...

Oliewinning met de strandschep: Deel 3

12 februari 2006, 12:10 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

DEEL 3: Hon­der­den mil­jar­den vat­en ruwe olie liggen te wacht­en op ont­gin­ning … In deel 3 en meteen het laat­ste van dit drieluik selecteerd Jan ook de firma‘s die daar­bij actief zijn en hoe hun aan­de­len het doen de afgelopen peri­ode? … Zijn er hier wel beleg­gings-per­spec­tieven? Een kri­tisch overzicht …

Oliewin­ning met de strand­schep: deel 3
In het eerste artikel van deze reeks van 3 had­den we het vooral over de manier van win­nen van ruwe olie uit aard­la­gen, bestaande uit een mengsel van zand, een beet­je water en bitu­men. Bij dit pro­ces komt heel wat energie en water kijken en, zoals we in deel 2 aan­toon­den, laat het fameuze sporen na in het milieu.
Zoals boven­staande tabel laat zien, is het gros (75%) van de wereld­voor­raad aan oliezand te vin­den in Cana­da. Ook Rus­land is nog goed voorzien met meer dan 76 mil­jard vat­en (20%).
Het gros van de oliezand­la­gen tref je aan in de Canadese provin­cie Alber­ta, meer bepaald in de streek beheerst door de Athabas­ca riv­i­er. De werke­lijke voor­raad olie die uit zand kan gewon­nen wor­den in deze provin­cie is duizel­ing­wekkend: 1.700 mil­jard vat­en! De ca 265 mil­jard vat­en van boven­staande tabel slaan op het oliezand, dat zich aan de opper­vlak­te bevin­dt of tot een diepte van ca 80 meter. Dieper graven wordt (op dit ogen­blik) niet als rend­abel gezien.
Miss­chien wor­den de namen Athabas­ca en Alber­ta over hon­derd jaar even bekend/​berucht als het Canadese Klondike tij­dens de gol­drush op het einde van de 19ste eeuw. Hoewel: er is een groot verschil. 
De goud­zoek­ers van toen daag­den alleen op of in kleine groep­jes en als gereed­schap had­den ze niet meer dan wat schop­pen en schalen om met ein­de­loos geduld het zand te schei­den van het goud. Van­daag is de sit­u­atie anders. De 21ste-eeuwse olierush gebeurt gestruc­tureerd, niet door indi­viduen maar door firma’s met als uitrust­ing geen schop­pen en schalen, maar met 400-ton­ners en com­plete fabrieken.
Hier­boven ziet u de voor­naam­ste bedri­jven die thans actief zijn op het gebied van oliezand in Cana­da. U gaat zich natu­urlijk afvra­gen waar de ‘grote jon­gen­s’ zijn zoals Shell en Exxon. Wel, daar komen we verder nog op terug. Vooreerst bespreken we het acht­tal van de tabel.
Albian Sands Ener­gy Inc.
Dit bedri­jf met ca 10.000 medew­erk­ers is geves­tigd in Fort Mur­ray in de provin­cie – hoe kan het ook anders – Alber­ta. De huidi­ge pro­duc­tieca­paciteit is ca 57 miljoen vat­en ruwe olie per jaar, ofwel 10% van de nationale Canadese behoefte. 
Opmerk­ing: deze gegevens komen van de fir­ma zelf en zijn niet op een­voudi­ge manier te verifiëren.
Cana­di­an Oil Sands Trust
Deze invester­ings­fir­ma genereert haar meest inkom­sten van haar 35,5% par­tic­i­patie in Syn­crude Oil, zie verder. In 2005 bedroeg de omzet 831miljoen C$, dit is 63% meer dan in 2004
Sinds begin feb­ru­ari van dit jaar neemt de koers wat gas terug, maar is nog alti­jd het dubbele van voor 9 maanden.
Can­west Petroleum
Dit relatief klein bedri­jf bez­it een uit­gestrekt gebied in de buurt van Athabas­ca en beschouwt het als een uitdag­ing te bewi­jzen dat ook daar op lucratieve manier olie kan gewon­nen wor­den. Bericht­en over mogelijke suc­cesvolle vond­sten begin dit jaar hebben de koers op enkele weken tijd ver­dubbeld. Miss­chien is CWPC.OB aan een rust­pauze toe en zal de koers wat terug­vallen, zek­er als er geen nieuw tri­om­fan­telijk nieuws komt. 
Con­nach­er Oil & Gas Ltd
Con­nach­er is druk bezig een eerst oliezand­mi­jn gereed te mak­en voor pro­duc­tie. Tegen het einde van dit jaar moet deze ‘oliezandmijn’ 10.000 vat­en olie per dag oplev­eren, dat is ca 3,7 miljoen vat­en per jaar. Op zichzelf is dit niet spec­tac­u­lair, vergelijk met de 57 miljoen vat­en van Albian Sands, maar Con­nach­er heeft nog andere vin­d­plaat­sen en zal tegen mid­den 2006 zicht hebben op de werke­lijke pro­duc­tieca­paciteit. De aan­deel­houd­ers zijn alvats ent­hou­si­ast, te zien aan het koersverloop.
