...

Schuldenberg VS: De krekel en de mier

2 mei 2007, 23:07 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

De gigan­tis­che schuld van de VS bli­jft maar aan­groeien. Ondanks een wanke­lende won­ing­markt en teke­nen van dal­end con­sumenten vertrouwen ziet het er niet naar uit, dat de gemid­delde Amerikaan zijn leen- en daaraan ver­bon­den con­sump­tiege­drag uit zichzelf wil veran­deren. Dat doet ons denken aan een 17de-eeuwse Franse fabel. 


De krekel en de mier

Het is al een tijd­je gele­den en daarom denken we dat het tijd is om de zg. Nation­al Debt Clock van de VS nog eens te tonen:

Live te vol­gen via deze link…

Op woens­dag 2 mei 2007 om 19 uur GMT bedroeg de nationale over­hei­dss­chuld van de VS meer dan 8.843 mil­jard dol­lar ofwel 6.502 mil­jard euro. Als je dit leuke bedrag­je uitsmeert over alle 301.771.794 inwon­ers van de VS op dezelfde dag, dan heeft daar elk indi­vidu een schuld van 29.303,94 dol­lar (21.547,19 euro). 
Sinds eind sep­tem­ber 2006 is deze schuld elke dag aangedikt met ca 1,56 mil­jard dollar! 

Doe dat maar eens na als bedri­jf of particulier.

Als u denkt, dat 8.843 mil­jard dol­lar over­hei­dss­chuld veel is, ga er dan maar eens goed voor zit­ten want dit is de com­plete schuld van de huishoudens, bedri­jven, de finan­ciële sec­toren en de overheid:


Als we dit bedrag­je (35.294 mil­jard euro) weer verde­len over alle burg­ers van de VS, dan is dit per capi­ta een schuld van meer dan ca 159.000 dol­lar (117.000 euro). Ga dat maar eens ophalen met je petje.

Dat het zo’n vaart is gaan lopen en nog alti­jd loopt is het recht­streekse gevolg van de tomeloze kredi­et­poli­tiek in de VS. Het gaat niet alleen over het ver­strekken van een kredi­et aan de con­sument, fir­ma, hypotheek­maatschap­pij of over­hei­dsin­stelling. Het gaat veel verder: niet tijdig ingeloste schulden wor­den aan mooie con­di­ties herge­fi­nancierd enzovoort.

Dit is zo al jaren bezig en er komt geen offi­ciële reac­tie. Trouwens, wie moet offi­cieel rea­geren? Dat kan in de VS enkel de Fed­er­al Reserve, de cen­trale bank. Maar die doet alsof haar neus bloedt. Inte­gen­deel, het had en heeft er de schi­jn van, dat de Fed die ganse kredi­et­mas­sa beschouwt als een teken van duurzame groei. Een economi­es­tu­dent die zoi­ets op een exa­m­en komt bew­eren staat vlug­ger terug in de gang dan hij of zij kan dromen. Maar de Fed die doet ongesto­ord verder. 

Maar nu begint de kredi­et­dijk toch wat af te kal­ven. Kijken we even naar de kredi­eten ver­strekt aan par­ti­c­ulieren (dat vormt de hoofd­moot in die 48.000 mil­jard dol­lar). Yank-met-de-pet kon gemakke­lijk geld lenen met zijn huis als onder­pand, omdat deze won­ing ges­taag in waarde steeg.

Maar nu mak­en we de ken­ter­ing mee in de won­ing­sec­tor in de VS. In maart van dit jaar daalde de verkoop van bestaande wonin­gen met 8,4%, vergeleken met de maand ervoor. We moeten terug­gaan naar het jaar 1989 om zulke terug­val op één maand te hebben. En de pri­jzen van de wonin­gen bli­jven dalen. 

Maar zal de Amerikaanse con­sument zijn koop- en daaraan gekop­peld leenge­drag veran­deren? Diege­nen die een won­ing hebben gekocht die zich ver voor­bij hun finan­ciële reik­wi­jdte bevond zullen moeten inbinden. Maar zolang er zich geen echte cri­sis aan­di­ent in de immo­bil­iën­sec­tor, om nog maar te zwi­j­gen van een com­plete economis­che crash, zien we weinig veran­deren in het con­sump­tie- en leen­pa­troon over de plas.

En zo belanden we bij de fabel van de Franse schri­jver Jean de le Fontaine (16211695). In zijn ged­ci­ht De krekel en de mier’ heeft hij het over een vrolijke musicerende krekel die een ganse zomer zin­gend door­brengt, ter­wi­jl de ijverige mier, doof voor het krekel­gezang, niets anders doet dan werken aan haar win­ter­voor­raad. Ziehi­er enkele lij­nen uit het gedicht: 

De krekel sjirpte dag en nacht, zo lang het zomer was,
Wijl buurvrouw mier bedri­jvig op en neer kroop door t gras.

Maar dan kwam de win­ter en de krekel vond niets meer te eten. Tev­ergeefs wendt hij zich tot de mier met de woorden: 

Ach, juf­frouw mier, geef alsje­blieft wat eten voor de rest
van deze barre win­ter. Ik betaal met rente terug,
Nog vóór augus­tus, krekel­wo­ord en zweren doe k niet vlug!”
Je weet dat ik aan nie­mand leen,”
Zei buurvrouw mier toen heel gemeen.

En de krekel is eraan voor zijn moeite. Het ver­schil tussen de la Fontaines krekel en de Amerikaanse con­sument is dat deze laat­ste, als het erop aankomt, zelfs niet meer kan beloven met rente terug te betalen…

De doorsnee VS-burg­er zal zolang het gaat lenin­gen bli­jven aan­gaan, rond­wan­de­len met cred­it­cards met een gemid­deld uit­staand sal­do van bij­na 10.000 dol­lar per kaart en vrolijk ron­dri­j­den in ben­zi­nes­likkende zware wagens. 

Tot het buiten­land al die in waarde zakkende dol­lars begint uit te spuwen en uit­staande lenin­gen wil zien aflossen. Tot betalin­gen in dol­lar niet meer geac­cepteerd wor­den door het buiten­land. Tot de oliepri­js nog eens de pan uitswingt. Tot…

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

3 mei 2007.

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.