...

Wat zal 2013 de belegger brengen?

6 december 2012, 10:18 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Dat is de vraag die rond deze tijd van het jaar meer en meer gesteld wordt. Hier komt een reeks voor­spellin­gen en adviezen.


De bank HSBC kan terug­b­likken op een lange geschiede­nis, die begon toen in 1865 de Schot Thomas Suther­land de Hong Kong and Shangai Bank­ing Cor­po­ra­tion oprichtte, die in 1991 ver­huis­de naar Lon­den om verder als HSBC Hold­ings plc te bestaan. Deze bank heeft onlangs haar vooruit­b­lik op 2013 gepub­liceerd in de vorm van een 10-pun­ten­plan’, dat we hieron­der hebben samengevat.

1. Euro bli­jft overeind

Ondanks alle zor­gen die de euro in 2012 gebaard heeft, zal in 2013 de Europese een­hei­dsmunt bli­jven bestaan. De experts van HSBC gaan ervan uit, dat ten eerste de poli­tieke wil om de euro te hand­haven zich al langer hoe duidelijk­er man­i­fes­teert en dat ten tweede de ECB beloofd heeft om onbeperkt waarde­pa­pi­er van stat­en in moeil­ijkhe­den te zullen kopen mocht dit nodig zijn.
Als de eurolan­den zich houden aan hun bud­get­taire beloftes zullen de mark­ten in 2013 een peri­ode van rust ken­nen, iets wat ook de euro zal ver­ste­vi­gen in zijn posi­tie.

2. Rente en inflatie onder con­t­role

Op mid­del­lange ter­mi­jn zullen de rentes laag bli­jven als voortzetting van de lager­entepoli­tiek van de ECB. Tevens gaat men bij HSBC ervan uit dat de inflatie in het gros van de eurolan­den zou kun­nen dalen omdat de geld­stroom van de ECB niet in de reële economie terecht zal komen, maar wel zal aangewend wor­den in de stri­jd tegen de werk­loosheid en de onder­ca­paciteit in de euro­zone.


3. Geen immo­bil­iënzeep­bel

In de sterke’ eurolan­den zoals Duit­s­land ziet HSBC geen won­ingzeep­bel ontstaan. De huizen­pri­jzen zullen hun huidi­ge peil zowat hand­haven of licht sti­j­gen. Lagere rentes en daaraan gekop­peld matige financier­ingskosten zullen de won­ing­markt gun­stig beïn­vloe­den.

Immo­bil­iën kun­nen in 2013 aan belang win­nen als beleg­gingsin­stru­ment, zek­er als de aan­de­len­mark­ten te volatiel zouden wor­den.

4. Dol­lar kri­jgt het te ver­duren

De dol­lar kan in 2013 onder zware druk komen te staan en dit om drie rede­nen:

- De soms ondo­or­dachte geld­poli­tiek van de Fed­er­al Reserve die waarschi­jn­lijk zal lei­den tot verdere quan­ti­ta­tive eas­ing’ maa­trege­len
- De VS hebben zowat de boven­grens van de over­hei­dss­chuld bereikt. Als deze niet ver­hoogd wordt, komt de Amerikaanse regering in een solv­abiliteitscri­sis terecht.
De betalin­gen moeten dan bevroren wor­den. Dit zal de economie belas­ten en automa­tisch lei­den tot belast­ingsver­hogin­gen
- De aan­dacht van inter­na­tionale waarne­mers kan zich ver­leggen van Europa naar de VS, zodra blijkt dat de sit­u­atie in Europa zich sta­biliseert. Die waarne­mers zullen niet nalat­en kri­tiek te uiten op het Amerikaanse finan­ciële beleid en dat zal de dol­larko­ers negatief beïn­vloe­den

5. Goud!

De goud­pri­js zal in 2013 weer aan een klim begin­nen, omdat vol­gens HSBC ten eerste de cen­trale banken zelf goud begin­nen aan te kopen en dat ten tweede de reële rentes negatief zijn.

Hoewel HSBC zelf niet gelooft in erge inflatie, gaat ze ervan uit dat vele beleg­gers uit vrees voor sti­j­gende inflatie zullen vlucht­en naar goud als veilige thuishaven. Immers, goud kan niet naar believen bijge­maakt wor­den in tegen­stelling tot bankbil­jet­ten.

6. Oblig­aties van privé-onderne­min­gen in het alge­meen

Op grond van haar prog­nose voor 2013 beveelt HSBC bepaalde beleg­gingsstrate­gieën aan. Investeren via oblig­aties van onderne­min­gen mak­en hier­van deel uit.
Vol­gens HSBC is het ver­lies­risi­co bij­zon­der laag en is de kans op mooie win­sten beduidend grot­er dan dat het geval is voor staat­soblig­aties, die in vele gevallen een dus­danig laag ren­de­ment oplev­eren dat het door de inflatie weggewist wordt.

