...

SCHIMMIGE VOORUITZICHTEN

7 januari 2015, 17:53 | Robert Broncel | leestijd: 10 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Hoewel volksver­lakker­ij al van ver vóór de jaartelling dateert zijn we ondanks alle medi­ale vooruit­gang anno 201415 nog maar weinig opgeschoten. Ter­wi­jl het toch juist de taak van de update main­stream media is een ver(helder)end beeld te geven van de ontwik­kelin­gen zoals deze zich in onze woelige wereld voltrekken.


robert01 708ad

Als De Finan­ciële Telegraaf van 2 jan. j.l. in een artikel op pag­i­na 25 rept van opti­misme over groei” en in dat zelfde artikel goldy locks’ in het vooruitzicht wor­den gesteld dan ben je als niet ingewi­jd lez­er al snel geneigd hier­aan enig geloof te willen hechten.

Maar wer­den we nog niet zo lang gele­den al achter­haald door bijvoor­beeld de Wall Street crash in 1987, de Azië cri­sis in 1997, de tech wreck in 2001 of de banken­cri­sis ingeleid door de val van Lehman in 2008? Wie had deze ontwik­kelin­gen voorzien? En wie had voorzien dat cen­trale bankiers daarop de groot­ste finan­ciële tsuna­mi aller tij­den over ons zouden uit­storten om de economie weer op gang te kri­j­gen? Dat we daarmee de groot­ste koop­krachtverkracht­ing aller tij­den op de koop toe meekre­gen, daarover hoor je tot dusver nage­noeg nie­mand tot­dat ………..!

Was en is het niet zo dat de prin­ci­pale opdracht van cen­trale bankiers luidt toe te zien op zoveel mogelijk koop­krachthand­hav­ing? Nu dat niet lukt, hoor je dan onze” belei­ds­mak­ers bijvoor­beeld toegeven dat een en ander bij­draagt tot ver­grot­ing van de kloof tussen rijk en arm? Voor klokken­lu­ider Thomas Piket­ty (Kap­i­taal in de 21e Eeuw) vol­doende aan­lei­d­ing zijn Légion d’Honneur onder­schei­d­ing te weigeren, omdat de social­is­tis­che regering (con­tra dic­tio inter­min­is) in Frankrijk daarte­gen nog niets noe­menswaardigs had/​heeft ondernomen!

Ken­nelijk om de aan­dacht af te lei­den, wordt er onder­tussen door het V.S., het EU blok en Japan en com­mune liev­er con­frontatie met Rus­land gezocht door voor­ma­lige Sov­je­tre­pub­lieken als Georgië, Mol­davië en Oekraïne bin­nen de West­elijke invloedss­feer proberen te bren­gen. Door sanc­ties en NAVO mankracht alsmede mil­i­tair materieel in de Baltische stat­en en in Polen in te zetten, wordt de span­ning opgevo­erd. Wie heeft daar nu voordeel bij? Voor­ma­lig onder­min­is­ter van Finan­ciën onder pres­i­dent Rea­gan, Paul Craigh Roberts omschreef deze acties in één zijn­er laat­ste artike­len als: The West, the great­est cause of war in human his­to­ry, stands stripped of all legit­i­ma­cy’ (het West­en vormt het groot­ste oor­logs­gevaar in de geschiede­nis en heeft geen poot om op te staan). .

Voorts wordt er in de V.S. vanu­it het niets een groe­ici­jfer van 5% over het derde kwartaal (vorig jaar) uit de hoge hoed getoverd. De groei zou te danken zijn aan meer banen, dal­ende oliepri­js, ontsparin­gen als gevolg van meer vertrouwen in de toekomst(?) alsmede de lage rente, ter­wi­jl de huizen­markt – de belan­grijk­ste groei trig­ger – toch aller­minst een opwekkend beeld te zien geeft. Met ruim 70 miljoen werk­lozen en 43 miljoen Amerika­nen lev­end op voed­sel­bon­nen (John Williams’ Shad­ow­Stats) zou de Fed over­we­gen dit jaar over te gaan tot het ver­hogen van de rente.

