Wie dacht dat het met de 509 meter van de Taipei 101 en de 705 meter van de Burj Dubai welletjes was, vergist zich lelijk. China wil over een tiental jaren een gigant hebben staan van meer dan 1,2 kilometer hoog. Wie biedt meer of, beter gezegd, wie durft nog hoger gaan?
Het bouwen van altijd maar hogere torens is blijkbaar eigen aan de menselijke soort. Het begint met baby’s die blokken zo hoog opstapelen, tot ze onvermijdelijk vallen. En wie de luiers ontgroeid is, is er nog altijd het gezelschapsspel Jenga.
In het oude Egypte werden de piramiden opgetrokken, de Romeinen hadden de techniek om hoge aquaducten, amfitheaters en flatgebouwen op te richten en in onze streken was er van in de middeleeuwen een niet te stuiten drang om almaar hogere kerken te doen oprijzen van tussen de huisjes en kronkelstraatjes van de toen al overbevolkte steden. Een hoogterecord was lange tijd de Dom van Keulen met zijn 157,4 meter. We moeten wel zeggen, dat men de tijd heeft genomen om die kerk te bouwen, want het duurde van 1248 tot 1880, dat is 632 jaar, voor het gebouw af was.
En dan is er natuurlijk de bijbelse toren van Babel, waarvan we enkel weten dat hij (volgens de overlevering) tot in de wolken reikte en daardoor de ontstemming van de bewoners van de hemel opwekte, met allerlei ellende tot gevolg en als originele straf dat plots iedereen die eraan meewerkte, een andere taal sprak.
Lange tijd was Eiffeltoren met zijn meer dan 300 meter de Europese recordhouder, maar hij is nu voorbijgestoken door de Messeturm (zie foto) in Frankfurt die met zijn 329 meter het hoogste van Europa is. Er zijn natuurlijk zend- en antennemasten die hoger zijn, maar die vallen buiten het bestek van dit artikel, omdat we ons beperken tot gebouwen met werk‑, winkel- en/of leefruimte.
In onze kontreien gaat het er wat meer bescheiden aan toe. De twee hoogste gebouwen van de Lage Landen vinden we in Rotterdam en in Brussel. Het gaat resp. om het Montevideo-gebouw, 152 meter hoog met 43 verdiepingen en de Zuidertoren, 150 meter hoog met 37 verdiepingen.
Dat is klein bier als u bovenstaande tabel bekijkt, waarin we de gebouwen vanaf 415 meter hebben bijeengebracht.
Shangai NYC Hong Kong
Hierboven staan de drie ‘kleinste’, waarvan er twee (Jin Mao, Two International) in China staan de derde nog moet gebouwd worden in New York op de plek waar de 9⁄11 tragedie plaatsvond.
Chicago Kuala Lumpur
Sears in Chicago gold van 1974 tot 1998 als absoluut wereldrecord, maar is dan met 10 meter geklopt door de Petronas Towers in de hoofdstad van Maleisië.
Op hun beurt moest de Petronas tweeling het loodje leggen in 2004, toen deze wolkenkrabber in gebruik kwam. De officiële naam is trouwens Taipei Financial Center, maar Taipei 101 is populairder, waarbij het cijfer verwijst naar het aantal verdiepingen.
Om u een idee te geven wat er allemaal komt bij kijken vermelden we, dat op de 89ste verdieping een stalen kogel is opgehangen, om het zwaaien van het reusachtige gebouw op te vangen. De kogel heeft een diameter van 5,5 meter en weegt 660 ton. Als u toevallig naar Kuala Lumpur mocht gaan, ga dan deze bol eens bekijken, u zult merken hoe hij zachtjes heen en weer slingert.
Dubai
Lang zal de Taipei 101 zijn plaats als nummer 1 niet kunnen behouden. In Dubai (VAE, Verenigde Arabische Emiraten) is men al druk in de weer met de constructie van een kolos van 705 meter. Hiervoor wordt beroep gedaan op drie groepen bouwondernemingen: Arabtec (VAE), Samsung (Korea) and Besix (België). Over ongeveer 2 jaar kunt u de lift nemen naar de bovenste verdieping, waar u dan kunt genieten van een onbeschrijflijk uitzicht. Als u niet te duizelig bent, natuurlijk.
Shangai
Als je een record wil doen sneuvelen, doe het dan grondig moet men in China hebben gedacht bij het bedenken van een gigant van 1230 meter die ze Bionic Tower hebben gedoopt. Hierboven ziet u een artist’s impression van hoe het eruit zal zien zo tussen 2015 en 2020.
Het zijn Spaanse architecten die het contract hebben verworven voor het project van ca 15 miljard euro met als doel het oprichten van een verticale stad met 300 verdiepingen, geschikt voor 100.000 mensen. De diameter zal ongeveer 250 meter zijn en 368 liften zullen in 2 minuten het traject tussen bodem en top afleggen. Die top zwaait ca 2,5 heen en weer, maar dat is niet te merken voor wie daar naar het landschap staat te staren.
In het gebouw gaan hotels komen, burelen, winkels, bioscopen, hoispitalen, parkings en ook appartementen. Een raam openen zal volstrekt nooit kunnen, alle verluchting zal kunstmatig zijn.
De Bionic Tower doet in sommige aspecten denken aan de Toren van Babel, want de Chinese versie van dit legendarische bouwwerk zal echt tot in de wolken reiken. Het kan voorkomen, dat de bovenste verdiepingen kletsnat zijn van de regen terwijl het meer dan duizend meter lager droog is…
In China beschouwt men de Bionic Tower als een aanzet om het woonprobleem op te lossen. Wij hebben zo onze bedenkingen bij een serie van verticale steden waar mensen als bijen in een korf leven. Of zal ik eerder schrijven: als ratten in een val?
Geen enkel record is voor altijd. Met hoeveel meter zal het volgende bouwkundig monster de Bionic Tower kloppen? Wanneer het gebouw van 2 kilometer?
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets
22 maart 2006.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets columns en financiële berichten. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken fondsen of bedrijven .