...

Sleutel tot recessie= olie

2 oktober 2006, 10:11 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Men kri­jgt geen recessie wan­neer men een dal­ing of sti­jging gaat kri­j­gen van een gemid­delde pri­jspeil … Een sti­j­gende inflatie gaat automa­tisch niet tot een recessie lei­den … Een recessie verkri­jgt men wan­neer men de pri­jzen die men aan de lever­anciers moet betal­en sneller sti­j­gen dan dat men aan zijn klanten kan doorrekenen.…en hier begint het ver­haal van de olie.…Principes van oliepri­jzen: ‑hoge oliepri­jzen hebben als gevolg hogere exploitatie en eventueel meer pro­duc­tie maar enkel op lan­gere ter­mi­jn ( de ver­hoogde pro­duc­tie bemerkt men enkel na 5 – 10 jaar) — Niet OPEC-lan­den zullen pro­duc­tie niet ver­min­deren wan­neer pri­jzen onder druk staan …


Sleu­tel tot recessie = olie

Men kri­jgt geen recessie wan­neer men een dal­ing of sti­jging gaat kri­j­gen van een gemid­delde prijspeil…

Een sti­j­gende inflatie gaat automa­tisch niet tot een recessie leiden…

Een recessie verkri­jgt men wan­neer men de pri­jzen die men aan de lever­anciers moet betal­en sneller sti­j­gen dan dat men aan zijn klanten kan doorrekenen.…en hier begint het ver­haal van de olie.…

Een snel sti­j­gende oliepri­js zal onher­roe­pelijk een recessie als gevolg hebben. De vrij recente dalin­gen van de oliepri­js hebben een impuls in de posi­tieve zin gegeven aan de aan­de­len. De vraag is hoe­lang duurt een pri­jssti­jging of pri­js­dal­ing om een duidelijke impact te geven op de betal­ings­bal­ans van de bedri­jven. Lat­en we even de oliemarkt bekijken.…

Hoge oliepri­jzen hebben automa­tisch op lange ter­mi­jn lage pri­jzen tot gevolg.…

Dit klinkt tegen­stri­j­dend maar is logisch te verklaren.Een lange peri­ode van hoge oliepri­jzen heeft als gevolg een ver­hoogde exploitatie gevol­gd door een inkrimpende productie.Recente bericht­en geven aan dat de OPEC plan­nen heeft om zijn pro­duc­tie te beperken gezien de over­stock die momenteel aan­wezig is in de wereld­markt (25 miljoen b/​d). Geopoli­tieke ontwik­kelin­gen zijn de laat­ste tijd beperkt gebleven. De bioethanol (biodiesel) ontwik­kelin­gen hebben een gerin­gere impact veroorza­akt dan alge­meen verwacht. Er is momenteel een max­i­male pro­duc­tie in Venezuela, Indone­sie, Iran en Nige­ria omdat deze lan­den kap­i­taal nodig hebben. In N‑Afrika heeft kolonel Kadafi con­tact gezocht met West­erse oliefir­ma’s om de pro­duc­tie te ver­hogen. Er zijn vele nieuwe ontwik­kelin­gen in de Mexikaanse Golf , Rus­land en zek­er Cana­da. Sinopec (Chi­na) investeerd max­i­maal in Afri­ka (Soedan,Gabon) om zijn oliehonger op lange ter­mi­jn veilig te stellen.En de OPEC…hoe meer stock en opslag er in de markt zit hoe min­der invloed zij hebben op de prijs…en dit is ten slotte toch de reden waarom OPEC werd opgericht. In Ameri­ka is de opslag momenteel hoger dan noodza­ke­lijk is voor de peri­ode van het jaar. Men ziet momenteel reeds enkele oliemaatschap­pi­jen die een pro­duc­tieaf­bouw hebben van 6 – 10%. Deze maatschap­pi­jen wacht­en op betere prijzen.…

Wat moeten we hier nu mee.…? Het kan rege­nen, het kan dooien…Feit is als actieve beleg­ger moet men de oliepri­js van nabij vol­gen. De huidi­ge oliepri­jzen (5565 USD/​barrel) zullen een posi­tieve impuls geven aan de economie met als gevolg een zachte land­ing. Oliepri­jzen boven de 75 – 90 USD/​barrel gedurende een lange ter­mi­jn zullen onher­roe­pelijk een recessie geven. Hebt u ten slotte de laat­ste tijd al bemerkt hoe de DJ beweegt met de stijging(daling) van de olieprijs…Dit is een ver­haal over de olie op korte en mid­den lange ter­mi­jn. Op lange ter­mi­jn is het ver­haal duidelijk­er. Na 2010 gaan we in de richt­ing van een flessen­hals. Een oliemarkt die niet meer kan vol­doen aan de behoeftes met als gevolg onafwend­bare opkomst van de alter­natieve energieen. Om een klein idee te geven welke mogelijkhe­den er op ons afkomen…Xcell- zon­necellen waar amorfe sili­ci­um direct op een goed­kope onder­laag van glas of staal wordt gecoat. Het gevolg is dat deze cellen 150 maal dun­ner zijn dan een tra­di­tionele cel, erg effi­cient werken ook in onder­houd en wat het belan­grijk­ste is erg goed­koop zullen kosten.(Xcell geeft IPO’s uit en gaat bin­nen enkele maan­den op de NAS­DAQ noteren). 

Guy Biss­chops
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.