Vol­strekt ver­slaafd aan ZIRP (Zero Inter­est Rate Pol­i­cy) en QE (Quan­ti­ta­tive Eas­ing) zal een oplopende rente even­wel de killer van de economie blijken te zijn en tevens de immense schuld­groei mid­dels een hogere rente een verdere ver­snelling meegeven. Dat is een no go area’ met ver­gaande gevol­gen! Wat kun­nen de Fed, de ECB of de BoJ nog doen? Niets(!) want alle kruit is de fac­to ver­stookt ter­wi­jl the point of return’ in de vorm van schuld­saner­ing al in 2008 is gepasseerd. Boven­di­en zou een hogere rente de dol­lar een stroom­stoot geven die als een boomerang op de in dol­lars gedrenk­te emerg­ing mar­kets inwerkt.

Een ander punt van grote zorg betre­ft het al maar door­groeiende deriva­ten­com­plex dat thans wordt geschat op een slordi­ge 600 biljoen dol­lar of 600 met 12 nullen. Wat de meesten niet weten is dat ruim 15% hier­van expo­sure heeft in de energiesec­tor. Wan­neer de oliepri­js in korte tijd halveert, zou dat toch zicht­baar moeten wor­den mid­dels de nodi­ge beroer­ing in de derivatenare­na. Niets daar­van, zelfs niet nu de gehele com­mod­i­ty­markt als gevolg van de gedaalde vraag onder flinke druk is komen te staan.

Voor de Russen is dat een dubbel pijn­lijke ervar­ing. Teneinde de negatieve economis­che groei enigszins een halt toe te roepen wordt er nu extra olie en gas uit de bodem gepompt. Een verder dal­ende oliepri­js ligt bijgevolg in het ver­schi­et. In een pro­ces van dal­ende com­mod­i­ty pri­jzen als gevolg van afne­mende vraag en afne­mende groei in de opkomende mark­ten alsmede de 0‑groei in Europa kan het niet anders dan dat zich steeds meer span­ning in de derivaten­sec­tor ophoopt met de vraag hoe lang die nog onder­huids kan wor­den gehouden

Wan­neer deze bubbel klapt, zal 2008 nog maar een voor­proe­f­je blijken te zijn vergeleken met de impact van de verni­etig­ing van ons mon­e­taire bestel. Geen won­der dat onder deze omstandighe­den gold ban­ning and bash­ing de mantra op Main Street en Wolf Street bli­jft. Het groot­ste schrik­beeld van de elites betre­ft immers een posi­tieve goud­pri­j­son­twik­kel­ing als sig­nif­i­cant sig­naal van het fail­li­et van het systeem.

Wellicht is het goed nog even terug te gaan tot het jaar 1971 toen de Dow op ca. 1.000 pun­ten stond en het goud nog $35 per ounce deed. Gelet op de huidi­ge Dow stand van 17.500 en een goud­pri­js van $1.200 kom je al snel tot de con­clusie dat de Dow in goud niet meer waard is dan de helft van 1971. Ondanks alle gek­li­er” op de futures­markt COMEX blijkt goud hoe dan ook als pri­maire waarde-indi­ca­tor pri­ma opgeld te doen. Dat ver­taalt zich eve­neens in de inter­na­tionale valutaontwikkeling.

robert02 fc22a

Ook wordt duidelijk dat de dol­lar als de relatief zwak­ste val­u­ta de sterk­ste per­for­mance heeft lat­en zien boven goud. Dat heeft alles te mak­en met de reserverol als dom­i­nante fac­tor, niet tegen­staande het feit dat deze rol reeds op z’n retour is nu lan­den als Chi­na, Rus­land met de voor­ma­lige Sov­je­tre­pub­lieken, India, Zuid-Afri­ka en Brazil­ië intussen bezig zijn een eigen val­u­tapool op te zetten. Ook wordt reeds open­lijk gespro­ken van een alter­natieve IMF en Wereldbank.

Zover is het echter nog niet. De euro liet een dal­ing zien van 12% (gecom­penseerd met een sti­jging van het goud met 13%) ter­wi­jl de yen vorig jaar met 14% verzwak­te. De vlucht in de dol­lar is het gevolg van de mon­e­taire poli­tiek in de rest van de wereld die weer het gevolg is van de mon­e­taire poli­tiek in de V.S. Was er een eeuw gele­den nog slechts sprake van regionale ontwik­kelin­gen, thans zie je rimpel­ef­fecten op wereld­schaal en dat geeft aan een een­maal in gang gezette ontwik­kel­ing een veel grotere mas­sa mee.

