...

Swingen met de beren

9 december 2003, 16:19 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Overzicht van een eeuw beren­mark­ten en een antwo­ord op de vraag hoe zich te gedra­gen in deze sit­u­aties.
Swin­gen met de beren
Onder­staande tabel geeft een overzicht van een eeuw beren­mark­ten, waarmee peri­odes bedoeld wordt dat een index, in dit geval de Dow Jones Indus­tri­al, dalin­gen kende van min­stens 15% over twee maan­den. Mini-crash­es zoals in 1987 (19 okto­ber, zwarte maandag) en in 1997 (begin cri­sis in het Verre Oost­en) vallen buiten deze beschouwing omdat ze snel her­stelden en niet meer waren dan een kort­stondi­ge rimpel­ing in de beursvi­jver. In onze tabel gaat het om klep­pers van beren, die gedurende 2 tot 38 maan­den de mark­ten onder hun zware poten vertrappelden. 
Kijk hier­bij zon­der te huiv­eren naar de crash der crash­es, ‑89% van 1929 tot 1932. Qua duur­tijd is de beren­markt 1946 – 1949 met 38 maan­den de (tri­este) record­houd­er tot op heden. 
Tot op heden, jazek­er. Want de beer die thans de beursvlo­eren teis­tert, heeft blijk­baar nog geen zin om ermee op te houden, de kaap van 38 maan­den is al over­schre­den en er zijn geen teke­nen dat het tij gaat keren.
Is dit nu drama­tisch? Niet noodza­ke­lijk. Vooreerst moeten we iets weten over de basisken­merken van het ver­schi­jnsel berenmarkten:
a) ze starten meestal onverwacht. Er zijn wel mark­tsig­nalen zoals het ver­la­gen van div­i­den­den en het toen­e­men van koers/​winstverhoudingen, maar deze op het juiste moment detecteren is heel moeil­ijk. Dus je zit er mid­denin voor je het weet;
b) beren­mark­ten duren min­der lang dan hun tegen­hang­ers, de stieren­mark­ten. Dat is dan toch al iets, maar veel ben je er niet mee in een peri­ode zoals nu;
c) de neer­gang tij­dens een beren­markt is nooit con­tinu, maar wel op en neer gol­vend. Dat is een belan­grijk gegeven. Daar­bij komt ook, dat deze beweg­in­gen dik­wi­jls heel heftig zijn. Dat is leuk. Zie maar naar de grafiek van de Dow Jones Indus­tri­al Index de afgelopen drie jaar, sedert het inzetten van de huidi­ge beren­markt. Merk de vele schom­melin­gen op.
Zulke sit­u­atie lijkt wel het paradi­js voor de swing­trad­er, die zijn hart kan ophalen door afwis­se­lend long en short te gaan. Er is even­wel voorzichtigheid gebo­den. Een beren­markt is bij­na per defin­i­tie een onsta­biele, gril­lige markt. Enkel wie kalm en met ken­nis van zak­en de juste keuzes doet, zal suc­ces ken­nen. Hier gelden zek­er de hoof­dregels van het swing­traden, die je vin­dt in elke Chart­ser­vice van US Markets.
Dit voor ogen houdend en gebruik mak­end van de e‑mails of beter nog van de sms-bericht­jes van US Mar­kets, hoeven beren­mark­ten op ons geen indruk te mak­en en kun­nen we vrolijk swin­gen met de beren.
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets
21 feb­ru­ari 2003.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.