...

WEL OF GEEN VERTROUWEN?

17 april 2008, 15:13 | US Markets Redactie | leestijd: 10 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Kwest­ie van de ball is in or the ball is out?’. Afgaande op de niet nad­er toegelichte uit­sprak­en van Gold­man Sachs zow­el als die van het IMF zou je dat kun­nen denken. Bei­de had­den goede rede­nen voor eigen parochie te prediken. De eerste omdat men daarmee het mark­tvertrouwen hoopt te schra­gen, de tweede om de vinger te leggen op de toegenomen wereld­wi­jde finan­ciële insta­biliteit en om de com­mer­ciële banken te dwin­gen sneller met de gebrande billen bloot te gaan. Of dat laat­ste zal gebeuren, valt sterk te betwi­jfe­len omdat de banken hun solv­abiliteit­skaarten angst­val­lig tegen de borst gedrukt houden.

De desas­treuze ontwik­kelin­gen rond de groot­ste hypotheekver­strekker Coun­try­wide, het omvan­grijke hedge fonds Car­lyle Cap­i­tal en het gerenom­meerde huis Bear Stearns, dat bin­nen bin­nen zeven dagen zomaar’ om ging, waren natu­urlijk meer dan een veeg teken. Zoals reeds gemeld zijn er meerdere grote zwakke broed­ers in het spel. Koste wat het kost, wordt het nu een kwest­ie van over­leven en niet van overlijden!

Voer voor bankiers

Hoewel het in dit bestek niet de gewoonte is uitvo­erig uit andere media te citeren, maak ik nog­maals een uit­zon­der­ing voor enkele artike­len in de laat­ste edi­tie van het geza­ghebbende zak­en­blad For­tune. Hierin wordt uitvo­erig inge­gaan op de belan­grijk­ste facetten van de kredi­et­cri­sis en de gevol­gen daar­van. Deze artike­len wor­den stel­lig ook gelezen door de bewuste bankiers. Voor wie de schoen past, trekke hem aan!

Het eerste artikel heeft als titel meegekre­gen On the Brink of Dis­as­ter’, in goed Ned­er­lands: Op de rand van de afgrond’. Hierin wordt de vrees geuit dat de prob­le­men bij de grote banken kun­nen lei­den tot de totale ineen­stort­ing van het wereld­wi­jde inter­ban­caire sys­teem. De vraag luidt ver­vol­gens: waarom geeft Wash­ing­ton hon­der­den mil­jar­den dol­lars uit om de Wall Street titans’ te vri­jwaren en laat tegelijk­er­ti­jd de hui­seigenaren let­ter­lijk in de kou staan?”. Insid­ers blijken meer bezorgd dan ooit te voren dat er geen ontsnap­pen meer mogelijk is. Daaren­boven tekent zich nu ook een recessie af. 

Cru­ciale ontwikkelingen

Wat in het bij­zon­der zor­gen baart, zijn niet alleen de voort­gaande mega-afschri­jvin­gen maar ook de wijze waarop deze recessie zich man­i­fes­teert. Nor­maal neemt eerst de groei af met diverse finan­ciële gevol­gen. In een neer­gaande spi­raal trekken de inter­ac­tieve mark­ten elka­ar naar bene­den. Dit is een cru­ci­aal ver­schil met de huidi­ge ontwik­kelin­gen. Immers, er was aan­vanke­lijk hele­maal geen sprake van een recessie. De rente diende vanaf het waanzin­nig lage niveau van 1% naar een meer nor­maal niveau van ca. 5% te wor­den bijgesteld om de inflatie voor te bli­jven en zo een wat gematigder groei te bew­erk­stel­li­gen. Boven­di­en wer­den hier­mee de pen­sioen­fond­sen weer in de gele­gen­heid gesteld om aan­vaard­bare ren­de­menten te kun­nen produceren.

Deze recessie draagt veeleer de karak­ter­istieken van de Grote Depressie van 1929 en vol­gende jaren met tal­rijke fail­li­ete banken, in rook opge­gane beleg­gin­gen, grote werk­loosheid, sociale onrust, honger en ellende voor miljoe­nen mensen tot gevolg. Ook toen was er veel te veel kredi­et ver­stookt om aan­de­len te kopen, want die bleven immers maar sti­j­gen! Des­ti­jds werd daarop door de cen­trale bank de fout’ gemaakt de kredi­et­teugels juist aan te halen. Nu zie je het­zelfde ver­schi­jnsel bij de com­mer­ciële banken optre­den, ter­wi­jl de Fed daar­ente­gen de rente tegen alle regels in acu­ut ver­laagt en probeert die com­mer­ciële banken met veel liq­uiditeit nat’ te houden. Daarmee neem je even­wel de bankver­liezen, de ang­sten en onzek­er­he­den niet weg.

