...

Spanningsvelden

20 maart 2011, 14:58 | US Markets Redactie | leestijd: 10 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Aan de hand van de zwab­berende beurzen kun je de toen­e­mende onzek­er­heid bij de beleg­gers aflezen. Dat geldt voor de aan­de­len­markt, de oblig­atiemarkt, de grond­stof­fen­markt en merk­waardig genoeg voor het moment het minst voor de edel­metaal­markt. Onzek­er­heid vind je dik­wi­jls ook terug in de volatiliteit die vanaf begin deze maand een duidelijk opwaartse trend te zien geeft.


Aan­vanke­lijk waren de directe aan­lei­din­gen te vin­den in de onrust in het Mid­den-Oost­en met de oplopende oliepri­js tot gevolg alsmede de wereld­wi­jd oplopende inflatie. Thans dreigt de inflatie ver­sterkt te wor­den door de onzek­er­heid met betrekking tot de con­tin­uïteit van de olielever­anties. Of die echt in het ged­ing komen, valt te betwi­jfe­len daar ook olie’gangsters’ inkomen beho­even. Het zal meer om de pri­js dan om lev­er­ing gaan.

Wel zou vanu­it een andere hoek de druk op de oliepri­js verder kun­nen toen­e­men naar­mate grote opkomende lan­den India en Chi­na naar Amerikaans voor­beeld hun voorne­mens omzetten om hun veel te geringe oliere­serves te gaan uit­brei­den. Uit de bei­de oliecrises in de jaren 70 hebben de Amerika­nen de les geleerd een strate­gis­che reserve met een min­i­male lev­ens­du­ur van min­stens drie maan­den aan te houden. In de V.S. gaat het om een reserve van ruim 725 miljoen vat­en. Deze reserve zou thans een fac­tor 3½ meer hebben gekost. Chi­na wenst tegen 2020 min­stens dat equiv­a­lent in voor­raad te hebben. Het bez­it thans een reserve van ruim 100 miljoen vat­en. India ligt met de huidi­ge reserve van nog geen 10 miljoen vat­en verder achterop. Het vraagvol­ume zal vol­gens het IEA op basis van deze reserve uit­brei­din­gen tot aan 2020 dagelijks met 200.000 vat­en toen­e­men. Bovenop de economis­che groei in deze lan­den leggen dergelijke plan­nen een extra opwaartse druk op de olieprijs.

Nu een deel van de energiepro­duc­tie in Japan is weggevallen en de kern­cen­trales al dan niet kun­nen wor­den her­bouwd zal ook vanu­it Japan de olievraag navenant toen­e­men. Het land bez­it zelf geen oliebron­nen behalve een ver­meende in de buurt van een betwist eilan­den­bez­it met Chi­na. Al eens eerder
heb ik in één van mijn columns aangegeven dat de his­to­rie van de 20ste eeuw vooral door olie werd beheerst. Dat is nu nog steeds niet anders met nieuwe risico’s.

Zo kon­den er in WO I voor het eerst vlieg­tu­igen en tanks wor­den ingezet, waarmee oor­logvo­er­ing een geheel nieuwe dimen­sie kreeg. Hitler zou zijn ideaal ein VW auf Je’ nooit weten te ver­wezen­lijken zon­der goed­kope olie. Die dreef hem richt­ing Roe­menië, de Kauka­sus en ver­vol­gens naar Noord-Afri­ka. De V.S. onder Roo­sevelt hebben in 1941 — hoe wrang nu — Japan onder zware druk gezet zich terug te trekken uit Chi­na onder de dreig­ing van een olieboy­cot. Dat resul­teerde in de Japanse aan­val op Pearl Har­bor. Onze economis­che vooruit­gang na WO II zou zon­der olie nooit stand zijn gekomen. Sterk­er, we zouden ons wellicht nog door de tsjoek-tsjoek hebben moeten lat­en voorttrekken.

