...

Chinese toren van Babel

23 maart 2006, 13:12 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

alt

Wie dacht dat het met de 509 meter van de Taipei 101 en de 705 meter van de Burj Dubai wellet­jes was, ver­gist zich lelijk. Chi­na wil over een tien­tal jaren een gigant hebben staan van meer dan 1,2 kilo­me­ter hoog. Wie biedt meer of, beter gezegd, wie durft nog hoger gaan?


Het bouwen van alti­jd maar hogere torens is blijk­baar eigen aan de menselijke soort. Het begint met baby’s die blokken zo hoog opstape­len, tot ze onver­mi­jdelijk vallen. En wie de luiers ont­groeid is, is er nog alti­jd het gezelschapsspel Jenga.

In het oude Egypte wer­den de pirami­den opgetrokken, de Romeinen had­den de tech­niek om hoge aqua­ducten, amfithe­aters en flat­ge­bouwen op te richt­en en in onze streken was er van in de mid­deleeuwen een niet te stu­iten drang om almaar hogere kerken te doen opri­jzen van tussen de huis­jes en kro­nkel­straat­jes van de toen al over­bevolk­te ste­den. Een hoogtere­cord was lange tijd de Dom van Keulen met zijn 157,4 meter. We moeten wel zeggen, dat men de tijd heeft genomen om die kerk te bouwen, want het duurde van 1248 tot 1880, dat is 632 jaar, voor het gebouw af was.

alt

En dan is er natu­urlijk de bij­belse toren van Babel, waar­van we enkel weten dat hij (vol­gens de over­lev­er­ing) tot in de wolken reik­te en daar­door de ontstem­ming van de bewon­ers van de hemel opwek­te, met aller­lei ellende tot gevolg en als orig­inele straf dat plots iedereen die eraan meew­erk­te, een andere taal sprak.

alt

Lange tijd was Eif­fel­toren met zijn meer dan 300 meter de Europese record­houd­er, maar hij is nu voor­bi­jgesto­ken door de Mes­se­turm (zie foto) in Frank­furt die met zijn 329 meter het hoog­ste van Europa is. Er zijn natu­urlijk zend- en anten­nemas­ten die hoger zijn, maar die vallen buiten het bestek van dit artikel, omdat we ons beperken tot gebouwen met werk‑, winkel- en/​of leefruimte.

In onze kon­treien gaat het er wat meer beschei­den aan toe. De twee hoog­ste gebouwen van de Lage Lan­den vin­den we in Rot­ter­dam en in Brus­sel. Het gaat resp. om het Mon­te­v­ideo-gebouw, 152 meter hoog met 43 verdiepin­gen en de Zuider­toren, 150 meter hoog met 37 verdiepingen.

alt

Dat is klein bier als u boven­staande tabel bek­ijkt, waarin we de gebouwen vanaf 415 meter hebben bijeengebracht.

alt

Shangai NYC Hong Kong

Hier­boven staan de drie kle­in­ste’, waar­van er twee (Jin Mao, Two Inter­na­tion­al) in Chi­na staan de derde nog moet gebouwd wor­den in New York op de plek waar de 911 tragedie plaatsvond.

alt

Chica­go Kuala Lumpur

Sears in Chica­go gold van 1974 tot 1998 als absolu­ut werel­drecord, maar is dan met 10 meter gek­lopt door de Petronas Tow­ers in de hoofd­stad van Maleisië.

alt

Taipei Sta­bil­isatieko­gel

Op hun beurt moest de Petronas tweel­ing het lood­je leggen in 2004, toen deze wolkenkrab­ber in gebruik kwam. De officiële naam is trouwens Taipei Finan­cial Cen­ter, maar Taipei 101 is pop­u­laird­er, waar­bij het cijfer ver­wi­jst naar het aan­tal verdiepingen.

Om u een idee te geven wat er alle­maal komt bij kijken ver­melden we, dat op de 89ste verdieping een stal­en kogel is opge­hangen, om het zwaaien van het reusachtige gebouw op te van­gen. De kogel heeft een diam­e­ter van 5,5 meter en weegt 660 ton. Als u toe­val­lig naar Kuala Lumpur mocht gaan, ga dan deze bol eens bek­ijken, u zult merken hoe hij zacht­jes heen en weer slingert.

alt

Dubai

Lang zal de Taipei 101 zijn plaats als num­mer 1 niet kun­nen behouden. In Dubai (VAE, Verenigde Ara­bis­che Emi­rat­en) is men al druk in de weer met de con­struc­tie van een kolos van 705 meter. Hier­voor wordt beroep gedaan op drie groepen bouwon­derne­min­gen: Arabtec (VAE), Sam­sung (Korea) and Besix (Bel­gië). Over ongeveer 2 jaar kunt u de lift nemen naar de boven­ste verdieping, waar u dan kunt geni­eten van een onbeschri­jflijk uitzicht. Als u niet te duizelig bent, natuurlijk.

alt

Shangai

Als je een record wil doen sneu­ve­len, doe het dan grondig moet men in Chi­na hebben gedacht bij het bedenken van een gigant van 1230 meter die ze Bion­ic Tow­er hebben gedoopt. Hier­boven ziet u een artist’s impres­sion van hoe het eruit zal zien zo tussen 2015 en 2020.

Het zijn Spaanse archi­tecten die het con­tract hebben ver­wor­ven voor het project van ca 15 mil­jard euro met als doel het opricht­en van een ver­ti­cale stad met 300 verdiepin­gen, geschikt voor 100.000 mensen. De diam­e­ter zal ongeveer 250 meter zijn en 368 liften zullen in 2 minuten het tra­ject tussen bodem en top afleggen. Die top zwaait ca 2,5 heen en weer, maar dat is niet te merken voor wie daar naar het land­schap staat te staren.

In het gebouw gaan hotels komen, bure­len, winkels, bio­scopen, hoispi­tal­en, park­ings en ook apparte­menten. Een raam ope­nen zal vol­strekt nooit kun­nen, alle ver­lucht­ing zal kun­st­matig zijn.

De Bion­ic Tow­er doet in som­mige aspecten denken aan de Toren van Babel, want de Chi­nese ver­sie van dit leg­en­darische bouww­erk zal echt tot in de wolken reiken. Het kan voorkomen, dat de boven­ste verdiepin­gen klet­snat zijn van de regen ter­wi­jl het meer dan duizend meter lager droog is…

In Chi­na beschouwt men de Bion­ic Tow­er als een aanzet om het woon­prob­leem op te lossen. Wij hebben zo onze bedenkin­gen bij een serie van ver­ti­cale ste­den waar mensen als bijen in een korf lev­en. Of zal ik eerder schri­jven: als rat­ten in een val?

Geen enkel record is voor alti­jd. Met hoeveel meter zal het vol­gende bouwkundig mon­ster de Bion­ic Tow­er klop­pen? Wan­neer het gebouw van 2 kilometer?

Jan Van Besauw

Colum­nist voor US Markets


22 maart 2006.

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets columns en finan­ciële bericht­en. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken fond­sen of bedrijven .


Reac­ties kunt u sturen naar: jan@​usmarkets.​nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.