7. Oblig­aties met hoog ren­de­ment in het bij­zon­der

De experts van HSBC beve­len ook hoog ren­derende oblig­aties aan, maar dan enkel als toevoeg­ing aan een grotere beleg­ging. Dit om het spec­u­latieve risi­co af te dekken. Zek­er voor bedri­jf­soblig­aties die een hoge coupon beloven is voorzichtigheid de bood­schap, want in vele gevallen duidt die belofte op onderliggende prob­le­men van kredi­et­waardigheid. HSBC geeft dan ook de raad, de onderne­min­gen die dergelijke oblig­aties aan­bieden grondig te bestud­eren en enkel diegene te kiezen met een solide busi­ness­plan en lage schulden­last.

8. Aan­de­len!

Wat aan­de­len betre­ft, weliswaar een oer­vorm van beleggen maar tevens één die de afgelopen tijd ste­vig ver­guisd is, zien de anal­is­ten van HSBC in 2013 een opwaarts poten­tieel. Aan­de­len zijn vol­gens dezelfde bron de enige beleg­gingsvorm die his­torisch gun­stig gewaardeerd is. Boven­di­en bren­gen de div­i­den­den meestal meer op dan de oblig­aties van dezelfde onderne­min­gen. Omdat vol­gens HSBC een wereld­wi­jde recessie zal uit­bli­jven, zullen deze onderne­min­gen hun div­i­den­den uit­be­tal­en. Vooral groeimark­ten (zie verder) en Chi­na zullen in 2013 zor­gen voor posi­tieve ver­rassin­gen.

In dit ver­band willen we u de 8 aan­de­len­top­pers voor 2013 voorstellen, zoals deze naar voren komen in een prog­nose, gepub­liceerd in het Duitse Handelsblatt: 

alt

Onder­staande eval­u­aties zijn afkom­stig van geciteerde pub­li­catie in het Han­dels­blatt:

a) een oerdegelijke waarde is chemiecon­cern BASF

b) alhoewel niet echt goed­koop zou het nog alti­jd bij con­sumenten razend pop­u­laire Coca Cola een plaats moeten hebben in elke porte­feuille

c) Fre­se­nius Med­ical Care is solide en heeft amper schulden. De posi­tioner­ing in de dial­y­se­markt is ste­vig. Beleg­gers lopen weinig risi­co

d) niet­te­gen­staande super­be­leg­ger Buf­fett zijn par­tic­i­patie in John­son & John­son ver­min­derd heeft, bli­jft dit gezond­hei­ds- en per­soon­lijke ver­zorg­ingscon­cern een plaats waard als sta­biliteit­sanker in een porte­feuille

e) wat voor Coca Cola geldt, geldt eve­neens voor McDonald’s. Speelt een sta­bilis­erend rol in elke porte­feuille

f) Microsoft moet zich bli­jven ver­w­eren tegen de nog alti­jd sterke con­cur­ren­tie van Apple en Google. Niet­temin is een beleg­ging in dit con­cern inter­es­sant

g) het Zwit­serse Nestlé wordt aan­schouwd als het beste aan­deel ter wereld’. Is intussen wel duur gewor­den, maar bli­jft de moeite waard

h) het far­ma­con­cern Pfiz­er kon en kan in 2013 ook verder prof­iteren van pres­i­dent Obama’s gezond­hei­d­szorg­poli­tiek

9. Groeimark­ten

Over­hei­d­soblig­aties van gefun­deerde lan­den zoals Duit­s­land, Frankrijk, het VK en de VS geven een ren­de­ment dat lager ligt dan de inflatie. In groei­lan­den (‘emerg­ing coun­tries’) is de sit­u­atie net omge­keerd. Maar bij mooie coupons hoort nu een­maal een bepaalde risi­co­fac­tor, vooral dan de volatiliteit.

10. Diver­si­fiëren

Diver­si­fiëren bli­jft de bood­schap, ook in 2013. Met risi­co­volle investerin­gen moet voorzichtig en spaarza­am wor­den omge­spron­gen. Een langeter­mi­jn­visie is nodig, eve­nals een brede korf en enkel dat geld best­e­den, wat men niet direct nodig heeft. Ermee reken­ing houden dat een privé­be­leg­ger niet de tijd of de mogelijkheid heeft om de koer­se­vo­lu­tie dagelijks of zelfs ieder uur op te vol­gen en erop te reageren.

Ziezo, dat zijn de voor­spellin­gen en raadgevin­gen voor beleggen in 2013 vol­gens spe­cial­is­ten van zak­en­bank HSBC. Vanzelf­sprek­end komen we hier over enkele maan­den op terug voor een eerste evaluatie.

Jan Van Besauw
Colum­nist voor USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.