...

ONTSLAG OVERZICHT

18 december 2008, 20:05 | US Markets Redactie | leestijd: 10 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Mas­sa ontsla­gen wereld­wi­jd, hier proberen we het overzicht bij te werken.…

18 DECEM­BER 2008

ASML (Chip­ma­chine­fab­rikant)
Chip­ma­chine­fab­rikant ASML zet fors het mes in de organ­isatie. De multi­na­tion­al schrapt duizend banen en zal de komende kwartal­en tijdelijk pro­duc­tiefa­ciliteit­en sluiten. De per­son­eel­sre­duc­tie komt neer op ruim 10 pro­cent van het totaal aan­tal werkne­mers bij ASML

Ordi­na (Automa­tiseerder)
Automa­tiseerder Ordi­na gaat in de loop van vol­gend jaar 350 arbei­d­splaat­sen schrap­pen om kosten te besparen. Het gaat voor een derde om onder­s­te­unende banen. Ordi­na maak­te eerder bek­end last te hebben van een terug­val­lende economie en een sterk terug­val­lende vraag naar zijn IT-diensten. 

17 DECEM­BER 2008

Mor­gan Stan­ley (Amerikaanse bank)
Mor­gan Stan­ley schrapt 10 pro­cent van de banen om kosten te besparen. Het bankcon­cern leed in het vierde kwartaal van zijn gebro­ken boek­jaar een ver­lies van 2,2 mil­jard dollar. 

West­ern Dig­i­tal (Amerikaanse mak­er van harde schijven)
West­ern Dig­i­tal, de op een na groot­ste pro­du­cent van harde schi­jven ter wereld, schrapt
wereld­wi­jd 2500 banen. Ook legt het bedri­jf zijn pro­duc­tie voor bij­na twee weken gro­ten­deels stil. 

Bro­cacef (Ned­er­landse apothek­er en groothandel in medicijnen)
Bro­cacef schrapt 114 banen, maar creëert ook 57 nieuwe functies.Het bedri­jf zegt dat de reor­gan­isatie nodig is van­wege het pref­er­en­tiebeleid van zorgverzekeraars. 

CSM (Ned­er­landse pro­du­cent van bakker­ij-ingrediën­ten en melkzuur)
CSM gaat in Groot-Brit­tan­nië en Bel­gië banen schrap­pen. In totaal gaan 125 arbei­d­splaat­sen verd­wi­j­nen, 30 pro­cent van het totale per­son­eels­be­stand bij de fab­rieken in Wirral en Aart­se­laar. CSM zal eerst uitzend­kracht­en de laan uit sturen en tijdelijke con­tracten stopzetten. De banenre­duc­tie zal gelei­delijk plaatsvin­den tot eind 2009

BNP Paribas (Franse bank)
BNP Paribas schrapt mogelijk 700 banen bij zijn zak­en­bankdi­visie, nadat het onderdeel een ver­lies leed van 710 miljoen euro in de eerste elf maan­den van dit jaar. De zak­en­bankdi­visie telt wereld­wi­jd 14.000 werkne­mers, ter­wi­jl bij heel BNP Paribas 171.000 mensen werken. 

16 DECEM­BER 2008

Telegraaf Media Groep (Ned­er­lands mediabedrijf)
Telegraaf Media Groep sluit drie van de vijf dis­trib­u­tiecen­tra van onderdeel Dis­triq Trans­port. De sluit­ing gaat ten koste van 100 van de 185 banen. Ged­won­gen ontsla­gen wor­den niet uitgesloten. 

Laird (Brits elektronicabedrijf)
Het Britse elek­tron­i­cabedri­jf Laird ontslaat wereld­wi­jd 5000 werkne­mers ofwel ongeveer een derde van het per­son­eel, wegens de sterk teruglopende omzet. 

15 DECEM­BER 2008

Elec­trolux (Zweedse witgoedfabrikant)
Elec­trolux schrapt wereld­wi­jd meer dan 3000 banen wegens een sterk teruglopende verkoop in Noord-Ameri­ka en Europa. Elec­trolux telt wereld­wi­jd ongeveer 57.000 werkne­mers. Eind okto­ber maak­te de Amerikaanse branchegenoot Whirlpool al bek­end wereld­wi­jd vijf­duizend banen te schrap­pen wegens de afzwakkende vraag. 

