...

Waar werkt men hoeveel in de EU?

8 augustus 2007, 21:28 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

Tew­erk­stelling is vanzelf­sprek­end een hot item voor eenieder die op een of andere manier actief is. In de lan­den van onze EU zijn op dat vlak nogal wat ver­schillen op het gebied van het per­cent­age mensen die wel of niet aan het werk zijn en hoeveel uren ze per week gemid­deld actief zijn. Ned­er­land scoort hier­bij hele­maal niet slecht.



Waar werkt men hoeveel in de EU?


Onder­staande gegevens hebben we gevon­den bij Euro­stat, het bureau dat de offi­ciële sta­tistieken bijhoudt van de Europese Gemeen­schap (EU).


Ten eerste is er de tew­erk­stellings­graad, die voor de gehele EU27 (de Unie met 27 lid­stat­en) gemid­deld 64,4% bedraagt, wat neerkomt op 214 miljoen per­so­n­en. We licht­en dit cijfer wat toe. 

In 2006 was 64,4% van de EU-bevolk­ing met een oud­er­dom van 15 tot 64 jaar op de ene of de andere manier aan het werk, waarmee bedoeld wordt dat ze een activiteit uitoe­fend­en waar­voor ze een beloning ontvin­gen. 12 van de 27 lan­den halen dit gemid­delde niet. De laag­ste graad van tew­erk­stelling heeft Polen met nog geen 55%. Daarmee staat als schril con­trast Den­e­marken met meer dan 77% van de bevolk­ing die actief is. Ned­er­land heeft de zil­v­eren medaille met een tew­erk­stellings­graad van 77,4%. Bel­gië scoort met zijn 61% beduidend bene­den het EU27-gemiddelde. 

In de EU27 zijn gemid­deld 71,6% van de man­nen (tussen 15 en 64 jaar) actief tegen­over 57,2% van de vrouwen in dezelfde ouderdomsklasse.


Ook inter­es­sant om weten lijkt ons de duur­tijd van een gemid­delde werk­week. Voor de EU27 is dat gemid­deld 40,5 uur, wat mooi overeen­stemt met een 8‑urendag, 5 dagen per week. 

Het minst lang wordt er gew­erkt in Ned­er­land, amper 39 uur of ca 4% min­der dan het EU27-gemid­delde. Bel­gië vol­gt Ned­er­land op de voet met op een neuslengte Frankrijk, Fin­land en Italië. 
In het VK en in Oost­en­rijk zijn de werk­weken het langst, nl. 4,7% boven het EU27-gemiddelde. 
Maar al bij al is de speel­ruimte tussen de lang­ste en de kort­ste werk­week niet zeer groot: tussen Ned­er­land met zijn 38,9 uren en het VK met zijn 42,4 uren is het ver­schil 3,5 uur ofwel 42 minuten per dag in een 5‑dagenweek.

Spi­jtig genoeg is er naast werkgele­gen­heid ook nog werk­loosheid. De tabel hier­boven leert ons, dat in de EU27 de werk­loosheid in juni ll. gemid­deld 6,9% bedroeg. Licht­punt is, dat tegen­over juni 2006 dit cijfer met 14,5% is afgenomen. Relatief zijn er nog alti­jd meer werk­loze vrouwen dan man­nen, in juni ll. nog alti­jd resp. 7,8% vrouwen t.o.v. 6,1% mannen. 

Als toelicht­ing: met werk­lozen wordt bedoeld de EU27-onder­da­nen tussen 15 en 64 jaar die 
a) geen werk hebben,
b) beschik­baar zijn om te begin­nen werken bin­nen de 2 weken
c) en die de afgelopen 4 weken actief gezocht hebben naar werk. 

Euro­stat baseert zijn cijfers op deze gegevens en drukt ze uit als een per­cent­age van de totaal aan­tal werkkracht­en, zijnde alle per­so­n­en die aan het werk zijn plus diege­nen of in staat zijn te werken vol­gens de pun­ten a‑c hierboven. 





In boven­staande grafiek vin­den we de gemid­delde werk­loosheid voor de EU27 (6,9%) terug. 

Het min­ste aan­tal werk­lozen tre­f­fen we aan in Ned­er­land, nl. 3,3% ofwel 52% onder het EU27-gemid­delde. Bel­gië ligt met zijn 7,2% boven het EU27-gemid­delde, niet veel, maar toch. Rode lan­taarn is Slo­vak­i­je met 10,7% werk­lozen ofwel zo maar even­t­jes 55% boven het EU27-gemiddelde. 

Ter vergelijk­ing hebben we de cijfers voor de VS en Japan aan de grafiek toegevoegd. Deze liggen resp. 35 en 45% onder het EU27-gemid­delde. Alleen Ned­er­land, Den­e­marken, Cyprus, Ier­land en Oost­en­rijk doen het beter dan de VS en Japan. 

Daarmee komen we aan het einde van deze round-up. We houden de sit­u­atie voor u in het oog en komen er over enkele maan­den opnieuw op terug.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

9 augus­tus 2007.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.