...

Voorzichtig uit de schuilkelders

30 augustus 2011, 11:00 | Bob Emanuels | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Goed, het heeft lang genoeg gedu­urd! De mod­ellen draaien en dus gaan wij ons maar weer in de markt begeven. En wel aan de koopz­i­jde! Voor­dat ik ver­tel hoe en wat, vol­gt hier eerst de mogelijke verk­lar­ing waarom de mod­ellen nu aan het draaien zijn.


Ruil Apple (Tech) voor Humana (Health­care)
De Europese lan­den (lees: politi­ci) zullen de Gor­diaanse knoop moeten doorhakken. Langza­am ont­war­ren heeft geen zin. De Griekse epi­demie heeft zich in rap tem­po over Europa ver­spreid en het vertrouwen onder beleg­gers is opnieuw sterk gedaald. Ier­land, Por­tu­gal, Span­je, Ital­ië en Bel­gië lijken alle­maal op de hitli­jsten van de hedge­fund killers’ te zijn gezet. Bij het min­ste of ger­ing­ste teken van zwak­te slaat de markt mee­do­gen­loos toe en wor­den alle instru­menten benut om posi­ties in te nemen, die speculeren op een verdere verzwakking van de posi­tie van deze lan­den. De plot­selinge spikes’ in de lange rente­tarieven van deze lan­den zijn daar­van het beste bewi­js. De tien­jaarsrente van Ital­ië en Span­je steeg tot 6,2%, de Por­tugese lange rente steeg tot bij­na 13%, de Ierse rente tot bij­na 14% en de Griekse rente hangt opnieuw op bij­na 18%! Alle­maal lenin­gen in dezelfde euro, met – als we de heren en dames politi­ci moeten geloven — dezelfde garanties. Dus waar zit dan de truc (of risi­co, zo u wilt)? Natu­urlijk in die boterzachte garantie die de Eurolan­den elka­ar hebben gegeven. De markt gelooft het over­duidelijk niet en vlucht mas­saal naar Zwit­serse frank en ja, zelfs naar Zweedse kro­nen. En zo wor­den de lan­den die het eigen­lijk niet ver­di­enen, ges­traft door de markt voor hun goede gedrag. Door de grote vraag is de Zwit­serse frank gekat­a­pul­teerd naar ongek­ende hoogte, daar­door is de export (en de win­ter­sport) véél duur­der gewor­den en ver­slechtert de concurrentiepositie.

Des te opmerke­lijk­er is het dat de Zwit­serse frank nu plot­sel­ing in de laat­ste twee weken een forse dal­ing heeft ingezet. De inter­ven­ties hebben natu­urlijk geholpen, maar zijn nooit de oorza­ak, hoo­gu­it de aan­lei­d­ing voor de beweg­ing. Natu­urlijk, de munt staat nog steeds hoog, maar de draai lijkt serieus ingezet. Dat geeft de aan­de­len­beurzen vertrouwen, want dit betekent dat vooral insti­tu­tionele beleg­gers blijk­baar weer meer euro’s en dol­lars nodig hebben.

En nu we het dan toch over een opmerke­lijke draai hebben: Wat dacht u van goud? De goud­pri­js is eve­neens tot record­hoogte geste­gen, maar goud lijkt in troy ounces echt een eerste top te hebben gemaakt op $1917,90 en een tweede top is in de maak op $1841,50. Het lijkt erop dat we serieus lager gaan en ook dat duidt op een sti­jging van de aan­de­len­mark­ten. Goud is het laat­ste jaar als de ultieme veilige haven gebruikt. Niet dat ik denk dat dat nu drastisch gaat veran­deren, maar ik denk dat op deze niveaus maar weinig kop­ers nog in de goud­markt zullen stap­pen. De vraag is dan natu­urlijk: Waar gaan ze dan heen met hun geld?

Nog even terug naar de euro. Dat het vertrouwen in één Europese munt een ern­stige deuk heeft opgelopen, dat weten we nu wel. De vraag is daarom niet of er wel of geen vertrouwen is in de euro, maar veel meer hoevér dat vertrouwen nog kan dalen en of dat niet al in de koersen is verdis­con­teerd. En juist op die laat­ste vraag lijkt het antwo­ord nu posi­tief te wor­den. De lange rente­tarieven lijken nu uit te bode­men en ik ben van mening dat hier het begin van een – wellicht kort­stondig — her­s­tel ligt. Miss­chien gelooft de markt wel in de instelling van een cen­traal Europees Min­is­terie van Finan­ciën, dat de bevoegdheid kri­jgt om in te gri­jpen in het uit­gavepa­troon van iedere indi­vidu­ele lid­staat. Dat zou pas echt vertrouwen geven.