DSM (Ned­er­lands chemieconcern)
Het chemiecon­cern DSM gaat bezuini­gen om de economis­che malaise het hoofd te bieden. Daar­bij verd­wi­j­nen onder meer dan 1000 banen, ongeveer 5 pro­cent van het totaal aan­tal DSM-werknemers. 

13 DECEM­BER 2008

San­tander (Spaanse bank)
Om kosten te besparen gaat San­tander 1900 banen schrap­pen in Groot-Brit­tan­nië. Het banen­ver­lies komt neer op ongeveer 8 pro­cent van het totale aan­tal Britse werkne­mers van de bank. 

12 DECEM­BER 2008

Arcelor­Mit­tal (Frans-Indi­aas staalbedrijf)
Arcelor­Mit­tal schrapt 650 van de 5200 banen in de Vlaamse stad Gent. De direc­tie wil het banenre­duc­tieplan sprei­den over drie jaar. Opgeteld bij de eerder aangekondigde regeling voor vri­jwillig vertrek betekent dit dat er bij de Gentse ves­tig­ing van de staal­gi­gant 987 banen verd­wi­j­nen. De direc­tie heeft toegezegd dat ongeveer de helft terug zal kun­nen keren als de markt weer aantrekt. 

Pfiz­er (Amerikaans farmaciebedrijf)
Pfiz­er gaat 700 banen schrap­pen in Frankrijk. Vol­gens vak­bon­den ligt het werke­lijke aan­tal mensen dat er uit moet bij Pfiz­er op bij­na negen­hon­derd. De meeste banen gaan ver­loren op het hoofd­kan­toor van Pfiz­er in Par­i­js, vooral in de afdel­ing verkoop. Tot 1 decem­ber vol­gend jaar vallen er geen ged­won­gen ontsla­gen bij het bedri­jf, waar nu 1771 mensen werken in Frankrijk. 

Alca­tel-Lucent (Frans-Amerikaanse telecomfabrikant) 
Het bedri­jf gaat 1000 banen op man­age­ment­niveau schrap­pen. Het bedri­jf is nog bezig een eerdere grote ontsla­gronde door te voeren. Bij de over­name van het Amerikaanse Lucent door Alca­tel in 2006, werd bek­endge­maakt dat er voor het eind van 2009 ruim 16.000 banen verdwijnen. 

11 DECEM­BER 2008

Bank of Amer­i­ca (Amerikaanse bank) 
Bank of Amer­i­ca schrapt in de komende drie jaar meer dan 30.000 banen. Vol­gens de Amerikaanse bank is de saner­ing het gevolg van de fusie met Mer­rill Lynch en weer­spiegelt deze het huidi­ge zwakke economis­che klimaat. 

Philips (Ned­er­lands electronicabedrijf)
De licht­di­visie van Philips schrapt in totaal 85 banen bij haar ves­tigin­gen in de Bra­bantse plaat­sen Maarheeze en Roosendaal. In Roosendaal stopt Philips met de ontwik­kel­ing van nieuwe pro­duc­tiema­chines voor TL- en spaar­lam­p­en. Daar­door verd­wi­j­nen 21 banen. In Maarheeze gaan eind vol­gend jaar 64 banen ver­loren door­dat Philips de pro­duc­tie van fos­foren en draden voor gloeil­am­p­en terugschroeft. 

Sara Lee (Amerikaanse pro­du­cent van ver­pak­te merkproducten)
Sara Lee, eige­naar van onder meer de merken Douwe Egberts en Sanex, schrapt zeven­hon­derd banen. In Ned­er­land telt het con­cern 2700 mensen. Het inter­na­tionale hoofd­kan­toor van Sara Lee is geves­tigd in Utrecht. Verder staan er fab­rieken in Joure en Amers­foort en nog enkele kan­toren ver­spreid in Ned­er­land. De woord­vo­erder kon niet zeggen of in Ned­er­land banen op de tocht staan. Wereld­wi­jd werken ongeveer 44.000 mensen bij Sara Lee. 

10 DECEM­BER 2008

Men­zies (Ned­er­landse dien­stver­len­er aan de luchtvaartsector)
Men­zies Avi­a­tion schrapt de komende tijd zek­er hon­derd banen bij zijn onderdeel dat pas­sagiers en bagage afhan­delt op Schiphol. Vol­gens een zegs­man heeft Men­zies flink last van de slechtere mark­tom­standighe­den in de lucht­vaart­branche als gevolg van de finan­ciële crisis. 