Opval­lend

Beslist opval­lend is dat men” voor het eerst bij toen­e­mende span­nin­gen ken­nelijk niet meer in de dol­lar vlucht maar veeleer in de euro, Zwit­serse franc (gerin­gere liq­uiditeit) en de Japanse yen. Ook edel­metaal doet een beet­je mee maar wordt voort­durend neer­waarts bij”gesteld. Een open­lijke en duidelijke aan­wi­jz­ing dat het vertrouwen in de dol­lar afneemt! Toe­val­lig is dit niet, gezien de dreigende” QE3 (derde ver­grot­ing van de Amerikaanse geld­ho­eveel­heid na juni a.s.) in tegen­stelling tot een dreigende rentev­er­hoging uit­ge­spro­ken door ECB voorzit­ter Trichet. Een dergelijke uit­spraak legt een vlo­er onder de euro in relatie tot de dol­lar. Hier­door ontstaat voor Europa een con­cur­ren­tien­adeel op export­ge­bied maar daar­door bli­jft de olie relatief goed­koop. Voor Trichet is het kiezen uit twee kwaden”.

Ongeacht de ingrepen van de cen­trale banki­er is er geen sweet solu­tion meer. Gaat de rente in euroland omhoog dan dreigen de PIIGS uit de boot te vallen. Dat zou zon­der meer de beste oploss­ing zijn omdat het anders goed geld naar kwaad geld smi­jten bli­jft. Natu­urlijk gaat dat ons alle­maal veel geld (in de bank- en pen­sioen­sec­tor) kosten met gevol­gen voor onze lev­ens­stan­daard. Maar beter nu het mes er in dan straks een zwaard te moeten hanteren!

Achter de coulis­sen wordt al druk gespeculeerd over het lat­en vallen” van deze lan­den. Door de rente te lat­en sti­j­gen vallen de zwakke broed­ers vanzelf uit de boot. Dat zal de neu­ro” ten goede komen, ter­wi­jl de zeuro”landen ein­delijk het ver­di­ende” heft in eigen hand krijgen.

Koop­kracht, het parool!

Hoe langer de cen­trale bankiers de geld­pers lat­en open­staan hoe meer koop­kracht ver­loren gaat en hoe meer we straks van de ver­wor­ven wel­vaart (sinds WO II) zullen moeten inlev­eren. Depre­ci­atie (waarde­v­er­min­der­ing) van een val­u­ta lei­dt alti­jd tot infla­toire pri­js­druk. Zolang wereld­wi­jd alle er toe doende lan­den proberen het zelfde deun­t­je (geld­kraan) te spe­len, lijkt die waarde­v­er­min­der­ing optisch mee te vallen. Intussen blijken er onder aan­vo­er­ing van de oliepri­js steeds meer apen uit de mouw te komen die tot voor kort met enig kun­st- en vlieg­w­erk nog tot ruim onder $100 per vat kon wor­den gehouden.

De V.S. als ver­reweg de groot­ste schulde­naar ter wereld met meer dan de helft van de uit­staande schuld ad $7,7 biljoen (12 nullen!) in buiten­landse han­den heeft het meeste baat bij een afwaarder­ing van de munt. De schulden ver­damp­en zo op natu­urlijke wijze” ter­wi­jl de schuld daar­van bij de inflatie kan wor­den gelegd. Het tri­este ervan is dat de belei­ds­mak­ers nooit zullen dur­ven toegeven juist hier­van de oorza­ak te zijn geweest. Kor­tom, we hebben hele­maal niets van het verleden geleerd. De maf­fia zou de vingers er bij aflikken om op deze wijze legaal en onges­traft te ste­len van de koop­kracht van de mede­burg­er. Het is werke­lijk ongelooflijk dat deze per­cep­tie bij het grote pub­liek maar niet wil post­vat­ten. We lat­en onze koop­kracht c.q. ons wel­vaart­sniveau op fla­grante wijze uit­wo­nen” zon­der daarte­gen in opstand te komen. Vroeger was het young man go west’ maar thans is het ondanks Japan young man go east’.