Ook het Amerikaanse begrot­ing­steko­rt hangt als een zwaard van Damo­cles boven de markt. Maar de instal­latie van het Super Com­mit­tee – met als doel­stelling het vin­den van een oploss­ing voor het dubbel­teko­rt — kan hier snel veran­der­ing in bren­gen. Het gaat eigen­lijk niet eens zozeer over de vraag of Ameri­ka in staat is om het teko­rt serieus terug te drin­gen, maar veel meer over de vraag wan­neer dat gaat gebeuren. En dat hangt vooral af van de poli­tieke wil bij de Democ­ra­t­en en Repub­likeinen. Een com­pro­mis is onon­tkoom­baar, net zoals belast­ingver­hogin­gen, kort­ing op sociale zek­er­heid, gezond­hei­d­szorg en semi-overheidsuitgaven.

Maar ook hier lijkt het alsof de Amerikaanse beleg­ger en de Amerikaanse con­sument de erg­ste tegen­vallers al hebben ingepri­jsd in hun gedrag. Con­sumenten besteed­den weer meer in augus­tus, waar­door de Retail Sales de sterk­ste sti­jging in vier maan­den lieten zien. Zou het miss­chien helpen dat de beste beleg­ger aller tij­den ook weer vertrouwen kri­jgt in de mark­ten? En wel in de aller­slecht­ste sec­tor: de Finan­cials! Vorige week kondigde Berk­shire Hath­away, het beleg­gingsve­hikel van de mil­jar­dair War­ren Buf­fet, een invester­ing van $5 mil­jard in Bank of Amer­i­ca aan. Het bericht kwam als een belan­grijke stem van vertrouwen in de bank, op een moment dat Wall Street betwi­jfelde of Bank of Amer­i­ca in staat was om vol­doende kap­i­taal aan te trekken voor de nieuwe, stren­gere Basel III-kapitaaleisen.

En wat gebeurt er van­daag (maandag 29 – 8)? Bank of Amer­i­ca kondigt aan ongeveer de helft van zijn belang in Chi­na Con­struc­tion Bank Corp te verkopen voor zo’n $8,3 mil­jard, om zijn liq­uiditeit­sposi­tie te ver­sterken en te vol­doen aan de nieuwe inter­na­tionale kap­i­taaleisen voor banken. Het aan­deel steeg maandag op Wall Street 4% tot $8,09. De trans­ac­tie zal voor Bank of Amer­i­ca cir­ca $3,5 mil­jard extra kernkap­i­taal vri­j­mak­en en de risico­ge­wogen bal­ans verkleinen met $7,3 mil­jard, vol­gens de geldende Basel I‑kapitaalnorm. Dus Buf­fet is echt niet gek, hij ziet kansen en die zie ik ook. En waar die dan liggen?

We willen graag dol­lars, dus we kiezen voor Ameri­ka. De kansen liggen daar waar u ze het minst verwacht. Immers, langs de rand van de afgrond bloeien alti­jd de mooiste bloe­men, niet­waar? Jazek­er, de sec­tor Finan­cials biedt kansen. Kijkt u vooral naar Gold­man Sachs, J.P. Mor­gan Chase en U.S. Ban­corp. Ik kies opnieuw voor de sec­tor Healt­care (zie mijn artikel van april 2011). Ik noemde u toen het aan­deel Humana Inc. (toen net onder de $71). Ondanks de crises is dit aan­deel niet lager geza­kt dan $65,50, nu staat het aan­deel weer op bij­na $75. Maar het belan­grijk­ste is dat Humana vol­gens ons mod­el nog steeds zwaar onderge­waardeerd is en eigen­lijk fors hoger kan noteren. De dubbele bodem geeft ook tech­nisch vol­doende vertrouwen om Humana nu te kopen.

Maar we willen (nog) geen tech­nolo­gie. Dus als u ze heeft, ruil uw aan­de­len Apple (AAPL) op dit niveau van $390 maar in voor Humana. De opwaartse uit­braak in Apple wordt absolu­ut niet onder­s­te­und door het vol­ume. Dat betekent dat Smart Mon­ey’ de markt al heeft ver­lat­en en de kleinere beleg­gers zo dadelijk bli­jven hangen aan het aan­deel op pri­jzen waar ze het aan­deel eigen­lijk niet voor willen hebben.

U ziet, er is weer genoeg te doen. Ik wens u verder suc­ces met uw beleg­gin­gen.

Bob Emanuels
Pub­li­cist US Markets 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.