Dat de schuld van de V.S. zelfs op de laat­ste dag van 2014 nog eens met een slordi­ge $100 mil­jard omhoog schoot naar een nieuw record van maar lief­st $18,14 biljoen deed vooral­snog niets af aan de sti­jging van de dollar.

robert03 771b6

Voor de beleg­gers wordt het er niet een­voudi­ger op. Afgezien van investeren/​beleggen in rev­o­lu­tion­aire vin­din­gen of in pri­vate equi­ty par­ti­jen met een gede­gen track record­valt er nauwelijks nog geld te ver­di­enen behalve dan tot dusver in de Dis­ney Dow” die zwaar wordt ges­te­und door het zgn. Plunge Pro­tec­tion Team en der­halve de S&P aldoor mee omhoog trekt.

robert04 f0469

Een dus­danige per­for­mance heeft zich in de ganse beur­shis­to­rie nog niet eerder voorgedaan.

Intussen tek­ende zich in de tweede helft van vorig jaar onder­staande opmerke­lijke top down’ for­matie af soort­gelijk aan die vooraf­gaand aan het bloed­bad in 2008.

robert05 bf69c

Hoewel er nog geen sprake is van een bloed­bad in de emerg­ing mar­kets is er wel degelijk sprake van ongerus­theid als gevolg van de gedaalde grond­stof­fen­pri­jzen alsmede de geste­gen dol­lar. Deze ongerus­theid deed beleg­gers opnieuw in de dol­lar vluchten.

robert06 2d501

Beleggen in emerg­ing mar­kets geni­et thans het voor­recht” van een dal­ende beurs in com­bi­natie met een dal­ende val­u­ta. Zo zie je dat de inflatie van het fiat­pa­pi­er met een val­u­ta oor­log in het kiel­zog tot aller­lei ongewil­de ontwik­kelin­gen lei­dt die onrust op de finan­ciële mark­ten veroorzaken.

De groot­ste dal­ing was even­wel weggelegd voor de TSX-Ven­ture Exchange met een slacht­ing van bij­na 70% met als gevolg dat de groot­ste Met­als and Min­er­als Con­fer­ence in San Fran­cis­co zelfs haar deuren moest sluiten daar de meeste met­al­en thans onder de kost­pri­js noteren. Een witte raaf is het Canadese Nip­pon Drag­on Resources Inc. dat met haar vin­d­ing van de ther­mal frag­men­ta­tion’ tech­niek op het punt staat een omwen­tel­ing teweeg te bren­gen in de mijn­bouw­sec­tor met kostenbe­sparin­gen oplopend tot 40% à 50%. Hier en daar wordt al gefluis­terd dat dit fonds wel kan uit­groeien tot de IBM op mijnbouwterrein.

Terugkomend op het uit­gangspunt zal er pas van een omge­keerd sce­nario sprake zijn op het moment dat het vertrouwen uit het fiat­pa­pi­er is weggeëbt. In dat geval zal er tevens een einde komen aan de vol­strekt arti­fi­ciële beurssti­jging. Echter voor­dat het zover is zullen we vol­gens Ron Paul, voor­ma­lig pres­i­dentskan­di­daat, in toen­e­mende mate reken­ing dienen te houden met destruc­tieve maa­trege­len als voort­gaande con­t­role op het in- en uit­gaande kap­i­taalver­keer, pri­js­con­t­role, val­u­ta restric­ties, con­fis­caties en nation­alis­er­ing van pensioenen.

Alleen een forse ver­hoging van de goud­pri­js zal het hoofd aan een struc­turele deflatie kun­nen bieden. Naar­mate het wantrouwen, mogelijk aange­wakkerd door een Grex­it”, in deze schim­mige tijd toe­neemt, lijkt 2015 in elk geval het ide­ale put” jaar op de beurs te wor­den. Zolang dit wantrouwen even­wel nog uit­bli­jft zal de beur­shosan­na naar alle waarschi­jn­lijkheid aan­houden want waar moet die stortvloed aan geld elders heen?

Robert Bron­cel
Voor US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.