinezen. Er bli­jft dan weinig anders over dan in hard assets te gaan. 

Het belang van China
Chi­na geldt als één der zeer weinige lan­den zon­der staatss­chuld maar juist met een enorme buiten­landse val­utare­serve. Deze kan ook wor­den ingezet om de locale economis­che ontwik­kelin­gen te bevorderen zon­der schulden te mak­en! Op deze wijze zal Chi­na een voortrekker­srol opeisen. Van de VS noch de EU valt ook maar iets te verwachten. 

China’s belang
Zulks blijkt onder meer uit de gigan­tis­che kop­er­aankopen de laat­ste tijd. Zo werd er in feb­ru­ari niet min­der dan 329.000 ton kop­er aangevo­erd, om het in maart j.l. nog eens dun­net­jes’ over te doen met een hoeveel­heid van 375.000 ton. De kop­er­pri­js is vanaf het dieptepunt al weer ver­dubbeld. Ook is Chi­na bezig voor­raden op te bouwen in ijz­er­erts, zink, nikkel, tita­ni­um, indi­um (zonne-energie), rhodi­um en cobalt (vlieg­tu­ig- en ruimtevaartindustrie). 

Het aantrekke­lijke voor Chi­na is boven­di­en dat het op een uiterst effi­ciënte wijze een deel van de gigan­tis­che dol­lar­reserve ad $ 1.950 mil­jard kan recy­clen zon­der dat de waarde van de eigen munt – de yuan – sti­jgt, ter­wi­jl het de eigen indus­triële rev­o­lu­tie mede veilig stelt. Voorts werd gezien de afne­mende vond­sten in de mijn­bouw­sec­tor, het terug­draaien van de pro­duc­tie alsmede van investerin­gen slim gean­ticipeerd op een hogere kop­er­pri­js in de torkomst. Voorts heeft Chi­na om dezelfde reden het IMF lat­en weten eve­neens grote inter­esse te hebben in de voorgenomen goud­verkoop door dit fonds. 

Het groot­ste belang van Chi­na is even­wel om de groeis­purt er in te houden. Ja, er is sprake van een groeiver­trag­ing richt­ing 6,1%. Duizen­den bedri­jven zijn intussen stil­gelegd, waar­door de werk­loosheid met 27 miljoen werkne­mers is toegenomen. Veel kaf is bezig te verd­wi­j­nen. De Chi­nese dynamiek van de laat­ste 20 jaar ken­nende zal men niet gaan zit­ten afwacht­en zoals bijvoor­beeld in Japan. Het land heeft daar­toe de mid­de­len. Het Chi­nese banksys­teem is nu het sterk­ste in de wereld. De groot­ste banken bevin­den zich in Chi­na. De beurs is er sinds novem­ber met 50% geste­gen. Er is geen land ter wereld waar het financieel/​economisch vertrouwen ondanks de huidi­ge groeiver­trag­ing zo groot is als juist in Chi­na. Begri­jpelijk dat dit z’n uit­stral­ing op de rest van Azië niet mist, Japan daargelaten. 

(Hyper)inflatie op ter­mi­jn als sluitstuk
Hoewel de meesten onder ons meer nog deflatie dan inflatie vrezen, schuilt het inflatiegevaar in de ongek­end oplopende liq­uiditeit in samen­hang met de sluimerende sit­u­atie op de grond­stof­fen­markt. Door het teruglopende aan­bod ontstaan er op enige ter­mi­jn scheve mark­tver­houdin­gen met een oplopende pri­js tot gevolg. Zoals de oplopende oliepri­js vorig jaar heeft aange­toond, zullen pri­jsver­hogin­gen in de grond­stof­fen­sec­tor te allen tijde wor­den door­berek­end in de een­heid van product.

Vergeet niet dat de krediet’bubble’ het gevolg was van het stim­ulerend beleid van de Fed in de jaren na 911. De nu nog lagere rentes en nog meer papieren liq­uiditeit­en in de markt kun­nen niet anders dan de vol­gende bub­ble’ tot ont­brand­ing bren­gen. Onder deze dreig­ing bli­jft edel­metaal het meest kost­bare bezit. 

Kor­tom, the incon­ve­nient truth dreigt een steeds grotere reik­wi­jdte te kri­j­gen. We zullen ons in de toekomst dienen voor te berei­den op veel meer change anders dan Obama’s change lief is! We kun­nen slechts hopen dat realiteit­szin uitein­delijk zal weten te zegevieren.

Robert Bron­cel
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.