
Albert Einstein was een genie en een van de belangrijkste natuurkundigen ooit. Zijn relativiteitstheorie is wellicht het bekendste wat hij heeft voortgebracht. Simpel gezien betekent relativiteit dat iets niet zonder iets anders kan bestaan. Klein bestaat niet zonder groot, links niet zonder rechts, Bassie niet zoner Adriaan en patat niet zonder mayonaise. Dat zal iedereen met mij eens zijn.
Maar wat als Einstein een belegger was?
Gezien de tijd en prijs die in een koers verwerkt zijn was Einstein een technisch analist. Albert was namelijk gefascineerd door tijd en ruimte. Volgens Einstein zijn er 4 dimensies, de tijd en de ruimte die bestaat uit lengte breedte en hoogte. De tijd is een constante, de ruimte verandert. In een barchart zou de lengte het punt van hoog tot laag zijn, de breedte zou het volume zijn en de hoogte het hoogste of laagste punt, afhankelijk van de richting van de beweging.
Volgens Einstein bestond er relativiteit in koersvorming, hij bedacht dat een bepaalde koers afhankelijk moest zijn van voorafgaande koersen en dat je zo dus ook koersen kon voorspellen. Einstein zou dus kijken naar de tijd, hoe lang het duurt voordat een beweging wordt afgewerkt, als het ware dus de snelheid. Hij keek naar de volatiliteit, de mate waarin de koers van hoog tot laag beweegt. Hij keek ook naar het hoogste punt en het volume wat volgens hem de breedte is.
Op basis daarvan maakte Einstein in het begin van de 20e eeuw de tot vandaag toe nog onbekende formule waarmee koersen aan de hand van de voorafgaande prijzen (de range van laag naar hoog) het volume en de tijd die was gebruikt in een 4 dimensionale ruimte werden geprojecteerd en met precisie konden worden voorspeld. Volgens hem was de neerwaartse kracht in koersen geen gevolg van verkoopkracht maar van de kromming van deze ruimte. De beurs is volgens hem eigenlijk een bel die in de chaos rondzweeft.
Een aantal bekende quotes van Einstein over de beurs:
“Elke intelligente belegger kan zijn vermogen groter, veiliger en minder belastend maken. Het vraagt een vleug genialiteit, en heel veel moed, om in de andere richting te gaan.”
“Het meest onbegrijpelijke van de beurs is dat het begrijpelijk is.”
“Soms betaal je het meest voor aandelen die goedkoop zijn.”
“Het meest onbegrijpelijke in de wereld is de dividendbelasting.”
“De beurs is slechts een illusie, maar wel een heel hardnekkige.”
“Maak je geen zorgen als je moeite met de beurs hebt, ik heb er veel meer moeite mee.”
“Er zijn drie soorten beleggers: de technische analist, die alles kan maar niets weet, de fundamentele belegger, die alles weet maar niks kan, en ten slotte de beer. Die weet alles, kan alles, maar hij komt te vroeg.”
Einstein was een vermogende belegger maar zijn gedachten over de beurs werden nooit echt serieus genomen. Men geloofde destijds nog niet dat koersen wetenschappelijk te verklaren waren. Daar kwam verandering in toen de beurs op de zwarte maandag in 1929 crashte. Einstein had namelijk enkele dagen voor de crash aan al zijn contacten op de beurs laten weten dat er volgens zijn laatste berekeningen iets verschrikkelijks stond te gebeuren. De grote crash stond sinds die dag bekend als de “Einstein-crash”.
Albert wilde echter nooit zijn theorieën kenbaar maken. Hij voelde zich steeds meer onder druk gezet en besloot te stoppen met het handelen op de beurs. Einstein wist namelijk dat als hij zijn theorieën kenbaar zou maken de markt nooit meer hetzelfde zou zijn. Iedereen zou dan immers de beurs kunnen voorspellen en hij wilde de markt in zijn natuurlijke staat laten. Daarom vernietigde Einstein al zijn studies over de beurs en besloot zijn theorieën op de natuurkunde los te gaan laten. Deze theorieën moesten natuurlijk aangepast worden maar bleken erg waardevol te zijn. Hij nam de gewaagde stap om bestaande ideeën uit de theoretische natuurkunde tot zijn zeer logische consequenties uit te werken en verklaarde daarmee experimentele resultaten waarover wetenschappers zich al tientallen jaren verbaasden.
Tot op vandaag de dag zou de beurs worden gebruikt om dingen uit de kosmos te kunnen verklaren. Het gedrag van beleggers zou namelijk samenhangen met de principes uit het universum. Maar wat er echt zou zijn gebeurd als Einstein een belegger was dat zullen we nooit weten.
US Markets