...

Wat als Einstein een belegger was?

19 oktober 2006, 00:25 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Wat als Ein­stein een beleg­ger was? Hoe zou hij naar koersen hebben gekeken? Zou hij fun­da­menteel hebben geïn­vesteerd of zou het een soort Jesse Liv­er­more zijn geweest?

Albert Ein­stein was een genie en een van de belan­grijk­ste natu­urkundi­gen ooit. Zijn rel­a­tiviteit­s­the­o­rie is wellicht het bek­end­ste wat hij heeft voort­ge­bracht. Sim­pel gezien betekent rel­a­tiviteit dat iets niet zon­der iets anders kan bestaan. Klein bestaat niet zon­der groot, links niet zon­der rechts, Bassie niet zon­er Adri­aan en patat niet zon­der may­on­aise. Dat zal iedereen met mij eens zijn. 

Maar wat als Ein­stein een beleg­ger was?

Gezien de tijd en pri­js die in een koers ver­w­erkt zijn was Ein­stein een tech­nisch anal­ist. Albert was namelijk gefasci­neerd door tijd en ruimte. Vol­gens Ein­stein zijn er 4 dimen­sies, de tijd en de ruimte die bestaat uit lengte breedte en hoogte. De tijd is een con­stante, de ruimte veran­dert. In een bar­chart zou de lengte het punt van hoog tot laag zijn, de breedte zou het vol­ume zijn en de hoogte het hoog­ste of laag­ste punt, afhanke­lijk van de richt­ing van de beweging.

Vol­gens Ein­stein bestond er rel­a­tiviteit in koersvorm­ing, hij bedacht dat een bepaalde koers afhanke­lijk moest zijn van vooraf­gaande koersen en dat je zo dus ook koersen kon voor­spellen. Ein­stein zou dus kijken naar de tijd, hoe lang het duurt voor­dat een beweg­ing wordt afgew­erkt, als het ware dus de snel­heid. Hij keek naar de volatiliteit, de mate waarin de koers van hoog tot laag beweegt. Hij keek ook naar het hoog­ste punt en het vol­ume wat vol­gens hem de breedte is.

Op basis daar­van maak­te Ein­stein in het begin van de 20e eeuw de tot van­daag toe nog onbek­ende for­mule waarmee koersen aan de hand van de vooraf­gaande pri­jzen (de range van laag naar hoog) het vol­ume en de tijd die was gebruikt in een 4 dimen­sion­ale ruimte wer­den gepro­jecteerd en met pre­cisie kon­den wor­den voor­speld. Vol­gens hem was de neer­waartse kracht in koersen geen gevolg van verkoop­kracht maar van de krom­ming van deze ruimte. De beurs is vol­gens hem eigen­lijk een bel die in de chaos rondzweeft.

Een aan­tal bek­ende quotes van Ein­stein over de beurs:

Elke intel­li­gente beleg­ger kan zijn ver­mo­gen grot­er, veiliger en min­der belas­tend mak­en. Het vraagt een vleug genialiteit, en heel veel moed, om in de andere richt­ing te gaan.”

Het meest onbe­gri­jpelijke van de beurs is dat het begri­jpelijk is.”

Soms betaal je het meest voor aan­de­len die goed­koop zijn.”

Het meest onbe­gri­jpelijke in de wereld is de dividendbelasting.”

De beurs is slechts een illusie, maar wel een heel hardnekkige.”

Maak je geen zor­gen als je moeite met de beurs hebt, ik heb er veel meer moeite mee.”

Er zijn drie soorten beleg­gers: de tech­nis­che anal­ist, die alles kan maar niets weet, de fun­da­mentele beleg­ger, die alles weet maar niks kan, en ten slotte de beer. Die weet alles, kan alles, maar hij komt te vroeg.”

Ein­stein was een ver­mo­gende beleg­ger maar zijn gedacht­en over de beurs wer­den nooit echt serieus genomen. Men geloofde des­ti­jds nog niet dat koersen weten­schap­pelijk te verk­laren waren. Daar kwam veran­der­ing in toen de beurs op de zwarte maandag in 1929 crashte. Ein­stein had namelijk enkele dagen voor de crash aan al zijn con­tacten op de beurs lat­en weten dat er vol­gens zijn laat­ste berekenin­gen iets ver­schrikke­lijks stond te gebeuren. De grote crash stond sinds die dag bek­end als de Ein­stein-crash”.

Albert wilde echter nooit zijn the­o­rieën ken­baar mak­en. Hij voelde zich steeds meer onder druk gezet en besloot te stop­pen met het han­de­len op de beurs. Ein­stein wist namelijk dat als hij zijn the­o­rieën ken­baar zou mak­en de markt nooit meer het­zelfde zou zijn. Iedereen zou dan immers de beurs kun­nen voor­spellen en hij wilde de markt in zijn natu­urlijke staat lat­en. Daarom verni­etigde Ein­stein al zijn stud­ies over de beurs en besloot zijn the­o­rieën op de natu­urkunde los te gaan lat­en. Deze the­o­rieën moesten natu­urlijk aangepast wor­den maar bleken erg waarde­vol te zijn. Hij nam de gewaagde stap om bestaande ideeën uit de the­o­retis­che natu­urkunde tot zijn zeer logis­che con­se­quen­ties uit te werken en verk­laarde daarmee exper­i­mentele resul­tat­en waarover weten­schap­pers zich al tien­tallen jaren verbaasden. 

Tot op van­daag de dag zou de beurs wor­den gebruikt om din­gen uit de kos­mos te kun­nen verk­laren. Het gedrag van beleg­gers zou namelijk samen­hangen met de principes uit het uni­ver­sum. Maar wat er echt zou zijn gebeurd als Ein­stein een beleg­ger was dat zullen we nooit weten.


US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.