Exo­tis­che beleggingen

Al sinds novem­ber 2006 is in deze col­umn gewezen op de grote zorg van de Bank of Inter­na­tion­al Set­tle­ments te Basel in Zwit­ser­land. Die zorg ging des­ti­jds om de gigan­tis­che derivaten­groei. U kunt deze col­umn nog nalezen op de site van Score Invest­ments. Des­ti­jds had­den de derivat­en nog geen duidelijke titels. Intussen ken­nen we aller­lei exo­tis­che benamin­gen als mort­gage-backed secu­ri­ties (mbs’s), col­lat­ter­al­ized debt oblig­a­tions (cdo’s), col­lat­er­al­ized loan oblig­a­tions (clo’s), struc­tured invest­ment vehi­cles (siv’s), asset-backed com­mer­cial paper (acp’s), en zo zijn er nog meer.

Melt­down City?

U zult maar banki­er zijn met tassen vol van deze spullen. Een top Fed­nik’ druk­te het zo uit:
je gaat je realis­eren dat je niet weet wat er in je port­fo­lio zit, laat staan dat je weet wat er in de port­fo­lio van andere banken zit. Com­bi­neer dit met het feit dat de banken kap­i­taal­teko­rten hebben, omdat ze flink op hun ver­mo­gen moeten afschri­jven en angst hebben deze ver­liezen niet tijdig te kun­nen aanzuiv­eren. Het gevolg is dat het kredi­et is opge­droogd! Daar banken zo met elka­ar zijn ver­w­even, dreigt het zgn. coun­ter­par­ty risk waar­bij wereld­wi­jd de ene bank de andere in het rav­i­jn dreigt mee te trekken. Onder bankmensen is de term Melt­down City reeds gevallen.

Roeien met de riemen

De Fed heeft de oploss­ing van de banken­cri­sis tot speer­punt van haar beleid ver­heven. De dol­lar ver­li­est verder ter­rein, de inflatie wordt aan haar lot overge­lat­en om de banken met zoveel mogelijk papi­er’ aan de praat te houden. Dat heet roeien met de riemen. De cen­trale bank gaat nooit fail­li­et en kan op kosten van de samen­lev­ing net zo veel geld bij­drukken als ze wil. Anders gezegd, de belast­ing­be­taler en nie­mand anders draait op voor de gevol­gen, waar­bij de schadeom­vang hoger uit­valt naar­mate er meer thin air mon­ey in het cir­cuit wordt gepompt. Dat alles in een Umfeld van sti­j­gende pri­jzen, sti­j­gende werk­loosheid en een dal­ende economis­che groei. 

De dol­lar als reservevaluta

Een ander facet van deze medaille is dat het vertrouwen in de green­back zien­dero­gen afneemt en de Fed ged­won­gen zal zijn om de rente te ver­hogen om buiten­landse financier­ing van de staatss­chuld te kun­nen bli­jven aantrekken. Dat is natu­urlijk fnuik­end voor de economie. Er wordt zelfs al gevreesd dat het tijd­stip nadert dat de Fed zal wor­den ged­won­gen in andere valuta’s dan de dol­lar te lenen. U begri­jpt dat dan het hek geheel van de Amerikaanse dam is en tevens het einde van de dol­lar als reserve­va­l­u­ta inluidt.

Vrees voor de zwarte zwaan’

In een inter­view met als titel Fear of the Black Swan’ met Pro­fes­sor Nas­sim Nicholas Taleb, gespe­cialiseerd in de epis­to­molo­gie of ken­nis­the­o­rie, met leer­stoe­len aan meerdere insti­tuten en bindin­gen met meerdere banken, wor­den bankiers fraai te kijk gezet. Hij meent dat buiten aca­d­e­mi­ci in diverse dis­ci­plines ook bankiers en financiers té grote waarde hecht­en aan de waarde van rationele verk­larin­gen van his­torische gegevens en ontwik­kelin­gen. Tegelijk stelt hij dat er te weinig waarde wordt gehecht aan de invloed van onverk­laar­bare toe­val­lighe­den in aller­hande data. Hij is met name gefo­cust op de rol van onzek­er­heid in de weten­schap als ook in de maatschappij. 