Sun­cor Ener­gy Inc.
Deze fir­ma pro­duceert niet alleen ver­schil­lende soorten (‘light sweet crude’ en ‘light sour crude’) ruwe olie, maar ook diesel en andere zware brand­stof­mengsels. Haar mark­t­waarde is ca 35 mil­jard USD, maar het aan­tal medew­erk­ers kon­den we (nog) niet te weten komen. 
In 2004 was de net­towinst 939 miljoen USD, ofwel 33% meer dan in 2003. Voor 2005 hebben we nog geen cijfers. 
Syn­crude Cana­da Ltd
Dit is naar eigen zeggen de groot­ste exploitant van oliezand in Cana­da. In 2004 wer­den 87,2 miljoen vat­en gepro­duceerd, dat is 13% meer dan het jaar ervoor. In 2005 wer­den 91,6 miljoen vat­en gepro­duceerd en tegen half 2006 een uit­brei­d­ing van de activiteit­en gep­land, die de jaarpro­duc­tie moeten opdri­jven tot 128 miljoen vaten. 
Naast Cana­di­an Oil Sands Trust heeft Syn­crude nog andere part­ners, zoals Impe­r­i­al Oil Ltd, Petro-Cana­da, Cono­co Phillips, Nex­en Inc., Nip­pon Oil Corp., Mocal Ener­gy Ltd en Mur­phy Oil Corp.
UTS Ener­gy
In 2005 wer­den 190.000 vat­en ruwe olie per dag gepro­duceerd, dat is ca 69,4 miljoen op jaar­ba­sis. Voor dit jaar wordt 30% meer pro­duc­tie gepland. 
West­ern Oil Sands Inc.
Dit bedri­jf is voor 20% deel­ne­mer aan een joint ven­ture voor het exploiteren van oliezand, samen met Shell Cana­da en Chevron Cana­da, die voor resp. 60 en 20% betrokken zijn in het project.
Het gebied dat West­ern Oil Sands bew­erkt bevat ca 1,7 mil­jard vat­en olie en daar­door kan het bedri­jf onon­der­bro­ken pro­duc­eren gedurende 30 jaar aan een tem­po van 155.000 vat­en per dag. Op dit ogen­blik ligt de capaciteit lager, maar het bedri­jf denkt over enkele jaren te kun­nen draaien aan 100.000 vat­en per dag.
Chevron­Tex­a­co, Exxon, Shell en con­soorten
De grote namen in de petro­le­u­min­dus­trie spe­len in de ont­gin­ning van oliezand een rol, die zich iet­wat op de achter­grond bevin­dt. Door deel te nemen aan joint ven­tures of andere con­struc­ties hebben ze nochtans een dikke vinger in de oliepap. 
Wellicht is het hun tac­tiek om door kleine en sterk gemo­tiveerde firma’s te lat­en uit­zoeken wat de beste vin­d­plaat­sen en ont­gin­ningsmeth­od­es zijn om dan één of meerdere bedri­jven over te nemen en onder eigen naam verder te gaan. Op het moment van zo’n acquisi­tie kan een mooie bonus voor de aan­deel­houd­ers uit de bus vallen…
DEEL 3 : De beleggingsmogelijkheden?
Voor het zover is, kun­nen vele van de aan­de­lenko­ersen van boven­staande firma’s nog mooi doorsti­j­gen. Waarom? Aan de ene zijde is er een immer toen­e­mende dorst naar olie, niet alleen in de VS, Chi­na en India, maar ook in Europa en Zuidoost Azië. Aan de andere zijde is er het aantrekke­lijke per­spec­tief, dat olie ‘zo maar’ gewon­nen kan wor­den uit zand, dat ‘zonder meer’ opgedol­ven wordt. 
Wij schreven ‘zo maar’ en ‘zonder meer’ omdat het alle­maal niet zo vanzelf­sprek­end gaat als de pro­du­cen­ten het willen voorstellen. Vooral milieubezwaren kun­nen zwaar door­we­gen, want niet alleen vanu­it Cana­da, maar ook in de rest van de wereld klinken protesten omwille van de vernielde natu­ur, de massa’s bevuild water en de bergen behan­deld maar nog alti­jd bitu­mineus zand waarop niets kan groeien. Ook de hogere pro­duc­tie-kosten kunne parten spe­len, bij voor­beeld wan­neer de pri­js van het vat ‘conventionele’ olie plots zou dalen om de ene of andere reden.

Hoe dan ook, wij zien een beleg­ging in de oliezandin­dus­trie als een langeter­mi­jnge­beuren. Het lijkt ons aangewezen, het koersver­loop van boven­ver­melde firma’s zoals Syn­crude, UTS Ener­gy en andere te vol­gen en enkel in te stap­pen na een dip­je. Miss­chien dat ook US Mar­kets er een anal­ist zal op af sturen om een tech­nisch ana­lytisch onder­bouwde visie te formuleren…
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets

12 feb­ru­ari 2006.
Onder­getek­ende is gepen­sioneerd, hij schri­jft voor US Mar­kets columns en financiële bericht­en. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken fond­sen of bedrijven .


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.