Ongelooflijke uit­sprak­en

Tegelijk lezen we dat de economieën in de west­erse wereld weer aantrekken, bedri­jven sinds lange tijd weer investerin­gen ple­gen, nieuw per­son­eel aantrekken zon­der dat margev­erkrap­ping tot dusver sterk naar buiten treedt. Margev­erkrap­ping gaat immers ten koste van de winst. Anderz­i­jds, door­bereken­ing van de hogere kosten bij niet-sti­jging van de lonen lei­dt tot hogere looneisen. Ook dat werkt infla­toir. Ben Bernanke wist er niets anders tegen­over te stellen dan dat de oliepri­jssti­jging naar alle waarschi­jn­lijkheid slechts van tijdelijke aard zal zijn. Immers een hogere oliepri­js werkt in alle ech­e­lons van de economie door. Maar ken­nelijk heeft hij het licht in de oli­etun­nel al gezien.

Ook voor­ma­lig Fed pres­i­dent Greenspan meende te geloven dat the Unit­ed States is quick­ly mov­ing toward a self-sus­tained recov­ery, while Ben Bernanke has the tools to mop up the $2 tril­lion in print­ed mon­ey from the Fed once the time comes’ (ver­taald: dat de VS zich snel beweegt richt­ing een duurza­am her­s­tel mede omdat BB’ het gereed­schap in huis heeft om de $2.000 mil­jard aan gedrukt geld op te dweilen zodra het moment daar is – intussen is dat bedrag aange­groeid naar $2.400 mil­jard!). Hij hield daar­bij wel een paar sla­gen om de arm: vooropgesteld dat je de geste­gen oliepri­js, de euro­prob­le­men en de bud­get­teko­rten buiten beschouwing laat. Natu­urlijk, als je op deze wijze de patiënt van zijn aan­doenin­gen ont­doet, is hij bij­na ter­stond her­steld. Anderz­i­jds twi­jfelde Greenspan toch ook wel aan zijn uit­spraak door er aan toe voe­gen: the fas­ci­nat­ing issue for fore­cast­ers is how to fac­tor in all these neg­a­tives?’, ofwel: hoe ga je als voor­speller met deze negatieve issues om?

Tenslotte wist onze aloude War­ren Buf­fett de beurzen in ver­vo­er­ing te bren­gen met zijn uit­spraak dat hij still believes that America’s best day is still ahead and my fin­gers are get­ting itchy to step in’. Hij zit op een kas­re­serve van $20 mil­jard die hij in Amerikaanse zou willen steken, ter­wi­jl Greenspan nog geen dag lat­er verk­laarde the stocks at a pre­mi­um’ te vin­den, dus aan de dure kant. Rijm het maar doch in ver­war­ring kom je wel meer tegen­stri­jdi­ge uit­sprak­en tegen. Alleen in Dis­ney­land” kun je notoir” opti­mistisch bli­jven, ook al zit het soms even” tegen. Over koop­krachtver­val wil men het bij voorkeur niet hebben.

In plaats van de aankoop van fysiek edel­metaal boven een bedrag van $10.000 te lat­en reg­istr­eren ware het beter de vri­je aankoop ervan te stim­uleren zoals dat intussen gebeurt in diverse lan­den in Azië en het Mid­den-Oost­en. Daar zijn de dol­lar en de euro al sinds begin 2010 tot besmette” valuta’s verk­laard. Om deze reden is vanu­it die hoek de vraag naar goud en zil­ver nog nooit zo groot geweest. Daarmee koop je straks alle hard (onder de grond) and soft (boven de grond) com­modi­ties!

Geloofwaardi­ge uitspraak

Tenslotte waarschuwde Pimco’s El-Erian (‘s werelds groot­ste oblig­atie­fonds, onderdeel van de Duitse verzek­er­aar Allianz met een beheerd ver­mo­gen van $1,24 biljoen) tij­dens een inter­view met Bloomberg TV twee weken gele­den dat stagflatie breed op de loer ligt. Stagflatie staat voor een stag­nerende economie bij oplopende inflatie. Hij voegde er verder aan toe: the per­for­mance of the dol­lar is a warn­ing shot to Amer­i­ca that we can­not sim­ply assume flight to qual­i­ty and safe­ty’ (ver­taald: de beweg­ing van de dol­lar is een duidelijke waarschuwing dat deze niet langer opgeld doet voor een vlucht naar kwaliteit en vei­ligheid). De vraag is daar­bij wan­neer de euro bij ongewi­jzigd beleid eve­neens deze eer te beurt valt”.

Robert Bron­cel
Pub­li­cist US Markets 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.