...

Privacy 40 miljoen creditcards gekraakt

21 juni 2005, 13:08 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Hack­ers hebben vertrouwelijke gegevens van hon­derd­duizen­den krei­di­etkaarten gekraakt. In totaal kun­nen tot 40 miljoen kaar­thoud­ers wor­den getrof­fen. Deze mis­daad kon eigen­lijk niet plaatsvin­den, maar door onachtza­amheid van de beheerder van de trans­ac­ties kwa­men gevoelige data op onrecht­matige wijze in han­den van de hack­ers.
Pri­va­cy 40 miljoen cred­it­cards gekraakt
Van­daag 21 juni is het niet alleen de eerste dag van de zomer, maar werd ook bek­end gemaakt dat hack­ers zijn bin­nenge­dron­gen in het kan­toor van CardSys­tems Solu­tions te Tuc­son, een stad van ½ miljoen inwon­ers in de staat Arizona.
De hack­ers hebben een grote slag ges­la­gen door de gegevens te ste­len van hon­derd­duizen­den kredi­etkaarten. In totaal zijn 40 miljoen kredi­etkaarten bedreigd, waaron­der 22 miljoen Visa-kaarten en 14 miljoen Mas­ter­Card, Mae­stro en Cir­rus. De mis­dadi­gers moeten hebben geweten dat CardSys­tems Solu­tions zowat het zenuw­cen­trum is voor kaart­trans­ac­ties van Visa en MasterCard.
Eigen­lijk had het niet mogen gebeuren, want Mas­ter­Card beweert dat er reeds in april fraud­uleuze trans­ac­ties waren vast­gesteld, die onmid­del­lijk aan CardSys­tems wer­den ger­ap­por­teerd. CardSys­tems beweert van niets te weten en op 22 mei ll. zelf een prob­leem met de beveilig­ing te hebben vastgesteld.
De paraplu’s staan dus mooi open, al zullen die rond Tuc­son niet zo echt nodig zijn, ten­z­ij om de zon te weren.
De zaak zal nog wel een staart­je kri­j­gen, want net om fraude te voorkomen heben zow­el Visa als Mas­ter­Card strenge regels voor het gebruik van kaarten, . Zo zou de fir­ma die de trans­ac­ties doet, bepaalde gegevens nooit mogen opslaan. Dat is blijk­baar wel gebeurd bij CardSys­tems en zo kon­den de hack­ers hun data te pakken krijgen.
Om aan te tonen dat het om een echt grote zaak gaat, enkele cijfers:
- CardSys­tems heeft ca 40 miljoen kredi­etkaarten in zijn sys­teem. Die kun­nen alle het voor­w­erp uit­mak­en van fraud­uleus gebruik
- de hack­ers hebben daad­w­erke­lijk de gegevens van 200.000 kaarteige­naars gestolen. Deze gegevens omvat­ten alle details en mocht­en niet in die vorm wor­den bewaard door CardSystems 
Intussen zijn er al op vele plaat­sen in de wereld ille­gale trans­ac­ties opge­do­ken. De kaart­be­heerders doen al het mogelijke om de schade te beperken. 
Om te onder­li­j­nen dat het hier om een mis­daad gaat, is de FBI begonnen met een grootscheeps onderzoek.
Er zijn ook ca 3.800 Bel­gis­che kaarteige­naars betrokken in de zaak. De Bel­gis­che onderne­min­gen Banksys en Bank Card Com­pa­ny hebben alle kaarten onmid­del­lijk ver­van­gen. Dat is blijk­baar heel snel en efficiënt gebeurd, want in Bel­gië is nog geen enkele klacht m.b.t. tot deze fraude geweest.
Over Ned­er­land hebben we in dit ver­band nog geen gegevens. We komen erop terug zodra we meer weten.
Nog even over CardSys­tems: indi­en blijkt dat deze fir­ma inder­daad haar data niet heeft beheerd zoals afge­spro­ken, dan hangen haar zware boetes boven het hoofd. 
Het wordt daar nog warm in Ari­zona, en niet alleen van­wege de zonneschijn.
Jan Van Besauw
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.