...

Opnieuw een Black Monday. Hoe gaat dit verder?

6 oktober 2008, 20:16 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

De mark­ten verk­eren in serieuze cri­sis, daar zijn we het al een hele tijd op deze site over eens. De sneeuw­bal zette zich traag in beweg­ing, maar rolt nu in volle snel­heid door het economis­che land­schap, steeds meer slachtof­fers met zich meesleurend.
Wall­street leek ver­af, enkele maan­den gele­den, maar nu tonen bankperike­len in Duit­s­land, Ital­ië, Ier­land en uit­er­aard ook Bel­gië en Ned­er­land dat deze ern­stige sit­u­atie ook bij ons tot zware gevol­gen kan lei­den. Ons ban­k­land­schap onderg­ing de afgelopen twee week­ends wel heel drastis­che veran­derin­gen. Bel­gië-Ned­er­land vocht een oude ruzie uit, het lijkt me duidelijk wie er won, al zal dit voor de aan­deel­houd­ers in kwest­ie wellicht een wrange nas­maak opleveren.

Is het einde van een cri­sis nabij als staatsin­stellin­gen orde op zak­en stellen?

Een belan­grijke vraag. De grote fout die velen mak­en is immers in zeer negatieve omstandi­gen steeds zwarter te gaan denken en hier­door mogelijke keer­pun­ten te negeren. Als de mas­sa hopeloos en in paniek is, zijn er vaak inter­es­sante opportuniteiten.

De vraag hier­boven beant­wo­or­den impliceert dat we een kijk hebben op de omvang van het prob­leem, en dat is nu net wat we al maan­den niet hebben. Vast­stelling tot nu toe is dat telkens er zich een grote maatschap­pij in prob­le­men bevond en er par­ti­c­uliere klanten betrokken waren, de over­heid blik­sem­snel ingreep en in staat bleek het tij te keren. Voor­beelden genoeg uit de VS, Ier­land, Duit­s­land, Bel­gië en Nederland. 
Tot nu toe slaag­den deze ingrepen erin de par­ti­c­uliere klanten te bescher­men en het bedri­jf in kwest­ie draaiende te houden, vaak in sterk afges­lank­te versie. 
In die zin kan men dus de indruk kri­j­gen dat zelfs in geval van mogelijke fail­lisse­menten de over­heid een helpende hand biedt die de schade op lange ter­mi­jn kan beperken. In dergelijk geval zie je een oplucht­ing in de finan­ciële mark­ten, wat vaak gepaard gaat met mooie dagwinsten.
De grote vraag is echter in welke mate de over­he­den in staat zullen zijn bijkomende hulp te bieden voor bijkomende slachtoffers?

Uit­er­aard dien ik u het pre­ciese antwo­ord schuldig te bli­jven. We kun­nen enkel hopen dat er geen cas­cade van val­lende banken ontstaat. Dat de sit­u­atie de komende dagen (weken) bij­zon­der kwets­baar bli­jft, ziet u aan de inter­ban­caire overnight rente die spec­tac­u­lair geste­gen is. De finan­ciële sec­tor zit met een terecht arg­wa­nende houd­ing tegen­over elkaar. 
U merkt het, de aan­vanke­lijke oplucht­ing kan vlug plaats mak­en voor een paniekgevoel, omdat de over­heid wéér diende in te gri­jpen en dat het besef groeit dat de over­hei­dsmid­de­len vlug aan het krimpen zijn.

Hoe gaat dit verder?

De weer­slag op de economie
wordt hier­bij al vlug duidelijk: er ontstaat gaan­deweg een cred­it crunch die expanderende bedri­jven kan ver­hin­deren met hun plan­nen door te gaan. 
Gezien de over­heid deze onvoorziene bedra­gen dient aan te wen­nen, kan dit zijn weg niet vin­den in andere (noodza­ke­lijke) pro­jecten die de economie dienen te ondersteunen. 
Een nieuwe spi­raal ontstaat dus in een reeds afkoe­lende economie. De gevol­gen zullen wellicht nog jaren voel­baar zijn. 

Dal­end onderne­mersvertrouwen en consumentenvertrouwen.

Bli­jvend hoge volatiliteit in de markten 
Bek­ijk de VIX-indi­ca­tor en je ziet waarover het gaat, bek­ijk brave’ Amerikaanse en Europese bankaan­de­len die 20% per dag kun­nen sti­j­gen en dalen… Index­en die 4 – 5% per dag bewe­gen zijn de laat­ste weken geen uit­zon­der­ing. Het inter­es­sante is hier dat je sti­j­gende optiepremies bemerkt, het moeil­ijke is dat het uiterst moeil­ijk wordt de juiste richt­ing in te schatten. 

Con­clusies?
Voor mij bli­jft het Cash is king’, aange­vuld met een gezond gewicht in goud (jawel, goud kreeg de afgelopen dagen ste­vige klap­pen door de dol­lar­be­weg­ing, maar ik ben niet van plan m’n posi­ties af te bouwen). Nu nog short gaan durf ik niet meer, voor de long­posi­ties hou ik mijn posi­tie in GBL aan, en kijk uit naar vol­gende waarden: 
Petroleo Brasileiro 
KBC 
Binckbank 
Roy­al Dutch 

Johan Lam­ote voor USMarkets

De auteur bez­it posi­ties tur­bo long op goud­pri­js, long­posi­tie GBL, geen posi­ties in de overige bespro­ken waarden.




Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.