
Waar werkt men hoeveel in de EU?
Onderstaande gegevens hebben we gevonden bij Eurostat, het bureau dat de officiële statistieken bijhoudt van de Europese Gemeenschap (EU).
Ten eerste is er de tewerkstellingsgraad, die voor de gehele EU27 (de Unie met 27 lidstaten) gemiddeld 64,4% bedraagt, wat neerkomt op 214 miljoen personen. We lichten dit cijfer wat toe.
In 2006 was 64,4% van de EU-bevolking met een ouderdom van 15 tot 64 jaar op de ene of de andere manier aan het werk, waarmee bedoeld wordt dat ze een activiteit uitoefenden waarvoor ze een beloning ontvingen. 12 van de 27 landen halen dit gemiddelde niet. De laagste graad van tewerkstelling heeft Polen met nog geen 55%. Daarmee staat als schril contrast Denemarken met meer dan 77% van de bevolking die actief is. Nederland heeft de zilveren medaille met een tewerkstellingsgraad van 77,4%. België scoort met zijn 61% beduidend beneden het EU27-gemiddelde.
In de EU27 zijn gemiddeld 71,6% van de mannen (tussen 15 en 64 jaar) actief tegenover 57,2% van de vrouwen in dezelfde ouderdomsklasse.
Ook interessant om weten lijkt ons de duurtijd van een gemiddelde werkweek. Voor de EU27 is dat gemiddeld 40,5 uur, wat mooi overeenstemt met een 8‑urendag, 5 dagen per week.
Het minst lang wordt er gewerkt in Nederland, amper 39 uur of ca 4% minder dan het EU27-gemiddelde. België volgt Nederland op de voet met op een neuslengte Frankrijk, Finland en Italië.
In het VK en in Oostenrijk zijn de werkweken het langst, nl. 4,7% boven het EU27-gemiddelde.
Maar al bij al is de speelruimte tussen de langste en de kortste werkweek niet zeer groot: tussen Nederland met zijn 38,9 uren en het VK met zijn 42,4 uren is het verschil 3,5 uur ofwel 42 minuten per dag in een 5‑dagenweek.
Spijtig genoeg is er naast werkgelegenheid ook nog werkloosheid. De tabel hierboven leert ons, dat in de EU27 de werkloosheid in juni ll. gemiddeld 6,9% bedroeg. Lichtpunt is, dat tegenover juni 2006 dit cijfer met 14,5% is afgenomen. Relatief zijn er nog altijd meer werkloze vrouwen dan mannen, in juni ll. nog altijd resp. 7,8% vrouwen t.o.v. 6,1% mannen.
Als toelichting: met werklozen wordt bedoeld de EU27-onderdanen tussen 15 en 64 jaar die
a) geen werk hebben,
b) beschikbaar zijn om te beginnen werken binnen de 2 weken
c) en die de afgelopen 4 weken actief gezocht hebben naar werk.
Eurostat baseert zijn cijfers op deze gegevens en drukt ze uit als een percentage van de totaal aantal werkkrachten, zijnde alle personen die aan het werk zijn plus diegenen of in staat zijn te werken volgens de punten a‑c hierboven.
In bovenstaande grafiek vinden we de gemiddelde werkloosheid voor de EU27 (6,9%) terug.
Het minste aantal werklozen treffen we aan in Nederland, nl. 3,3% ofwel 52% onder het EU27-gemiddelde. België ligt met zijn 7,2% boven het EU27-gemiddelde, niet veel, maar toch. Rode lantaarn is Slovakije met 10,7% werklozen ofwel zo maar eventjes 55% boven het EU27-gemiddelde.
Ter vergelijking hebben we de cijfers voor de VS en Japan aan de grafiek toegevoegd. Deze liggen resp. 35 en 45% onder het EU27-gemiddelde. Alleen Nederland, Denemarken, Cyprus, Ierland en Oostenrijk doen het beter dan de VS en Japan.
Daarmee komen we aan het einde van deze round-up. We houden de situatie voor u in het oog en komen er over enkele maanden opnieuw op terug.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
9 augustus 2007.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.