Dow Chem­i­cal (Amerikaanse chemiereus)
Dow gaat door de economis­che cri­sis ook sni­j­den bij zijn activiteit­en in Terneuzen. Bij de Zeeuwse ves­tig­ing staan mogelijk rond de twee­hon­derd banen op het spel. Het con­cern wil wereld­wi­jd vijf­duizend banen schrap­pen, ofwel 11 pro­cent van het totale per­son­eels­be­stand, werd maandag bek­end. In Terneuzen werken 2150 mensen. 

Yahoo! (Amerikaans internetbedrijf)
Wereld­wi­jd verd­wi­j­nen 1500 banen verd­wi­j­nen als gevolg van de bezuinig­ingsronde. Dat is tien pro­cent van alle medew­erk­ers. De oper­atie moet eind 2008 klaar zijn en richt zich vooral op mark­ten waar Yahoo geen grote rol speelt. Ook de Ned­er­landse ves­tig­ing wordt ges­loten, en daar­bij verd­wi­j­nen 6 banen. 

SKF (Zweedse kogellagerproducent)
Het Zweedse SKF, s werelds groot­ste fab­rikant van kogel­lagers, ontslaat wereld­wi­jd 2500 werkne­mers en nog eens 2400 gaan kor­ter werken. De maa­trege­len wor­den genomen wegens de sterk gedaalde vraag in vooral de auto­sec­tor. Wereld­wi­jd heeft SKF bij­na 43.000 werkne­mers in dienst. 

Nation­al Foot­ball League (Amerikaanse Amer­i­can Football-bond)
De sport­bond zal 150 mensen naar huis sturen, 14 pro­cent van het personeel. 

Rio Tin­to (Brits-Aus­tralis­che mijnbouwconcern)
Rio Tin­to schrapt 14.000 banen. Het banen­ver­lies komt neer op ongeveer 14 pro­cent van het wereld­wi­jde per­son­eels­be­stand van 97.000 man. De aan­de­lenko­ers van Rio Tin­to is onder grote druk komen te staan nadat branchegenoot BHP Bil­li­ton vorige maand afzag van een over­name­bod op Rio van 66 mil­jard dol­lar wegens de onrust op de finan­ciële mark­ten en de afgezwak­te vraag naar grondstoffen. 

9 DECEM­BER 2008

Hei­j­mans (Ned­er­lands bouwbedrijf)
Hei­j­mans schrapt nog eens 450 banen, nadat het bouwbedri­jf vorige maand al 200 arbei­d­splaat­sen wegsneed. Hei­j­mans zegt zich anders niet staande te kun­nen houden in de neer­gang van de bouw­sec­tor. Bij het bedri­jf werken in Ned­er­land een kleine 8000 mensen. 

Sony (Japans elektronicaconcern)
Bij Sony gaan 8000 banen weg. Ongeveer een tiende van de fab­rieken wor­den ges­loten. Het elek­tron­i­ca­con­cern gaat vooral pro­duc­eren in lagelo­nen­lan­den. Bij Sony werken wereld­wi­jd 186.000 mensen. 

8 DECEM­BER 2008

Anheuser-Busch Inbev (Amerikaanse bierbrouwer)
Bier­brouw­er Anheuser-Busch Inbev gaat ongeveer 1400 banen schrap­pen bij zijn Amerikaanse divisie. Dat komt neer op 6 pro­cent van het per­son­eels­be­stand in de Verenigde Stat­en. De meeste banen zullen tegen het einde van het jaar al verd­wi­j­nen, de rest vol­gend jaar. Om het con­cern sterk en con­cur­rerend te houden is dit een noodza­ke­lijke, maar moeil­ijke stap”, aldus top­man David Peacock. 

3M (Amerikaanse mak­er van kan­toor- en bouwproducten)
Het Amerikaanse con­glom­er­aat 3M, meest bek­end van Post-it-plak­brief­jes, Thin­su­late-iso­latie­ma­te­ri­aal en Scotch-plak­band, heeft in het vierde kwartaal 1800 banen geschrapt wegens de wereld­wi­jde economis­che cri­sis. De meeste banen verd­we­nen in de Verenigde Stat­en, West-Europa en Japan, aldus 3M-top­man George Buckley. 