Het zal geen bevreemd­ing wekken dat hij de markt van afgelei­de beleg­ging­spro­ducten of derivat­en als een ideaal werk­ter­rein zag. Vooral ook omdat dit nieuwe fenomeen vee­lal niet op de bal­ans van de banken was terug te vin­den. Zou het eventueel fout gaan dan zou dat bijgevolg even­min op de winst- en ver­lies­reken­ing zijn terug te vin­den. Dus geen malheur?

De ont­dekking van de Zwarte Zwaan is voor hem die onvoor­spel­bare gebeurte­nis analoog aan de zwarte zwaan die onlangs in Aus­tral­ië werd ont­dekt. Tot voor kort ging iedereen er van uit dat er alleen witte zwa­nen beston­den. Vanu­it dit gegeven was dat een grote ver­rass­ing. Zo ook blijkt een banki­er door een niet voorziene gebeurte­nis in één klap z’n gehele ver­mo­gen te kun­nen verspelen.

Nota bene: in het geval van de huidi­ge cri­sis was de gebeurte­nis van een sti­j­gende hypotheekrente wél te voorzien, maar werd hierop vreemd genoeg door de betrokken par­ti­jen niet geanticipeerd! 

De kalkoen

In een beeld­spraak vertelt Taleb van een kalkoen, die gedurende 1.000 dagen wordt vet gemest. Iedere dag dat hij van zijn voed­ers te eten en te drinken kri­jgt, denkt hij wat word ik 
lekker ver­wend!’ Behalve op de 1001ste dag, wan­neer de slager voor­bij komt. Hij is dan totaal ver­rast, maar de slager niet. Hij vergelijkt bankiers in dit geval met kalkoe­nen, die denken dat ze op basis van het verleden hun tijd op min of meer vol­gens de bek­ende sjablo­nen kun­nen uit­di­enen. Hij voegt er aan toe dat bankiers op tijd­bom­men zit­ten, ter­wi­jl ze zichzelf als con­ser­vatief, con­ven­tion­eel en niet als volatiel beschouwen. Een kwest­ie van perceptie.

Riskant risi­cobe­heer

Hij stelt dan ook dat de weten­schap van het risi­cobe­heer iedereen op het ver­keerde been heeft gezet. Als grap­je haalt hij aan dat als de Fed­er­al Drug Admin­is­tra­tion (FDA), die nieuwe medici­j­nen test, het risi­cobe­heer op finan­cieel ter­rein op dezelfde wijze tegen het licht zou houden als de banken daarmee omsprin­gen, de meeste bankiers intussen achter de tralies zouden zit­ten van­wege de risico’s.

Hart van het probleem

Juist het van­gen van ervarin­gen en gezond ver­stand in mod­ellen” werkt slechter dan het trekken van de tarotkaart of in de ster­ren kijken, omdat men ervan uit­gaat dat de zwarte zwaan niet bestaat. Het mod­elleren van iets dat juist aan de mod­el­lis­er­ing ont­glipt, is het hart van het prob­leem. Geen mod­el is beter dan een fout mod­el en geen medici­jn is beter dan welk medici­jn dan ook”! Het meest betreurt hij in dit kad­er het uitreiken van de Nobel­pri­js voor dit soort wat hij noemt gedrochte­conome­trie’.

Bonus time’ is over

Wat hem tenslotte bij­zon­der stoort, is dat het gehele inter­na­tionale banksys­teem wordt gedom­i­neerd door een klein aan­tal mon­ster­grote banken met alle­maal soort­gelijke expo­sures. Hoewel het sys­teem min­der volatiel leek, bleken de risico’s juist veel grot­er. Een tweede erg­er­nis acht hij de gigan­tis­che bonussen in de orde van grootte van 30% — 60% die deze bankiers meen­den te moeten opstrijken, omdat ze toch buiten de bal­ans zouden vallen! Dergelijke zak­en vra­gen om een halt en front. 

Beleg­ger, let op uw saeck!

Omdat het alle­maal zo goed ging, hebben banken hun leen­ver­houd­ing van nor­maal 1 : 10 in som­mige gevallen opgerekt tot 1 : 33. Dat betekent dat bij een dal­ing van 3% het gehele ver­mo­gen in één klap is ver­dampt. Op basis van deze stellin­gen is er geen enkele bank meer veilig en dient de beleg­ger zijn belan­gen over meerdere banken te sprei­den, zodanig dat zijn bez­it per bank door de staat gegaran­deerd blijft! 

Robert Bron­cel
Voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.