Arcelor­Mit­tal (Frans-Indi­ase staalproducent)
Het staalbedri­jf schrapt achthon­derd banen in Bel­gië. Wereld­wi­jd verd­wi­j­nen er bij de staal­gi­gant negen­duizend banen, waar­van zes­duizend in Europa, maak­te het bedri­jf eind novem­ber al bekend.

Philips (Ned­er­lands elektronicaconcern)
Het elek­tron­i­ca­con­cern schrapt 116 banen in zijn scheer­ap­pa­raten­fab­riek in Dracht­en. In totaal werken er 1500 mensen in de fab­riek. Het bedri­jf schrapt bij­na 100 pro­duc­tieba­nen. De rest wordt weggestreept bij de onder­s­te­unende diensten.

Dow Chem­i­cal (Amerikaanse chemiebedrijf)
Dow Chem­i­cal Com­pa­ny schrapt 5.000 volti­jds­ba­nen. De banenre­duc­tie verte­gen­wo­ordigt zo’n 11% van het totale werkne­mers­be­stand van Dow Chem­i­cal en zal in 2010 resul­teren in een kostenbe­spar­ing van $700 mln per jaar. 

5 DECEM­BER 2008

BE Semi­con­duc­tor Indus­tries (Lever­anci­er van machines voor het assem­blage­pro­ces van chips)
Besi schrapt 200 banen om zich te wape­nen tegen de huidi­ge malaise in de halfgelei­derindus­trie. De lever­anci­er uit Duiv­en gaat daar­naast gebruik­mak­en van de mogelijkheid van werk­ti­jd­verko­rt­ing voor 240 werkne­mers. De ontsla­gronde komt neer op 15 pro­cent van het totale per­son­eels­be­stand van 1318 werknemers. 

4 DECEM­BER 2008

Via­com (Amerikaans mediabedrijf)
850 peo­ple wor­den ontsla­gen, 7 pro­cent van het per­son­eels­be­stand. Net als het meren­deel van de con­cur­ren­tie heeft het bedri­jf last van teruglopende advertentie-inkomsten. 

AT&T (Amerikaanse telecombedrijf)
12.000 banen wor­den geschrapt om de economis­che neer­gang het hoofd te bieden. Het gaat om cir­ca 4 pro­cent van het totale aan­tal werkne­mers. Het bedri­jf schri­jft in het vierde kwartaal 600 miljoen dol­lar af om de vertrekregelin­gen rond te krijgen. 

DuPont (Amerikaans chemieconcern)
Het bedri­jf schrapt 2500 banen wegens de ver­slechterende mark­tom­standighe­den. Het con­cern heeft wereld­wi­jd 60.000 mensen in dienst. 

Cred­it Suisse (Zwit­serse bank)
Er sneu­ve­len wereld­wi­jd 5300 banen, ofwel 11 pro­cent van het totale per­son­eels­be­stand. Eerder kondigde Cred­it Suisse al een ontsla­gronde aan. In totaal verd­wi­j­nen bij­na 7400 banen. 

Nomu­ra (Japanse effectenhandelaar)
Er verd­wi­j­nen cir­ca 1000 banen. Bij­na een kwart van het totale aan­tal werkne­mers bij de Britse tak van Nomu­ra ver­li­est zijn baan. 

3 DECEM­BER 2008

Tele­com Italia (Ital­i­aanse telecombedrijf)
Het bedri­jf schrapt nog eens vier­duizend banen extra. Het banen­ver­lies komt bovenop het in juni aangekondigde vertrek van vijf­duizend werknemers. 

1 DECEM­BER 2008

Aston Mar­tin (Britse automaker)
Van 600 medew­erk­ers wordt afscheid genomen. Bij het bedri­jf werken slechts 1.850 per­so­n­en. De vraag naar bij­zon­dere bolides daalt, vooral vanu­it de Verenigde Staten. 

Unilever (Ned­er­lands voedingsmiddelenconcern)
De onder­zoeks­cen­tra wordt wereld­wi­jd gere­or­gan­iseerd. Als gevolg hier­van gaan 250 arbei­d­splaat­sen ver­loren. In Ned­er­land gaat het om 68 banen bij het onder­zoeks­cen­trum in Vlaardingen. 

Bay­ernLB (Duitse regionale bank)
Tot en met 2013 wor­den ruim 5600 van in totaal 19.200 banen wereld­wi­jd geschrapt om kosten te besparen. 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.